Klasszikus

Szívvel-lélekkel – adni és befogadni

2022.03.17. 13:25
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok magas minőségű, sokszínű klasszikus zenét „művel” megalkuvást nem tűrően – illetve műveli a közönség ízlését és teszi a muzsikát életünk szerves részévé. A Müpában március 25-én elhangzó hangversenyük programja szívvel-lélekkel való befogadást igényel, témái örök emberi érzelmeket járnak körül.

Az évad végéhez közeledve, koncertjeik során át szép íven látszik a 210 éves zenekar kitartó munkája. A jubiláló társulat hitvallása szerint 210 éve van jövője, a mindenkori jelenben azon dolgozik, hogy a magas szintű klasszikus zene szakmaiságát megőrizze és fejlessze. Ugyanakkor a szakmai szempontokon túl az egész műfaj lelkiségét is szem előtt tartva intenzív kapcsolatban, diskurzusban áll a közönségével. Nyilván ez Pécsett még intenzívebben és közvetlenebbül zajlik, mint Budapesten vagy akár Bécsben, ahol a zenekar bérletes sorozatban lép fel a Musikverein nagytermében.

A Müpában ezen az estén Brahms, Martucci és Bartók zenéinek pillérei közt feszülő érzelemköntösként bomlik ki előttünk az érzékeny műsor tartalma. A legmegfelelőbb kezekbe került a karmesteri pálca és a Brahms darab: Balog József zongoraművésznek köztudottan hatalmas a repertoártudása, de nagy érzékenysége is. Rendszeresen dolgozik a pécsiekkel, így egymást jól ismerve magasabb szinten játszhat együtt az együttes és a szólista. Bogányi Tibor karmester zenei és emberi lelkesülésre, lángolásra hajlamos alkata szintén segíti a zenei program kibontakozását.

Brahms II. zongoraversenye az érett férfit és az érett zeneszerzőt állítja elénk, a zongora mellett szép számmal adott szólókat a zenekar hangszereinek is, így a versenymű valóságos dialógus az egyes hangszerek között. „Brahms b-dúr zongoraversenyére kaptam felkérést, melyet nagy örömmel vállaltam. Brahms zenéje nagyon közel hozzám, de ezzel a művel most lépek először színpadra. A darab a zongorairodalom egyik hegycsúcsa, így rendkívül nagy várakozással és izgalommal kezdem a felkészülést. Azt hiszem, egy remek koncert elébe nézünk!” – nyilatkozta Balog József.

BoganyiTibor_BalogJozsef_PFZ_photocreditDekanyZsolt-131146.jpg

Bogányi Tibor és Balog József (Fotó/Forrás: Dékány Zsolt / Pannon Filharmonikusok)

A mű a Pesti Vigadóból indult el a világsiker útján, az ősbemutató ugyanis ott hangzott el Erkel Sándor vezényletével és a szerző szólójával. A késő-romantikus Martucci végtelenbe néző Gesz-dúr noktürnjéből is érződik, hogy a szerző a wagneri hangszerelés, lassan folyó szenvedélyesség és végtelen dallamok ismerője és kedvelője. Az Op. 70-es két noktürn eredetileg zongorára készült, a két darab közül az elsőt maga Martucci hangszerelte meg zenekarra. Az ő romantikus idilljét Bartók Béla rendkívül progresszív Csodálatos mandarinja követi, melyben minden profánság ellenére a szerelem, az emberi érzelmek erejének megjelenítését tűzte ki céljául.

Bartók 1918-19-ben írta A csodálatos mandarin című egyfelvonásos táncjátékát Lengyel Menyhért forgatókönyve alapján. Bartók nem a történet naturalitását találta „csodálatosan szépnek”, hanem azt, ahogyan a szerelmet rablásra felhasználó arctalan nagyvárosban mégis a szerelem az, ami minden kínzás túlélésére képessé teszi a főszereplőt, és az immáron kívánatos halált csak a szerelem beteljesedése hozhatja el. Sok kritika ellenére mindig volt a közönségnek olyan része, aki rajongással fogadta a darabot, így minden tiltás ellenére is egyike lett a mű Bartók közismert műveinek. A bemutató tanulságai alapján Bartók 1928-ban zenekari szvitet készített a műből, ez hangzik el ezen az estén.

A Pannon Filharmonikusok programjairól, a bérlet- és jegyvásárlás információkról a zenekar honlapja nyújt tájékoztatást. 

 

Fejléckép: Bogányi Tibor és Balog József / fotó: Dékány Zsolt / Pannon Filharmonikusok

Támogatott tartalom. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Péter rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Balogh Máté vokális művei csendülnek fel a Pax et Bonum Kamarakórus előadásában

Az itthon és nemzetközi viszonylatban is elismert, fiatal komponista lesz a Magyar Zene Háza „Szerzők? Jelen!” című koncertsorozatának soron következő részének vendége október 4-én.
Klasszikus hír

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Klasszikus interjú

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Klasszikus interjú

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Klasszikus ajánló

Amerikai minimalizmus magyar nézőpontból – kötet jelent meg a 180-as Csoportról

A hiánypótló alkotást Dargay Marcell hangsúlyosan zeneszerzői nézőpontból írta meg, fókuszában az experimentális művészcsoport alkotásainak elemzése áll.