Klasszikus

Szivárványos zászlóval ért véget a BBC Proms

2019.09.16. 13:35
Ajánlom
58 nap, 85 koncert, 191 karmester, 83 zenekar és együttes: szeptember 14-én zárt Nagy-Britannia legnagyobb klasszikus zenei fesztiválja, a BBC Proms.

Szivárványszínű zászlóval vonult a színpadra Jamie Barton amerikai mezzoszoprán a BBC Proms fesztivál zárókoncertjén: azt mondta, missziója, hogy egyesítse közönségét. A 37 éves énekes Georgia államban nevelkedett – „bluegrasson, a Grateful Deaden és Beatles-en” –, az operai karrier szinte lázadás volt számára. 2014-ben coming outolt biszexuálisként.

A BBC beszámolója szerint a Habañera érzéki előadásával, illetve a Somewhere Over The Rainbow című népszerű sztenderddel ez meg is történt. Sakari Oramo, az est karmestere így nyilatkozott:

Szeretet, elfogadás és elismerés hulláma söpört végig a közönségen.

Jamie Barton szerint a Proms zárókoncertjén szereplő szivárványos zászló nem a queer büszkeségről szól: „ez egy közös ünneplése annak, hogy az emberek azt csinálják, amit szeretnék, és úgy, amilyenek.”

Ugyanakkor akadt kritikus, aki szerint a koncert korántsem volt felszabadult örömmel teli: a közönségben lengetett EU-s és brit zászlók éppolyan hamisnak tűntek, mint amilyen problémás helyzetben áll az ország Brexit (és a többi)-ügyben.

A Proms utolsó koncertjének hangulatából az alábbi videóban részesülhet.

A BBC Promsnak idén is voltak magyar fellépői.

Július 24-én Eötvös Péter állt a BBC Szimfonikus Zenekara élére, Isabelle Faust szólójával pedig megszólalt a szerző Alhambra című hegedűversenye, valamint Debussy, Bartók és Sztravinszkij művei. Augusztus 16-án Fischer Ádám vezényelte a Felvilágosodás Korának Zenekarát, az est szólistái Alessandro Fisher (tenor) és Stephen Hough (zongora) voltak. Többek között Mendelssohn g-moll zongoraversenye és Skót-szimfóniája hangzott el. Szeptember 8-án Nora Fischer egy ősbemutatóban énekelt, Louis Andriessen The Only One című darabját.

Első emlékei között van a zene

Kapcsolódó

Első emlékei között van a zene

Nem gondolja, hogy a klasszikus zene a hierarchia csúcsán állna, és ő sem szeret a közönség fölé magasodni. Nora Fischert mi apja lányaként ismerjük, pedig hiába választott ő is zenei pályát, egészen más utakra tévedt. Vagyis annyira mégsem: szeptember 22-én és 23-án a Fesztiválzenekarral lép fel a Müpában.

Az idei fesztiválról itt látható videó – négy percben –, amelyben a 150 éve született Henry Wood büsztje is szerepel.

Néhány emlékezetes momentum

A Sanghaji Szimfonikus Zenekar egyik ráadása volt a Beatles Hey Jude című dala.

Az 53 éves Martyn Brabbins karmestert a Happy Birthday sajátos feldolgozásával lepte meg a zenekara, a BBC Skót Szimfonikusok az egyik próbán.

Az ismert jazz-zongorista, Monty Alexander nagy elődje, Duke Ellington előtt tisztelgett a Take the A Train című számmal.

Két énekesnő, Lisa Fischer és Ledisi az egyetlen és utánozhatatlan Nina Simone dalait énekelte.

Napjaink egyik legkedveltebb zeneszerzője, John Williams művei is megszólaltak a Royal Albert Hallban. Itt például a Harry Potter egy részlete.

Fejléckép: BBC Music / YouTube

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.
Klasszikus hír

Magyar művészek a BBC Music Magazine Awards díjazottjai között

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin felvétele a kritikusok és a közönség szerint is a tavalyi év legjobbjai közé tartozik.