Klasszikus

Szinetár szerint "patkányok" támadják az Operát

2004.09.20. 00:00
Ajánlom
Ünnepélyes keretek között tartotta meg évadnyitó társulati ülését a Magyar Állami Operaház hétfőn délután. Az eseményen a dalszínház vezetői (Szinetár Miklós intendáns-főigazgató, Petrovics Emil főzeneigazgató, Kovács János első karmester, Fülöp Attila ügyvezető és Vidnyánszky Attila vezető rendező) köszöntötték a többszáz fős társulatot. A tavalyi szezon szakmai értékelését Szinetár direktor szuperlatívuszokban fogalmazta meg: mint mondta, "kiemelkedő, pirosbetűs évadot zárt az Operaház", és ezt aztán számadatokkal támasztotta alá.

Az intézmény az Andrássy úton és az Erkel Színházban összesen 371 előadást tartott, a látogatók száma a 330 ezerről 430 ezer főre nőtt a korábbi évadhoz képest. A jegybevétel is emelkedett, mintegy 40 millió forinttal, az értékesített bérletekből szintén ennyi pluszt könyvelhet el a ház. A 2004/2005-ös évadra kétezerrel többen váltottak bérletet, így 32 ezer bérlővel kezdi az új évadot a dalszínház. Szinetár Miklós hangsúlyozta a repertoár sokszínűségét, azt, hogy az Operaház nem kíván sem a muzeális operajátszás, sem a mindenáron való újítás fellegvára lenni.

Kiemelte a Norma énekesközpontú színrevitelét, a Hunyadi László, mint műremek nem kötelező, de elmaradhatatlan felújítását, a Don Giovanni revelatív bemutatóját, mely tehetséges, fiatal rendezőt avatott az Operaházban (Kesselyák Gergely karmestert), a Jenufát "de nélküli sikernek" nevezte a főigazgató, a sokat támadott Lohengrint pedig büszkén vállalja, még akkor is, ha személyes ízlése mást diktál. A balett-társulat premierjeit, a Mayerlinget és a Coppéliát is sikernek minősítette, az Erkelben színpadra állított Britten-darabot pedig drága és jelentős előadásnak nevezte, mely új játékteret avatott. "Nem volt hibátlan évad, de Európa tíz legjobb operája közé tartozunk" - hangoztatta Szinetár Miklós.

Miközben többször is patkánynak nevezte azokat "a nevüket nem vállaló, névtelen senkiket", akik az internet fórumain próbálják besározni a ház vezetését és művészeit is. "Nyilvánvaló, hogy ők küldözgetik feljelentéseiket is havonta a kulturális miniszternek."

Az anyagiakról elmondta, fűnek-fának tartozik az Opera, senki nincs túlfizetve, sőt, jónéhányan megalázó pénzt vesznek fel olykor embertelen munkájukért. Szinetár Miklós korábban többször meglebegtette, hogy lemond intendáns-főigazgatói tisztéről, ha a fenntartó magyar állam lehetetlen helyzetben hagyja az intézményt. Most úgy fogalmazott: "Hiller miniszter úr mindent elkövetett az Operaház megmentéséért, a 2004-re vonatkozó anyagi kéréseimet többnyire teljesítették, ám a 2005-ös naptári év sorsa bizonytalan és lezáratlan." Bejelentette, ha az intézmény az évad közepén ellehetetlenül, január elsején távozik.

Az ünnepségen adták át a színházhoz kötődő alapítványok és a társulat díjait. A fiatal tehetségek elismerését ez alkalommal Gál Erika magánénekes vehette át, az Operaház Örökös Tagja és egyben Mesterművésze lett Sándor Judit operaénekes. Posztumusz Örökös Tag címet adományoztak Menyhárt Jacquline és Balogh Ágoston balettművészeknek, az okleveleket az özvegyek vették át.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.