Klasszikus

Szívverés – I. rész

2008.03.26. 00:00
Ajánlom
Ki kívánhatna ennél többet, ennél nagyobb élményt? A világ egyik legjobb karmestere, aki történetesen Bach-specialista (bár hogy mennyire hű a szerzőhöz, arról később…), kiváló zenekara és kórusa élén a zeneirodalom egyik legnagyobb művét játssza húsvét vasárnapján. Vágyhat ennél többre egy zenerajongó, aki történetesen hívő is?

Hatalmas elvárásaim voltak: arra számítottam, hogy meg fogok rendülni, hogy ez az előadás sorsesemény lesz, vagyis a gondolkodásomat, a világnézetemet, egyáltalán, a viszonyaimat (emberekhez, Ég dolgaihoz), átrendező nagy előadás, olyasfajta élmény, amiről majd az unokáknak is beszélni fogok.

Nem csalódtam. Az lett. Olyan élmény.

Most, amikor e sorokat írom, hallom az előadás néhány részletét, átérzem, nem is csupán hallom, a záró kórus emelkedettségét, egyáltalán a kórus tételek megrendítő erejét, és biztos vagyok benne, hogy Bach passióját évekig még a Gardinerrel fogom hallani. Biztos vagyok benne, hogy még az unokáimnak is - feltéve, hogy lesznek - lelkesedve fogok arról beszélni, hogy igen, én hallottam, 2008. március 23-án, este, Sir John Eliot Gardinerrel a János-passiót.

És bár egyáltalán nem a kottahűség, nem a historikus zenészek követése jellemezte Gardiner előadását, mégis, azt gondolom, maga a mű, maga a Bach-mű szólalt meg. Úgy - olyan, megrendítően - ahogy az életemben nem szólalt meg még. Nem volt többé kérdés, hogy ez a zene mit jelent, hogy igaza van e Pilinszkynek, aki azt írja, hogy a János-passió istenbizonyíték, ok arra, hogy ne adjuk fel hitünket a mennyországban, mert ez a zene - különösen a legvége, a Ruht wohl - úgy rendített meg, úgy bírt könnyekre, ahogy a nagy bűnösöket szembesülésük egy tiszta lélekkel, egy valóban tiszta emberrel; valakivel, aki gyengéd erőszakkal fordítja arcukat az Ég felé.

A japán Honda gyár alapítója mondta egyszer, hogy "az emberi élet értéke azzal mérhető le, hogy hányszor volt a lélek mélyen megrendülve". Ilyen mértékű megrendülést csak nagyon kevés mű okoz.

És a János-passió sem mindig. Tavaly egyszerűen csak a zeneirodalom egyik legjobb művének tűnt, a remek Herreweghe és együttese előadásában.

Gardiner János-passió előadása rendkívül tudatos volt: nem volt egyetlen esetleges momentuma, egyetlen nem kitalált és megkomponált pillanata sem. A Gardiner-előadások mindig a tökéletesség benyomását tették rám – hiszen ez Gardiner alapvető célja, melyet rendszerint el is ér – még akkor is, ha úgy sejtettem, kapkodva készültek fel az előadók, nem volt sok idő egy Kantáta megformálásra, és Gardiner a bevált eszközökkel dolgozott.

Gardiner előadásait, a Kantáta sorozatot is, de más vokális művek megszólaltatását is, meghatározza az, amiről a karmester egy remek DVD extráiban beszél: a családi villa nappalijában a falon függött Haussmann Bach-portréja. Gardiner szerint, ha csak a szemeket nézzük, akkor az a benyomásunk, hogy Bach erőteljes, akaratos, autoriter ember volt, kemény és szigorú, de ha a szájat, a kissé duzzadt ajkakat, az állat, akkor egy kedélyes, jó humorú, meleg szívű embert látunk, egy alapvetően jó embert. Gardiner azt mondja: gyerekkorában a képet mindig alulról, gyerekszemszögből nézte, és a sohasem látta Bachot kérges szívű, a hivatalnokokkal folyvást kilátástalan harcokat vívó német szerzőnek; sokkal inkább jóságos apafigurának. Ezt a szemléletet valóban némely felvétele is közvetíti.

Tempóválasztásai nem mindig igazodtak Bach előírásaihoz, többnyire gyors tempókaraktereket választott, nem volt számára olyan fontos a szöveg kibontása, mint az éppen ennek érdekében mérsékeltebb tempókat preferáló Nikolaus Harnoncourtnak. Megragadott minden lehetőséget, hogy a művek drámaiságát hangsúlyozza, hogy szinte operai élénkséget adjon egyes jeleneteknek: a vokális szólamokat is úgy irányította, mintha azok instrumentumok lennének.

Mindezek a jellemvonások nem tűntek el a János-passió előadásából sem, de nem ezek határozták meg. Emlegetett h-moll mise előadására ezek a hatásokat előidézni kívánó, kicsit túlzó gesztusok ültek rá; a fúvós truvájok, az élénk tempók.

Lenyűgözött. A március 23-ai János-passió több volt ennél.

Gardiner, azt gondolom, bölcsebb lett. Nem közelebb, hanem éppen messzebb lépett attól, amit Bach leírt: a János-passió előadása bővelkedett az egészen meglepő, és elképesztő megoldásokban.

De még egyszer hangsúlyozom, semmi sem volt véletlen.

(Kolozsi László kritikájának második részét holnaptól olvashatják a Fidelio oldalain. A jövő héten pedig egy Gardiner-interjúval is jelentkezünk.)

(2008. március 23. 19:00 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Az Angol Barokk Szólisták és a Monteverdi Kórus koncertje; Bach: János-passió; km.: Mark Padmore (Evangélista), Dietrich Henschel (Jézus), Julia Doyle (szoprán), Dixon Gayle, David Bates (alt), Matthew Brook (basszus), vez.: Sir John Eliot Gardiner)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.