Klasszikus

Szinetár szerint "patkányok" támadják az Operát

2004.09.20. 00:00
Ajánlom
Ünnepélyes keretek között tartotta meg évadnyitó társulati ülését a Magyar Állami Operaház hétfőn délután. Az eseményen a dalszínház vezetői (Szinetár Miklós intendáns-főigazgató, Petrovics Emil főzeneigazgató, Kovács János első karmester, Fülöp Attila ügyvezető és Vidnyánszky Attila vezető rendező) köszöntötték a többszáz fős társulatot. A tavalyi szezon szakmai értékelését Szinetár direktor szuperlatívuszokban fogalmazta meg: mint mondta, "kiemelkedő, pirosbetűs évadot zárt az Operaház", és ezt aztán számadatokkal támasztotta alá.

Az intézmény az Andrássy úton és az Erkel Színházban összesen 371 előadást tartott, a látogatók száma a 330 ezerről 430 ezer főre nőtt a korábbi évadhoz képest. A jegybevétel is emelkedett, mintegy 40 millió forinttal, az értékesített bérletekből szintén ennyi pluszt könyvelhet el a ház. A 2004/2005-ös évadra kétezerrel többen váltottak bérletet, így 32 ezer bérlővel kezdi az új évadot a dalszínház. Szinetár Miklós hangsúlyozta a repertoár sokszínűségét, azt, hogy az Operaház nem kíván sem a muzeális operajátszás, sem a mindenáron való újítás fellegvára lenni.

Kiemelte a Norma énekesközpontú színrevitelét, a Hunyadi László, mint műremek nem kötelező, de elmaradhatatlan felújítását, a Don Giovanni revelatív bemutatóját, mely tehetséges, fiatal rendezőt avatott az Operaházban (Kesselyák Gergely karmestert), a Jenufát "de nélküli sikernek" nevezte a főigazgató, a sokat támadott Lohengrint pedig büszkén vállalja, még akkor is, ha személyes ízlése mást diktál. A balett-társulat premierjeit, a Mayerlinget és a Coppéliát is sikernek minősítette, az Erkelben színpadra állított Britten-darabot pedig drága és jelentős előadásnak nevezte, mely új játékteret avatott. "Nem volt hibátlan évad, de Európa tíz legjobb operája közé tartozunk" - hangoztatta Szinetár Miklós.

Miközben többször is patkánynak nevezte azokat "a nevüket nem vállaló, névtelen senkiket", akik az internet fórumain próbálják besározni a ház vezetését és művészeit is. "Nyilvánvaló, hogy ők küldözgetik feljelentéseiket is havonta a kulturális miniszternek."

Az anyagiakról elmondta, fűnek-fának tartozik az Opera, senki nincs túlfizetve, sőt, jónéhányan megalázó pénzt vesznek fel olykor embertelen munkájukért. Szinetár Miklós korábban többször meglebegtette, hogy lemond intendáns-főigazgatói tisztéről, ha a fenntartó magyar állam lehetetlen helyzetben hagyja az intézményt. Most úgy fogalmazott: "Hiller miniszter úr mindent elkövetett az Operaház megmentéséért, a 2004-re vonatkozó anyagi kéréseimet többnyire teljesítették, ám a 2005-ös naptári év sorsa bizonytalan és lezáratlan." Bejelentette, ha az intézmény az évad közepén ellehetetlenül, január elsején távozik.

Az ünnepségen adták át a színházhoz kötődő alapítványok és a társulat díjait. A fiatal tehetségek elismerését ez alkalommal Gál Erika magánénekes vehette át, az Operaház Örökös Tagja és egyben Mesterművésze lett Sándor Judit operaénekes. Posztumusz Örökös Tag címet adományoztak Menyhárt Jacquline és Balogh Ágoston balettművészeknek, az okleveleket az özvegyek vették át.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.