Klasszikus

Szív dáma

2010.04.15. 00:35
Ajánlom
Tavaly ott ülhettünk Rév Lívia zeneakadémiai búcsúkoncertjén, de ugyan tegye föl a kezét, akit nem lelkesít a lehetőség, hogy most újra hallhatja a művésznő letisztult zongorajátékát. Volt csodagyermek, s ma magas életkorát bámulhatnánk, ám már jó ideje rájöhettünk, Rév Lívia az évei számától függetlenül csoda.

Kilencévesen megnyerte a Grand Prix des Enfants Prodiges elnevezésű nemzetközi versenyt, s a budapesti születésű Rév Lívia akkor sem volt sokkal idősebb, amikor a zongorázás korabeli fejedelme, a dicsőült emlékezetű Arthur Rubinstein az alábbi szavakkal jósolt nagy jövőt neki: „Egészen biztos vagyok benne, hogy a fiatal hölgy ragyogó karrier előtt áll." Nem vitás, Rubinstein helytállóan mérte fel a pályakezdő kollegina lehetőségeit, ám a magyarországi közönség e diadalmas karriert, Rév Lívia művészi kiteljesedésének évtizedeit nem kísérhette oly szoros figyelemmel, mint amilyen amúgy okkal kijárt volna Fischer Annie Franciaországban letelepedett nemzedék- és növendéktársának. A magyar kulturális élet részleges elzártságának évtizedei megannyi csillagórától fosztották meg a hazai koncertközönséget, s jó néhány tündöklő világsztár, hangszeres művész, karmester és operaénekes egyáltalán nem, vagy éppen csak elvétve, netán hanyatló korszakában jutott el a pesti koncertdobogókra, illetve az Operaház színpadára. Azonban a külföldi sztárvendég-járás esetlegességeinél és korlátjainál nem kevésbé fájdalmas veszteségnek, és legalább oly sajnálatos kortörténeti tünetnek kell tekintenünk, hogy a magyarságát választott új hazájában is ápoló, s mindeközben Franciaország egyik első zongoristájává és zongorapedagógusává emelkedő Rév Lívia ugyancsak hiányzott a hazai koncertélet állandó, de legalábbis rendszeres résztvevőinek sorából.

Különös szerencsénkre, Rév Lívia mindmáig intakt módon őrzi művészetének megejtő vonzerejét, s így ha megkésve is, de az elmúlt években a magyar zenei nyilvánosság, s a hazai koncertközönség is közelebbi ismeretségbe kerülhetett zongorajátékának könnyed eleganciájával, billentésének váltig makulátlan tisztaságával. Megismerhettük és egyszersmind a szívünkbe is zárhattuk az elragadóan bájos asszonyt, aki 2008 nyara óta a Francia Becsületrend lovagi fokozatának birtokosa. Magyarországi újrafelfedezése egy 2003. novemberi zongoraesttel vette kezdetét, s több emlékezetes hangverseny, köztük a Strém Kálmán születésének 75. évfordulójára szervezett tavalyi zeneakadémiai fellépés, valamint egy nagyszerűen sikerült portréfilm, Mácsai János és Pálos György 2006-os munkája után immár meghitt ismerősünkként találkozhatunk az idén kilencvennégy esztendős zongoraművésznővel. Most május elsején az egykor párizsi mesterkurzusait látogató Érdi Tamás társaságában Chopint játszik majd Rév Lívia, s mi csak jó egészséget kívánhatunk neki. Magunknak pedig még minél több örömteli pillanatot Rév Lívia zongorajátékából és szeretetreméltó jelenlétéből.

2010. május 1. 19:30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Rév Lívia és Érdi Tamás Chopin-estje

www.mupa.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.