Klasszikus

Szinetár szerdán lemond?

2004.11.30. 00:00
Ajánlom
Két héttel ezelőtt Szinetár Miklós, a Magyar Állami Operaház intendáns-főigazgatója az állam által 2005-re biztosított keretösszegtől tette függővé maradását az intézmény élén. A direktor kijelentette, december 1-jéig vár kormányzati választ a kérdésre, és amennyiben tovább csökken az intézmény támogatása, azonnal lemond. Az időpontot azért határozta meg, hogy lemondása esetén legyen idő arra, hogy új főigazgatót találjanak.

A direktor, aki számos alkalommal meglebegtette már távozását az egyre szűkülő anyagi lehetőségek miatt, ebben a szezonban eddig három premiert mondott le. Mint nyilatkozta, ha az inflációt, a béremelés elmaradását és a közüzemi díjak emelkedését is figyelembe veszik, akkor 20 százalékkal kevesebb pénzt tudhatnak magukénak idén az Operaház alkalmazottai. Fülöp Attila ügyvezető szerint 2004-ben 5-600 millió forinttal kevesebbet költhetett el az 1100 főt foglalkoztató Operaház, és szakmai körökben arról beszélnek, most jóval nagyobb nagyságrendű megszorítással számolhat az intézmény. Közben szeptember óta csak teltházzal mennek az előadások, a bérletesek száma kétezerrel nőtt a tavalyi szezonhoz képest. Némi könnyebbséget az jelentett, hogy az intézmény zárolt pénzéből 175 millió forintot felszabadítottak. "Amennyiben 2005-ben egy újabb jelentős pénzügyi szűkítés mellett kell az intézménynek működni, az már egy teljesen más szerkezetet, generális változtatást jelent az opera életében, amire nem tartom magamat alkalmasnak" - fogalmazott Szinetár tavasszal. Most is hangsúlyozza, nem fenyegetőzni akar, csak egy vállalhatatlan feladattól akarja megkímélni magát. A kulturális minisztérium sajtóirodája arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy Szinetár ma biztosan nem számíthat pontos összeget megjelölő válaszra, hiszen a költségvetésről december 20-a előtt nem fog dönteni a parlament.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.