Klasszikus

Szinetár szerint "patkányok" támadják az Operát

2004.09.20. 00:00
Ajánlom
Ünnepélyes keretek között tartotta meg évadnyitó társulati ülését a Magyar Állami Operaház hétfőn délután. Az eseményen a dalszínház vezetői (Szinetár Miklós intendáns-főigazgató, Petrovics Emil főzeneigazgató, Kovács János első karmester, Fülöp Attila ügyvezető és Vidnyánszky Attila vezető rendező) köszöntötték a többszáz fős társulatot. A tavalyi szezon szakmai értékelését Szinetár direktor szuperlatívuszokban fogalmazta meg: mint mondta, "kiemelkedő, pirosbetűs évadot zárt az Operaház", és ezt aztán számadatokkal támasztotta alá.

Az intézmény az Andrássy úton és az Erkel Színházban összesen 371 előadást tartott, a látogatók száma a 330 ezerről 430 ezer főre nőtt a korábbi évadhoz képest. A jegybevétel is emelkedett, mintegy 40 millió forinttal, az értékesített bérletekből szintén ennyi pluszt könyvelhet el a ház. A 2004/2005-ös évadra kétezerrel többen váltottak bérletet, így 32 ezer bérlővel kezdi az új évadot a dalszínház. Szinetár Miklós hangsúlyozta a repertoár sokszínűségét, azt, hogy az Operaház nem kíván sem a muzeális operajátszás, sem a mindenáron való újítás fellegvára lenni.

Kiemelte a Norma énekesközpontú színrevitelét, a Hunyadi László, mint műremek nem kötelező, de elmaradhatatlan felújítását, a Don Giovanni revelatív bemutatóját, mely tehetséges, fiatal rendezőt avatott az Operaházban (Kesselyák Gergely karmestert), a Jenufát "de nélküli sikernek" nevezte a főigazgató, a sokat támadott Lohengrint pedig büszkén vállalja, még akkor is, ha személyes ízlése mást diktál. A balett-társulat premierjeit, a Mayerlinget és a Coppéliát is sikernek minősítette, az Erkelben színpadra állított Britten-darabot pedig drága és jelentős előadásnak nevezte, mely új játékteret avatott. "Nem volt hibátlan évad, de Európa tíz legjobb operája közé tartozunk" - hangoztatta Szinetár Miklós.

Miközben többször is patkánynak nevezte azokat "a nevüket nem vállaló, névtelen senkiket", akik az internet fórumain próbálják besározni a ház vezetését és művészeit is. "Nyilvánvaló, hogy ők küldözgetik feljelentéseiket is havonta a kulturális miniszternek."

Az anyagiakról elmondta, fűnek-fának tartozik az Opera, senki nincs túlfizetve, sőt, jónéhányan megalázó pénzt vesznek fel olykor embertelen munkájukért. Szinetár Miklós korábban többször meglebegtette, hogy lemond intendáns-főigazgatói tisztéről, ha a fenntartó magyar állam lehetetlen helyzetben hagyja az intézményt. Most úgy fogalmazott: "Hiller miniszter úr mindent elkövetett az Operaház megmentéséért, a 2004-re vonatkozó anyagi kéréseimet többnyire teljesítették, ám a 2005-ös naptári év sorsa bizonytalan és lezáratlan." Bejelentette, ha az intézmény az évad közepén ellehetetlenül, január elsején távozik.

Az ünnepségen adták át a színházhoz kötődő alapítványok és a társulat díjait. A fiatal tehetségek elismerését ez alkalommal Gál Erika magánénekes vehette át, az Operaház Örökös Tagja és egyben Mesterművésze lett Sándor Judit operaénekes. Posztumusz Örökös Tag címet adományoztak Menyhárt Jacquline és Balogh Ágoston balettművészeknek, az okleveleket az özvegyek vették át.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Tánc

Mi a hosszú élet titka? – Egy 100 éves balettmester válaszolt

Henry Danton korát meghazudtoló szellemi-fizikai állapotban van, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a mai napig balettot oktat, a tanulók pedig isszák a szavait, lesik a mozdulatait.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus orgona

Magyar orgonista Japán egyik legjobb koncerttermének rezidens orgonistája

Simon Rattle egyenesen a világ legjobb modern koncerttermének nevezte a szapporói Kitara Hangversenytermet, amelynek rezidens orgonistája az új évadtól Tabajdi Ádám.
Klasszikus ajánló

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Klasszikus kortárs zene

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus kritika

À la française – ilyen volt a Pannon Filharmonikusok koncertje

„Finom és választékos” – ezt írja a Pannon Filharmonikusok szeptember 12-i műsoráról kritikusunk. A Kodály Központban Ravel, Debussy és Martin művei szólaltak meg.
Klasszikus videó

Szivárványos zászlóval ért véget a BBC Proms

58 nap, 85 koncert, 191 karmester, 83 zenekar és együttes: szeptember 14-én zárt Nagy-Britannia legnagyobb klasszikus zenei fesztiválja, a BBC Proms.