Klasszikus

Szlovák hangok Budapesten

2007.10.26. 00:00
Ajánlom
Adriana Kucerová az európai operaszinpadok új felfedezettje Magyarországon a Zeneszalon kamarasorozatában lesz hallható első ízben október 29-én este fél nyolckor az MTA Dísztermében.

Művésztársaival, a mezzoszoprán Terézia Kruzliaková (helyesen: Terézia Kružliaková) és a bariton Richard Sveda (helyesen: Richard Šveda) közreműködésével rendkívül színes programot állítottak össze, ahol a daléneklés és az operai kamaraéneklés különlegesen szép darabjait mutatják be. A műsor minden szempontból alkalmas lesz a fellépő primadonnák (és énekestársuk) hangi adottságainak bizonyítására, mivel szlovák műdalok (A. Moyzes és E. Suchon) mellett Csajkovszkij románcait, Dvorák (helyesen: Dvořák) és Debussy dalait, valamint Mozart, Donizetti, Rossini és Gounod operáinak áriáiból változatos válogatást énekelnek, Branko Ladi (helyesen: Branko Ladič) zongorakiséretével.

A szlovák hangoknak nagyszerű hagyományai élnek európaszerte, bizonyságok erre Edita Gruberová, Lucia Popp vagy Peter Dvorsky (helyesen: Peter Dvorský), akik a százdavég híres operasztárjai voltak. Az elmúlt évtizedek során most ismét nagy hullámban jelentek meg nagyszerű szlovák énekesek a világ operaszinpadain, elég csak źubica Vargicová vagy Adriana Kohútková, illetve a nálunk most bemutatkozó Adriana Kucerová fellépéseire gondolni.

(2007. október 29. 19:30 MTA Díszterem (Budapest) - Adriana Kucerova dalestje; Moyzes, Suchon, Csajkovszkij, Debussy, Mozart, Donizetti, Rossini és Gounod művei; km: Richard Svedá (bariton), Terézia Kruzliaková (mezzoszoprán), Branko Ladic (zongora)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.