Klasszikus

Színház, múzeum, opera kiadó

2003.11.28. 00:00
Ajánlom
Egyre gyakoribb, különösen az év vége előtt, hogy magánpartik, cégrendezvények céljából kibérelnek reprezentatív kulturális intézményeket. Bár az épületek gazdái aggódnak az értékeikért, mégis egyre inkább rászorulnak az effajta összegekre. A keszthelyi kastélymúzeum bevételének csaknem negyedét bérleti díjak adják.

A Budapest Bábszínházban, miután a társulat ritkán játszik esténként, rendszeresen kiadják a helyiséget, tudtuk meg Meczner János igazgatótól. Meczner még az Arany János Színház direktoraként jött rá, hogy így növelhetők a bevételek. A támogatás sohasem elég, szükség van pluszbevételekre. Így például rendszeresen fellép a Bábszínházban - nyáron akár naponta is tehetnék - a Rajkó Zenekar. De a L’art pour l’art Társulat szintén régóta szerepel a Bábszínházban. Amikor pedig a Budapesti Operett Színházat vagy a Madách Színházat felújították, ezek repertoárjából is kerültek át produkciók a Bábszínházba. De különböző bulik számára - akár szilveszterkor - az előteret is kiadják. Erre azért is szükség van, mert jegyárat nem akarnak emelni. Meczner változatlanul fontosnak tartja, hogy a peremkerületekből busszal csoportosan hozzanak előadásokra gyerekeket. És bár ennek ára sem a régi, de fejenként még éppen ezer forint alatt marad az összeg.

Bálok nem rendezhetők a Bábszínházban, mert a nézőtéri székek nem kivehetők. Fontos, hogy a különböző rendezvények ne zavarják a próbákat, az előadásokat. Elképzelhetetlen, hogy például a főpróbahéten kiadják a színházat. És bizony, az is fontos, hogy a rendezvények alkalmával ne tűnjön el semmi. Mivel ezen a téren Meczner Jánosnak már az Arany János Színházban voltak rossz tapasztalatai, a színház munkatársai a különböző rendezvények idején fokozottan vigyáznak az értékekre.

Évente tíz-tizenöt Operaház-buli

A Magyar Állami Operaház borsos árat kér az épület bérbeadásáért: egy estére 4,6 millió forintot kell fizetni, s ez az összeg még nem tartalmazza a műszak díjazását. Fülöp Attila ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint csak olyan produkciókat - elsősorban opera- és balettgálákat - fogadnak be, amelyek méltóak a hely szelleméhez. Minden esetben előre be kell nyújtani egy részletes műsortükröt, s ez alapján Szinetár Miklós főigazgató adja ki a bérbeadási engedélyt. Egy évadban átlagosan 10-15 estére adják bérbe az Andrássy úti Ybl-palotát, illetve külső produkcióként valósul meg a nyári BudaFest opera- és balettfesztivál. Az Operaház egyik reprezentatív helyiségét, a Székely Bertalan termet sajtótájékoztatókra hasznosítják: ennek ára óránként 250 ezer forint. Vállalati rendezvényeket - például karácsonyi partikat - csak akkor fogadnak be, ha a támogató egy teljes opera- vagy balettelőadást "megvásárol”, s az ünnepség további része, a fogadás csak ezután következik. A Magyar Állami Operaházhoz tartozó másik épület, az Erkel Színház bérleti díja lényegesen olcsóbb: egy estére 800 ezer forint. Itt a műfaji skála is szélesebb lehet: a klasszikus zene mellett dzsesszt és igényes könnyűzenét is befogadnak.

A Liszt Ferenc Zeneakadémia nagytermét 640 ezer forintért, a kistermet 330 ezer forintért adják bérbe egy-egy hangversenyre. Ifjúsági koncertek vagy nyilvános főpróbák esetében ennek az összegnek a felét kérik el a bérlőtől. A produkciók döntő többsége klasszikus zene, de alkalmanként dzsessz, világzene, operett is megszólalhat a Zeneakadémián. Az intézmény tanácstermét kizárólag kulturális jellegű sajtótájékoztatókra adják bérbe, de ez minden esetben rektori döntést igényel. Vállalati rendezvények, fogadások kizárólag hangversenyekhez csatlakozva képzelhetők el a Zeneakadémián.

A galériában bálozni nem lehet

"Szakemberként sem vagyok nagyon ellene, hogy az intézményben például fogadásokat rendezzünk, de a bérleti díjból származó bevétel is jól jön” - mondta kérdésünkre Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója. A galéria éves költségvetése 750 millió forint, ebből a saját bevétel eléri a 124 millió forintot. Ennek hatvan százaléka a belépőkből származik. A fogadások bérleti díjáért évente 12-14 millió forintnyi összeg érkezik az intézmény kasszájába. A főigazgató szerint kialakult egy állandó kör, amelyik érdeklődik az ilyen jellegű rendezvények iránt. Különböző nemzetközi konferenciák - orvoskongresszus, közgazdász-tanácskozás - nyitó és záró fogadásainak is rendszeresen helyet ad a galéria. Ilyen alkalmakkor a kiállítótereket zárva tartják, csak a közönségforgalmi területeket használhatják a bérbevevők. Ezen a részen is vannak a galériában műtárgyak, amelyek épségére minden rendezvényen egy ügyeletes művészettörténész figyel. Ô határozza meg, hogy hová tehetik például az ételmelegítőt vagy hány asztalt helyezhetnek el. Ha szükséges, a kisebb szobrokat elpakolják - tette hozzá a főigazgató. Egyébként minden alkalommal felajánlják az ügyfeleknek a tárlatlátogatás lehetőségét is, és ezzel általában a vendégek élnek is. Bereczky Loránd megjegyezte, bálokra nem adják oda az épületet.

Keszthelyen éjfél után drágább

A Keszthelyi Helikon Kastély Múzeumban szintén rendszeresen tartanak fogadásokat és konferenciákat. Czoma László igazgató elmondta, főként nyáron gyakoriak az ilyen jellegű rendezvények. Szinte minden hétre esik egy-két üzleti találkozó, fogadás. Volt olyan, hogy a Festetics-kastély parkjában a tó partján gyertyafényes esküvőt tartottak. Mulatságokat, nagy zajjal járó bulikat nem engedélyeznek. Éjfél után pedig magas bérleti díjat számolnak fel. Az évi 200 millió forintos saját bevételből 50-60 millió forint származik különböző rendezvények bérleti díjából. Decemberre is van néhány előjegyzés, a következő hónap elején tartanak például a kastély könyvtárában a miniszterelnöki hivatal megbízásából egy biztonságpolitikai konferenciát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Jazz/World

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.
Vizuál

Horvát Lili új filmjét dicséri a rangos Variety

Szeptember 24-én mutatták be itthon Horvát Lili megjegyezhetetlen című filmjét. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotásról a Variety közölt méltató kritikát.
Könyv

Bátran belépni az ismeretlenbe – Láng Zsolt a Kult50-ben

Nagy sikerű regényének egyik főszereplője Bolyai János matematikus, a másik meg egy író, aki pont Bolyairól készíti regényét. A könyvbeli írót ugyanúgy hívják, mint a valódi szerzőt, vagyis Láng Zsoltnak. Aki szerint ez az írói fogás stiláris ösztönzés az olvasó számára, hogy a könyv másik főszereplőjét, Bolyait is valóságosnak tekintse.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.