Klasszikus

Szívvel-lélekkel – adni és befogadni

2022.03.17. 13:25
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok magas minőségű, sokszínű klasszikus zenét „művel” megalkuvást nem tűrően – illetve műveli a közönség ízlését és teszi a muzsikát életünk szerves részévé. A Müpában március 25-én elhangzó hangversenyük programja szívvel-lélekkel való befogadást igényel, témái örök emberi érzelmeket járnak körül.

Az évad végéhez közeledve, koncertjeik során át szép íven látszik a 210 éves zenekar kitartó munkája. A jubiláló társulat hitvallása szerint 210 éve van jövője, a mindenkori jelenben azon dolgozik, hogy a magas szintű klasszikus zene szakmaiságát megőrizze és fejlessze. Ugyanakkor a szakmai szempontokon túl az egész műfaj lelkiségét is szem előtt tartva intenzív kapcsolatban, diskurzusban áll a közönségével. Nyilván ez Pécsett még intenzívebben és közvetlenebbül zajlik, mint Budapesten vagy akár Bécsben, ahol a zenekar bérletes sorozatban lép fel a Musikverein nagytermében.

A Müpában ezen az estén Brahms, Martucci és Bartók zenéinek pillérei közt feszülő érzelemköntösként bomlik ki előttünk az érzékeny műsor tartalma. A legmegfelelőbb kezekbe került a karmesteri pálca és a Brahms darab: Balog József zongoraművésznek köztudottan hatalmas a repertoártudása, de nagy érzékenysége is. Rendszeresen dolgozik a pécsiekkel, így egymást jól ismerve magasabb szinten játszhat együtt az együttes és a szólista. Bogányi Tibor karmester zenei és emberi lelkesülésre, lángolásra hajlamos alkata szintén segíti a zenei program kibontakozását.

Brahms II. zongoraversenye az érett férfit és az érett zeneszerzőt állítja elénk, a zongora mellett szép számmal adott szólókat a zenekar hangszereinek is, így a versenymű valóságos dialógus az egyes hangszerek között. „Brahms b-dúr zongoraversenyére kaptam felkérést, melyet nagy örömmel vállaltam. Brahms zenéje nagyon közel hozzám, de ezzel a művel most lépek először színpadra. A darab a zongorairodalom egyik hegycsúcsa, így rendkívül nagy várakozással és izgalommal kezdem a felkészülést. Azt hiszem, egy remek koncert elébe nézünk!” – nyilatkozta Balog József.

BoganyiTibor_BalogJozsef_PFZ_photocreditDekanyZsolt-131146.jpg

Bogányi Tibor és Balog József (Fotó/Forrás: Dékány Zsolt / Pannon Filharmonikusok)

A mű a Pesti Vigadóból indult el a világsiker útján, az ősbemutató ugyanis ott hangzott el Erkel Sándor vezényletével és a szerző szólójával. A késő-romantikus Martucci végtelenbe néző Gesz-dúr noktürnjéből is érződik, hogy a szerző a wagneri hangszerelés, lassan folyó szenvedélyesség és végtelen dallamok ismerője és kedvelője. Az Op. 70-es két noktürn eredetileg zongorára készült, a két darab közül az elsőt maga Martucci hangszerelte meg zenekarra. Az ő romantikus idilljét Bartók Béla rendkívül progresszív Csodálatos mandarinja követi, melyben minden profánság ellenére a szerelem, az emberi érzelmek erejének megjelenítését tűzte ki céljául.

Bartók 1918-19-ben írta A csodálatos mandarin című egyfelvonásos táncjátékát Lengyel Menyhért forgatókönyve alapján. Bartók nem a történet naturalitását találta „csodálatosan szépnek”, hanem azt, ahogyan a szerelmet rablásra felhasználó arctalan nagyvárosban mégis a szerelem az, ami minden kínzás túlélésére képessé teszi a főszereplőt, és az immáron kívánatos halált csak a szerelem beteljesedése hozhatja el. Sok kritika ellenére mindig volt a közönségnek olyan része, aki rajongással fogadta a darabot, így minden tiltás ellenére is egyike lett a mű Bartók közismert műveinek. A bemutató tanulságai alapján Bartók 1928-ban zenekari szvitet készített a műből, ez hangzik el ezen az estén.

A Pannon Filharmonikusok programjairól, a bérlet- és jegyvásárlás információkról a zenekar honlapja nyújt tájékoztatást. 

 

Fejléckép: Bogányi Tibor és Balog József / fotó: Dékány Zsolt / Pannon Filharmonikusok

Támogatott tartalom. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.