Klasszikus

Színmagyar muzsika – zenei ritkaságok aukciója

2007.11.16. 00:00
Ajánlom
A Kottanet és a Vivace Zenei Antikvárium I. közös árverésére ma, november 16-án délután öttől kerül sor a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményében (1088 Ötpacsirta utca 4.).

Színmagyar muzsika címet is adhatnánk az árverésnek, mert az aukción közel 500 tétel szerepel, amelyek között kották, könyvek és egyéb zenével kapcsolatos nyomtatványok is megtalálhatók, a 17. század végétől napjainkig.

A kezdeményezés a maga nemében páratlan, hiszen hasonló rendezvényre Magyarországon eddig még nem került sor. Az 1980-as években ugyan a Kodály Zoltán Zeneműbolt egy alkalommal tartott aukciót, ám akkor elsősorban ritka lemezeket árvereztek el.

A Kottanet és a Vivace Zenei Antikvárium most elsősorban muzeális értékű kéziratokkal és egyéb ritkaságokkal szeretné felkelteni a gyűjtők és az intézmények figyelmét, hiszen az árverési katalógusban több olyan kotta is szerepel, amelyet nem birtokol egyetlen közgyűjtemény sem.

A Kottanet és a Vivace Zenei Antikvárium együttműködése nem véletlen, hiszen mindkét tulajdonos a muzsika elkötelezett híve és szakértője. A Kottanet létrehozója Várhelyi Márton hosszú évtizedeken keresztül a Kodály Zoltán Zeneműbolt vezetőjeként és becsüseként működött. Bősze Ádám pedig, mielőtt megalapította a Vivace Zenei Antikváriumot, többek között zenetörténészként és zenekritikusként is dolgozott. Szakértelmük garanciát jelent vásárlóik és az árverésen résztvevők számára!

Az árverésen számos ritkaság, muzeális értékű nyomtatvány szerepel majd. Néhány példa a teljesség igénye nélkül.

Bartay András: Magyar Apollo avagy útmutatás a’ General-Bass’ játszásának, a’ harmonia ösmeretére ’s a’ hangszerzésre vezető alapos rendszabásainak megtanulására (Pest, 1834, Trattner és Károlyi) című munkája, az első a magyar zeneelmélettel foglalkozó könyvek sorában. Az első kiadásban megjelent írásmű páratlanul ritka példány (18. tétel).

Bartalus István: Magyar Népdalok, egyetemes gyűjtemény című 7 kötetes műve a 19. század végén jelent meg szerzői, illetve a Rózsavölgyi és Társa kiadásában. Az árverési példány Ponori Thewrewk Emil zenekutató tulajdonában volt, amelyet a zenetörténész aláírásával és bejegyzéseivel is ellátott (240. tétel).

Az aukción a Szózat megzenésített verzióinak több kottája is szerepel. Az általunk oly jól ismert Egressy Béni-féle zenemű mellett felbukkan Erkel Ferenc: Szózat, Költemény Vörösmartytól (Pest, 1847) című munkája (278. tétel) is. Ez utóbbi, azonban nem ismert a publikum előtt. A Szózat megzenésítésére egykor ugyanis pályázatot írtak ki, amelynek győztese Egressy Béni, illetve az ő műve lett. Erkel Ferenc zsűritagként nem indulhatott a megmérettetésen.

Ha a Szózat nem is, de a Himnusz mindenképp Erkel Ferenc hírnevét öregbíti. Erkel Ferenc: Hymnusz, költemény Kölcsey Ferencztől. (Koszorúzott zenéjét írta ’s a lelkes költő rokonkeblű barátjának tekintetes Deák Ferencz Úrnak mély tisztelettel ajánlja - Pest, 1844) című munka első kiadás (275. tétel).

Az árverés egyik érdekes tétele az Erich Kleiber karmestert ábrázoló eredeti fotográfia. A fényképet maga Kleiber dedikálta a Rózsavölgyi és Társa cég vezetője, Bárczy Gusztáv számára. A fotográfiáról tudni kell, hogy fennmaradása a szerencsés véletlennek köszönhető. 1961-ben ugyanis leégett a Rózsavölgyi és Társa zeneműbolt, így számos érték a tűz martalékává vált. Az említett fényképfelvételt a lángok közül mentették ki. Az égésnyomok most is jól láthatók (432. tétel).

Rendkívül érdekes körülmények között, könyvtáblák szétbontásakor (kiáztatással) került elő a 17. század végén keletkezett Kórusszólamok-gyűjtemény, illetve annak 19 lapja. Egykor ugyanis szokás volt, hogy a könyvkötők töltelékpapírral bélelték a könyvtáblákat. Ez tette lehetővé, hogy a kórusművek kéziratos szólamgyűjteménye fennmaradjon az utókor számára. A két különböző kézírással jegyzett lapok feltehetően magyarországi főúri udvarból származnak (434. tétel).

Az ismeretlen apáca - S. K. sor. (nővér): Az egyházi év énekei orgonakísérettel – munkája az az egyházi énekgyűjtemény, amely a 18. század utolsó harmadából maradt fenn. Az egyház szolgálatában álló nővér feltételezhetően hosszú esztendőkön keresztül jegyezte le az év ünnepeit végigkísérő énekek kottáit. A kéziratos gyűjtemény szép és tiszta állapota arra utal, az apáca a maga számára készítette a kivételes írásművet (446. tétel).

Az árverés egyik kiemelkedő 20. századi darabja Telmányi Emil hegedűművész hegedű- és zongora átirata, amely Kodály Zoltán „Valsette” című zeneműve alapján készült. Az aukciós példány a Rózsavölgyi kiadásában megjelent kotta tisztázata (447. tétel). Telmányi a múlt század Európa-szerte ismert hegedűművésze és kamaramuzsikusa volt. Egyben nemzeti zenénk (többek között Bartók) lelkes propagátora. 1988-ban hunyt el.

Az árverési katalógus megtekinthető és pdf file-ban letölthető a Vivace Zenei Antikvárium nyitóoldalán, a www.vivace.hu honlapon. Az árverési tételek megtekinthetők voltak 2007. november 5. és 15. között, hétköznapokon 10-18 óráig a Vivace Zenei Antikváriumban (1053 Budapest Kossuth Lajos utca 4. III. emelet 4.; tel.: +36-12350647, fax: +36-12350648)

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Vizuál

Újra látható a Moholy-Nagy Lászlóról szóló film az Urániában

Alysa Nahmias sokszorosan díjnyertes amerikai dokumentumfilmje a 125 éve született világhírű művész és tanár, Moholy-Nagy László életútját és örökségét mutatja be, azt az újító szellemű, a modern technikai lehetőségeket integráló művészi gondolkodást, amely máig inspirálja az alkotókat.
Zenés színház

„A Diótörő mérföldkő egy balerina életében” – interjú Rotter Biankával

Rotter Bianka életét végigkísérte a Diótörő: az Operaház színpadán a darab csaknem összes gyerekszerepét eltáncolta, a Budapesti Operettszínházban pedig most a női főszereplő, Klára bőrébe bújik. A táncművészetis évekről, Klára hercegnőről és a jövőbeli terveiről beszélgettünk vele.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt a bejelentés, amitől minden Mozart-rajongó kibukik

A koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek nem kímélték Ausztria egyik ismert cégét, a Salzburg Schokoladét sem, amely többek között a Mozart-golyókat is gyártja. A grödigi székhelyű vállalat hétfőn jelentett fizetésképtelenséget – írta meg a Napi.hu.
Klasszikus ajánló

Vitorlázás és komolyzene – mi a közös?

A MÁV Szimfonikus Zenekar új, rendhagyó, beszélgetéssel egybekötött koncertsorozatának első vendége Berecz Zsombor vitorlázó lesz.
Klasszikus ajánló

Királyi muzsika – Boldoczki Gábor a Capella Gabettával ad koncertet

A nemzetközi hírű trombitaművész és a Magyarországon már többször fellépő régizenei együttes Versailles című estjükön francia barokk utazásra hívják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Klasszikus ajánló

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.