Klasszikus

Szkrjabin művészete áll az Orosz Zenei Fesztivál fókuszában

2022.10.05. 15:45
Ajánlom
Három településen is koncerteket szentelnek a százötven éve született komponista muzsikájának, az ötödik alkalommal megrendezett Orosz Zenei Fesztivál és Szabó Marcell művészeti vezető szervezésében.

„Szkrjabin már életében megosztó személyiség volt, zenéje nagy utat jár be a korai romantikus hangvételtől a kései eufórikus, expresszionista stílusig. Az orosz szerzőt egész életében vonzotta a miszticizmus, a teozófia. Kezdeti vallásosságát felváltotta egy Messiás-komplexus, amiben

saját teremtő erejét szerette volna művészete által a végsőkig elvinni, mellyel az emberiség megmentését és felemelését tűzte ki célul, és nevezte meg ars poeticájának.

Bár hasonló célokra a fesztivál nem vállalkozhat, de reméljük, hogy a programsorozat végén emelkedettebb lelkiállapotba kerülhet a közönség, ezzel is közelebb jutva a fájóan fiatalon elhunyt alkotó által megálmodott célokhoz” – nyilatkozta a zeneszerzőről Szabó Marcell zongorista, a fesztivál művészeti vezetője.

Az Orosz Zenei Fesztivál a nem mindennapi komponistának mindkét oldalát megpróbálja bemutatni: Szkrjabin két arca címmel a két kontrasztos korszakot mutatják be zongoraművein keresztül – két zongoraművész, Csalog Gábor és Palojtay János közreműködésével, október 8-án, a Tihanyi Bencés Apátságban és október 10-én, a Zeneakadémián. Az október 11-i, Debrecenben, a Kölcsey központban megrendezett zenekari koncerten a szerző II. szimfóniája, illetve zongoraversenye reprezentálja korai, míg a Prometheus című szimfonikus költeménye a kései korszakát.

palojtayjanos7-103213.jpg

Palojtay János (Fotó/Forrás: janospalojtay.com)

A komponista egyetlen zongoraversenye a fisz-moll zongoraverseny, amelyet mindössze 24 évesen írt meg pár nap alatt. Egy befejezetlen opuszt leszámítva ez számít az első zenekari művének is. A középső lassú tétel a szerző egyetlen variációs sorozata. A mű hallható lesz október 11-én Debrecenben a Kölcsey Központban Szabó Marcell szólójával, Anton Shaburov vezényletével, a Kodály Filharmonikusok közreműködésével. Ugyanitt Szkrjabin Prometheus című műve is elhangzik a hangverseny további részébe Balogh Ádám közreműködésével.

Szkrjabin a Prometheus – A tűz költeménye című szimfonikus költeményét 1910-ben, 38 évesen írta. Ebben a műben megpróbál összművészeti alkotást létrehozni, melyben a zenekar, a zongora, a kórus, illetve egy fényorgona is szerepet játszik. Bár Szkrjabin életében a különleges vetítő nem készült el,

a komponista szinesztéziájának köszönhetően a hangok mögé színeket látott, látomását pedig papírra vetette, hogy a későbbiekben fényjátékkal erősítse a darab misztikus hangulatát.

Csalog Gábor a hazai élet elhivatott Szkrjabin játékosa, aki 2004-ben elkészítette saját Szkrjabin-lemezét a BMC gondozásában. „A nagy zongoraszerzők zenéi közül számomra Szkrjabiné a legkülönlegesebb. Késői műveinek árnyalatai, rétegei, érzékenysége, színei semmilyen más szerző zenéjében nem föllelhetőek. Kifejezésmódjában, gesztusaiban a végletesség, a vadság, az extatikus transzállapot furcsa túlfinomultsággal párosul. Ha hallgatója mélyen merül el e zenében, nem a való életnél »igazibb«, ideálisabb emberi világban találja magát, mint más zenék hallgatásakor.

Épp ellenkező az irány: egyre távolodik az emberi világtól, a kozmikus szférák irányába szárnyalva

– vallott a komponistához való viszonyáról Csalog Gábor.

BaloghAdam-145504.jpg

Balogh Ádám (Fotó/Forrás: Óbudai Társaskör)

„Annak ellenére, hogy kései misztikusnak mondott korszakának darabjaiban szinte nyomát sem találni – az egyértelműen Chopin hatást mutató – korai művei hangvételének, mégis, ha az op. 1-től végignézzük az életművet, minden darabba bele van már kódolva a következő újítása. Ritka, és számomra imponáló, hogy egy ilyen intenzív önkeresés mellett valaki ennyire önazonos marad” – méltatta a zeneszerzőt Palojtay János.

Természetesen idén is gondoltak a fesztivál szervezői a fiatalokra: itt élő orosz és ukrán gyerekek adnak elő közösen egy mesejátékot magyar nyelven, Tihanyban és Budapesten, a Szkrjabin Múzeum Moszkvából pedig kifejezetten a fesztivál részére küldi meg kiállításanyagát.

A fesztivál kiemelt koncertjei:

Szkjabin két arca - nyitókoncert
október 08. szombat 19.30, Tihanyi Bencés Apátság

Szkjabin két arca
október 10. hétfő 19.30, Zeneakadémia, Nagyterem

Szkjabin misztikus világa
október 11. kedd 19:00, Debrecen, Kölcsey Központ

További részletek és jegyek a fesztivál weboldalán és Facebook-oldalán találhatók.

Fejléckép: Szabó Marcell zongorista, a fesztivál művészeti vezetője (fotó/forrás: Kondella Misi / Orosz Zenei Fesztivál)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Neves baszk zeneszerző működik közre az Eötvös Péter Alapítvány mesterkurzusában

Ramon Lazkano a kurzus során tanítja a fiatal karmestereket és zeneszerzőket, emellett beszélgetést hallhat vele a közönség, a zárókoncerten pedig műveit is játszani fogják.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.
Klasszikus hír

Jövőre is a kamarazene gyöngyszemeivel vár az Anima Musicae

Meghirdette 2023/24-es évadát a „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar: a szeptember 25-i sajtótájékoztatón bemutatták az évad kiemelt koncertjeit, külföldi vendégszerepléseket.
Klasszikus ajánló

Balogh Máté vokális művei csendülnek fel a Pax et Bonum Kamarakórus előadásában

Az itthon és nemzetközi viszonylatban is elismert, fiatal komponista lesz a Magyar Zene Háza „Szerzők? Jelen!” című koncertsorozatának soron következő részének vendége október 4-én.
Klasszikus hír

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.