Klasszikus

Színház, múzeum, opera kiadó

2003.11.28. 00:00
Ajánlom
Egyre gyakoribb, különösen az év vége előtt, hogy magánpartik, cégrendezvények céljából kibérelnek reprezentatív kulturális intézményeket. Bár az épületek gazdái aggódnak az értékeikért, mégis egyre inkább rászorulnak az effajta összegekre. A keszthelyi kastélymúzeum bevételének csaknem negyedét bérleti díjak adják.

A Budapest Bábszínházban, miután a társulat ritkán játszik esténként, rendszeresen kiadják a helyiséget, tudtuk meg Meczner János igazgatótól. Meczner még az Arany János Színház direktoraként jött rá, hogy így növelhetők a bevételek. A támogatás sohasem elég, szükség van pluszbevételekre. Így például rendszeresen fellép a Bábszínházban - nyáron akár naponta is tehetnék - a Rajkó Zenekar. De a L’art pour l’art Társulat szintén régóta szerepel a Bábszínházban. Amikor pedig a Budapesti Operett Színházat vagy a Madách Színházat felújították, ezek repertoárjából is kerültek át produkciók a Bábszínházba. De különböző bulik számára - akár szilveszterkor - az előteret is kiadják. Erre azért is szükség van, mert jegyárat nem akarnak emelni. Meczner változatlanul fontosnak tartja, hogy a peremkerületekből busszal csoportosan hozzanak előadásokra gyerekeket. És bár ennek ára sem a régi, de fejenként még éppen ezer forint alatt marad az összeg.

Bálok nem rendezhetők a Bábszínházban, mert a nézőtéri székek nem kivehetők. Fontos, hogy a különböző rendezvények ne zavarják a próbákat, az előadásokat. Elképzelhetetlen, hogy például a főpróbahéten kiadják a színházat. És bizony, az is fontos, hogy a rendezvények alkalmával ne tűnjön el semmi. Mivel ezen a téren Meczner Jánosnak már az Arany János Színházban voltak rossz tapasztalatai, a színház munkatársai a különböző rendezvények idején fokozottan vigyáznak az értékekre.

Évente tíz-tizenöt Operaház-buli

A Magyar Állami Operaház borsos árat kér az épület bérbeadásáért: egy estére 4,6 millió forintot kell fizetni, s ez az összeg még nem tartalmazza a műszak díjazását. Fülöp Attila ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint csak olyan produkciókat - elsősorban opera- és balettgálákat - fogadnak be, amelyek méltóak a hely szelleméhez. Minden esetben előre be kell nyújtani egy részletes műsortükröt, s ez alapján Szinetár Miklós főigazgató adja ki a bérbeadási engedélyt. Egy évadban átlagosan 10-15 estére adják bérbe az Andrássy úti Ybl-palotát, illetve külső produkcióként valósul meg a nyári BudaFest opera- és balettfesztivál. Az Operaház egyik reprezentatív helyiségét, a Székely Bertalan termet sajtótájékoztatókra hasznosítják: ennek ára óránként 250 ezer forint. Vállalati rendezvényeket - például karácsonyi partikat - csak akkor fogadnak be, ha a támogató egy teljes opera- vagy balettelőadást "megvásárol”, s az ünnepség további része, a fogadás csak ezután következik. A Magyar Állami Operaházhoz tartozó másik épület, az Erkel Színház bérleti díja lényegesen olcsóbb: egy estére 800 ezer forint. Itt a műfaji skála is szélesebb lehet: a klasszikus zene mellett dzsesszt és igényes könnyűzenét is befogadnak.

A Liszt Ferenc Zeneakadémia nagytermét 640 ezer forintért, a kistermet 330 ezer forintért adják bérbe egy-egy hangversenyre. Ifjúsági koncertek vagy nyilvános főpróbák esetében ennek az összegnek a felét kérik el a bérlőtől. A produkciók döntő többsége klasszikus zene, de alkalmanként dzsessz, világzene, operett is megszólalhat a Zeneakadémián. Az intézmény tanácstermét kizárólag kulturális jellegű sajtótájékoztatókra adják bérbe, de ez minden esetben rektori döntést igényel. Vállalati rendezvények, fogadások kizárólag hangversenyekhez csatlakozva képzelhetők el a Zeneakadémián.

A galériában bálozni nem lehet

"Szakemberként sem vagyok nagyon ellene, hogy az intézményben például fogadásokat rendezzünk, de a bérleti díjból származó bevétel is jól jön” - mondta kérdésünkre Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója. A galéria éves költségvetése 750 millió forint, ebből a saját bevétel eléri a 124 millió forintot. Ennek hatvan százaléka a belépőkből származik. A fogadások bérleti díjáért évente 12-14 millió forintnyi összeg érkezik az intézmény kasszájába. A főigazgató szerint kialakult egy állandó kör, amelyik érdeklődik az ilyen jellegű rendezvények iránt. Különböző nemzetközi konferenciák - orvoskongresszus, közgazdász-tanácskozás - nyitó és záró fogadásainak is rendszeresen helyet ad a galéria. Ilyen alkalmakkor a kiállítótereket zárva tartják, csak a közönségforgalmi területeket használhatják a bérbevevők. Ezen a részen is vannak a galériában műtárgyak, amelyek épségére minden rendezvényen egy ügyeletes művészettörténész figyel. Ô határozza meg, hogy hová tehetik például az ételmelegítőt vagy hány asztalt helyezhetnek el. Ha szükséges, a kisebb szobrokat elpakolják - tette hozzá a főigazgató. Egyébként minden alkalommal felajánlják az ügyfeleknek a tárlatlátogatás lehetőségét is, és ezzel általában a vendégek élnek is. Bereczky Loránd megjegyezte, bálokra nem adják oda az épületet.

Keszthelyen éjfél után drágább

A Keszthelyi Helikon Kastély Múzeumban szintén rendszeresen tartanak fogadásokat és konferenciákat. Czoma László igazgató elmondta, főként nyáron gyakoriak az ilyen jellegű rendezvények. Szinte minden hétre esik egy-két üzleti találkozó, fogadás. Volt olyan, hogy a Festetics-kastély parkjában a tó partján gyertyafényes esküvőt tartottak. Mulatságokat, nagy zajjal járó bulikat nem engedélyeznek. Éjfél után pedig magas bérleti díjat számolnak fel. Az évi 200 millió forintos saját bevételből 50-60 millió forint származik különböző rendezvények bérleti díjából. Decemberre is van néhány előjegyzés, a következő hónap elején tartanak például a kastély könyvtárában a miniszterelnöki hivatal megbízásából egy biztonságpolitikai konferenciát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.