Klasszikus

Színmagyar muzsika – zenei ritkaságok aukciója

2007.11.16. 00:00
Ajánlom
A Kottanet és a Vivace Zenei Antikvárium I. közös árverésére ma, november 16-án délután öttől kerül sor a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményében (1088 Ötpacsirta utca 4.).

Színmagyar muzsika címet is adhatnánk az árverésnek, mert az aukción közel 500 tétel szerepel, amelyek között kották, könyvek és egyéb zenével kapcsolatos nyomtatványok is megtalálhatók, a 17. század végétől napjainkig.

A kezdeményezés a maga nemében páratlan, hiszen hasonló rendezvényre Magyarországon eddig még nem került sor. Az 1980-as években ugyan a Kodály Zoltán Zeneműbolt egy alkalommal tartott aukciót, ám akkor elsősorban ritka lemezeket árvereztek el.

A Kottanet és a Vivace Zenei Antikvárium most elsősorban muzeális értékű kéziratokkal és egyéb ritkaságokkal szeretné felkelteni a gyűjtők és az intézmények figyelmét, hiszen az árverési katalógusban több olyan kotta is szerepel, amelyet nem birtokol egyetlen közgyűjtemény sem.

A Kottanet és a Vivace Zenei Antikvárium együttműködése nem véletlen, hiszen mindkét tulajdonos a muzsika elkötelezett híve és szakértője. A Kottanet létrehozója Várhelyi Márton hosszú évtizedeken keresztül a Kodály Zoltán Zeneműbolt vezetőjeként és becsüseként működött. Bősze Ádám pedig, mielőtt megalapította a Vivace Zenei Antikváriumot, többek között zenetörténészként és zenekritikusként is dolgozott. Szakértelmük garanciát jelent vásárlóik és az árverésen résztvevők számára!

Az árverésen számos ritkaság, muzeális értékű nyomtatvány szerepel majd. Néhány példa a teljesség igénye nélkül.

Bartay András: Magyar Apollo avagy útmutatás a’ General-Bass’ játszásának, a’ harmonia ösmeretére ’s a’ hangszerzésre vezető alapos rendszabásainak megtanulására (Pest, 1834, Trattner és Károlyi) című munkája, az első a magyar zeneelmélettel foglalkozó könyvek sorában. Az első kiadásban megjelent írásmű páratlanul ritka példány (18. tétel).

Bartalus István: Magyar Népdalok, egyetemes gyűjtemény című 7 kötetes műve a 19. század végén jelent meg szerzői, illetve a Rózsavölgyi és Társa kiadásában. Az árverési példány Ponori Thewrewk Emil zenekutató tulajdonában volt, amelyet a zenetörténész aláírásával és bejegyzéseivel is ellátott (240. tétel).

Az aukción a Szózat megzenésített verzióinak több kottája is szerepel. Az általunk oly jól ismert Egressy Béni-féle zenemű mellett felbukkan Erkel Ferenc: Szózat, Költemény Vörösmartytól (Pest, 1847) című munkája (278. tétel) is. Ez utóbbi, azonban nem ismert a publikum előtt. A Szózat megzenésítésére egykor ugyanis pályázatot írtak ki, amelynek győztese Egressy Béni, illetve az ő műve lett. Erkel Ferenc zsűritagként nem indulhatott a megmérettetésen.

Ha a Szózat nem is, de a Himnusz mindenképp Erkel Ferenc hírnevét öregbíti. Erkel Ferenc: Hymnusz, költemény Kölcsey Ferencztől. (Koszorúzott zenéjét írta ’s a lelkes költő rokonkeblű barátjának tekintetes Deák Ferencz Úrnak mély tisztelettel ajánlja - Pest, 1844) című munka első kiadás (275. tétel).

Az árverés egyik érdekes tétele az Erich Kleiber karmestert ábrázoló eredeti fotográfia. A fényképet maga Kleiber dedikálta a Rózsavölgyi és Társa cég vezetője, Bárczy Gusztáv számára. A fotográfiáról tudni kell, hogy fennmaradása a szerencsés véletlennek köszönhető. 1961-ben ugyanis leégett a Rózsavölgyi és Társa zeneműbolt, így számos érték a tűz martalékává vált. Az említett fényképfelvételt a lángok közül mentették ki. Az égésnyomok most is jól láthatók (432. tétel).

Rendkívül érdekes körülmények között, könyvtáblák szétbontásakor (kiáztatással) került elő a 17. század végén keletkezett Kórusszólamok-gyűjtemény, illetve annak 19 lapja. Egykor ugyanis szokás volt, hogy a könyvkötők töltelékpapírral bélelték a könyvtáblákat. Ez tette lehetővé, hogy a kórusművek kéziratos szólamgyűjteménye fennmaradjon az utókor számára. A két különböző kézírással jegyzett lapok feltehetően magyarországi főúri udvarból származnak (434. tétel).

Az ismeretlen apáca - S. K. sor. (nővér): Az egyházi év énekei orgonakísérettel – munkája az az egyházi énekgyűjtemény, amely a 18. század utolsó harmadából maradt fenn. Az egyház szolgálatában álló nővér feltételezhetően hosszú esztendőkön keresztül jegyezte le az év ünnepeit végigkísérő énekek kottáit. A kéziratos gyűjtemény szép és tiszta állapota arra utal, az apáca a maga számára készítette a kivételes írásművet (446. tétel).

Az árverés egyik kiemelkedő 20. századi darabja Telmányi Emil hegedűművész hegedű- és zongora átirata, amely Kodály Zoltán „Valsette” című zeneműve alapján készült. Az aukciós példány a Rózsavölgyi kiadásában megjelent kotta tisztázata (447. tétel). Telmányi a múlt század Európa-szerte ismert hegedűművésze és kamaramuzsikusa volt. Egyben nemzeti zenénk (többek között Bartók) lelkes propagátora. 1988-ban hunyt el.

Az árverési katalógus megtekinthető és pdf file-ban letölthető a Vivace Zenei Antikvárium nyitóoldalán, a www.vivace.hu honlapon. Az árverési tételek megtekinthetők voltak 2007. november 5. és 15. között, hétköznapokon 10-18 óráig a Vivace Zenei Antikváriumban (1053 Budapest Kossuth Lajos utca 4. III. emelet 4.; tel.: +36-12350647, fax: +36-12350648)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Vizuál

Mindig farmernadrágot viselt – Szomjas Györgyre emlékezett Gelencsér Gábor

Az április 7-én elhunyt filmrendező, Szomjas György művei is láthatók lesznek a Műcsarnok hamarosan megnyíló, filmesek fotóit bemutató tárlatán, ám készítőjük már nem lehet jelen a megnyitón. Gelencsér Gábor filmtörténész búcsúzott tőle a Műcsarnok oldalán.
Plusz

Elhunyt Fülöp herceg

Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje – közölte pénteken a Buckingham-palota.
Klasszikus

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Vizuál

Hétfőtől újra látogatható a Virág Judit Galéria

A virtuális túra mellett április 12-től kezdve már a galéria kiállítóterében személyesen is megnézhetjük az első tematikus grafikai aukció és a tavaszi kortárs aukció ritkaságait - köztük Rippl-Rónai József, Czóbel Béla és Kassák Lajos egy-egy művét is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.
Klasszikus ajánló

Egy hétvége a vonósnégyesek bűvöletében

Idén a Budapest Quartet Weekend tematikája a születésének 160. jubileumát ünneplő cseh zeneszerző óriás, Antonin Dvořák köré épül április 16-18. között.