Klasszikus

Színház, zene, séta

2003.10.17. 00:00
Ajánlom
Ajánló: Kováts Kriszta színművész Ilyenkor, amikor nincs előadásom sem a Millenárison (Moll Flanders, a szépséges tolvajnő), sem a Komédiumban (Kovátsműhely, Duna-kanyar), szeretem pótolni a látnivalókat.

Az egyik nagy színházi kedvencem Pintér Béla, aki rendkívül sokszínű tehetségét elképesztően eredeti előadásokban mutatja meg. Ír, rendez, játszik, zenél, táncol – és társulatot vezet. Szombat este a Soros Színházi Napokon a Szkénében játsszák a Parasztoperát. Pintér Béla mindig kerek történetet mesél el, zenével, humorral, néptánccal fűszerezve. És bármilyen furcsa, a Parasztopera az, ami a címe: egy paraszttörténet operában elmesélve – és persze egy kicsit kifordítva.

Ma kezdődik a Budapesti Őszi Fesztivál, amely rengeteg programot kínál. Szombat este nézem meg Lendvay Kamilló operáját, A tisztességtudó utcalányt. Már a helyszín is nagyon érdekes, a bezárt Átrium Mozi, amit – gondolom – a fiatal filmrendező, Mundroczó Kornél választott ki. Izgalmasnak tűnik, hogy egy filmrendező rendez kortárs operát. Aki holnap nem jut be, vasárnap is megnézheti.

Folytatódik a Millenárison az Emberi Hang Fesztivál. Szombaton a Bolyki Brothers énekel. Lenyűgözően bánnak a hangjukkal, élmény őket hallgatni. Örömmel látom, hogy az Ando Drom volt énekesnője, „Mitsou” Juhász Miczura Mónika vasárnap lemezbemutató koncertet tart. Fájdalmasan gyönyörű hangját sokáig hiányoltam, hiszen aki egyszer már hallotta őt énekelni, nem felejti el. Ezúttal kiváló zenészekkel fog együtt játszani, köztük nagyon sok ütőhangszeressel.

De az esti programok mellett mindenkinek ajánlom, hogy menjen el kirándulni vagy legalább egy nagyot sétálni, amíg még ilyen szép az idő. És erre még jegy sem kell.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Könyv

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Klasszikus

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Jazz/World

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.
Klasszikus ajánló

Magyar és tajvani zeneműveket mutatott be Eötvös Péter alapítványa Berlinben

Berlinbe érkezett a világhírű zeneszerző és karmester, Eötvös Péter alapítványának felkérésére írt új zeneműveket bemutató nemzetközi turné, a hangversenyt múlt héten csütörtökön tartották a német főváros magyar kulturális intézetében, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB).
Klasszikus hír

Itt a lehetőség: felvételt hirdet a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek jelentkezését várja a magyar és külföldi zeneélet elismert énekkara.
Klasszikus portré

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Klasszikus lemez

Nicola Benedetti is fellép a Grammy-átadón

A skót hegedűművész is ott lesz január 26-án az egyik legnagyobb zenei díj átadóján. Az is lehet, hogy kap valamit.