Klasszikus

Színház, zene, séta

2003.10.17. 00:00
Ajánlom
Ajánló: Kováts Kriszta színművész Ilyenkor, amikor nincs előadásom sem a Millenárison (Moll Flanders, a szépséges tolvajnő), sem a Komédiumban (Kovátsműhely, Duna-kanyar), szeretem pótolni a látnivalókat.

Az egyik nagy színházi kedvencem Pintér Béla, aki rendkívül sokszínű tehetségét elképesztően eredeti előadásokban mutatja meg. Ír, rendez, játszik, zenél, táncol – és társulatot vezet. Szombat este a Soros Színházi Napokon a Szkénében játsszák a Parasztoperát. Pintér Béla mindig kerek történetet mesél el, zenével, humorral, néptánccal fűszerezve. És bármilyen furcsa, a Parasztopera az, ami a címe: egy paraszttörténet operában elmesélve – és persze egy kicsit kifordítva.

Ma kezdődik a Budapesti Őszi Fesztivál, amely rengeteg programot kínál. Szombat este nézem meg Lendvay Kamilló operáját, A tisztességtudó utcalányt. Már a helyszín is nagyon érdekes, a bezárt Átrium Mozi, amit – gondolom – a fiatal filmrendező, Mundroczó Kornél választott ki. Izgalmasnak tűnik, hogy egy filmrendező rendez kortárs operát. Aki holnap nem jut be, vasárnap is megnézheti.

Folytatódik a Millenárison az Emberi Hang Fesztivál. Szombaton a Bolyki Brothers énekel. Lenyűgözően bánnak a hangjukkal, élmény őket hallgatni. Örömmel látom, hogy az Ando Drom volt énekesnője, „Mitsou” Juhász Miczura Mónika vasárnap lemezbemutató koncertet tart. Fájdalmasan gyönyörű hangját sokáig hiányoltam, hiszen aki egyszer már hallotta őt énekelni, nem felejti el. Ezúttal kiváló zenészekkel fog együtt játszani, köztük nagyon sok ütőhangszeressel.

De az esti programok mellett mindenkinek ajánlom, hogy menjen el kirándulni vagy legalább egy nagyot sétálni, amíg még ilyen szép az idő. És erre még jegy sem kell.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.