Klasszikus

Szláv életöröm és a megabogrács

2005.05.02. 00:00
Ajánlom
Az idei Mediawave-en a zene háttérbe szorította a filmeket. Három zenei workshop is volt: improvizatív, etno és underground. Miquéu Montanaro négy éve indította útjára Győrben etnozenei műhelyét, tavaly pedig már nagyobb szabású workshop is felütötte fejét William Parker vezetésével.

A műhely érdekes és egyedülálló kezdeményezés, hiszen a különböző stílusokban játszó zenészek – bár megőrzik egyéni hangvételüket – kollektívába olvadnak, és az együtt alkotás következtében új elemekkel színesedik a palettájuk. Három alkalmi zenekar is a tavalyi workshopnak köszönheti létét: a Drums Trio, a Tóth Viktor Special Trio és a szaxofonos Rob Brown triója.

A fesztivál egyik legérdekesebb koncertjét a Chakra Hacker adta. Bujdosó János meghatározhatatlan műfajú formációja leginkább a dzsesszalapokat vegyíti az underground rockzenével és a latin ritmusokkal, mindezt szlávos hangzásvilágba csomagolva. A korábbi mélabús nótákat szilajabb, lüktetőbb muzsika váltotta, az orosz világfájdalom szerb életigenléssel párosult. Cserhalmi Sára háttérvetítése még jobban kirajzolja a zenekar arculatát: fekete-fehér filmbejátszásai, természeti képei, nonfiguratív tovatünedező motívumai nemcsak a zene aláfestését szolgálják, hanem a közép-európai atmoszféra megteremtését is.

A záró estén a zenei mellett a kulináris élmény sem maradt el: a pestlőrinci–szemeretelepi polgárőrség 1250 literes megabográcsban pörköltöt készített a Széchenyi téren. Főztek ők már többet is, a Guinness-rekordot 4251 literrel tartják. De nem kell megijedni, ez a kisméretű főzőedény is három-négyezer embert jóllakat.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.