Klasszikus

Szlovák hangok Budapesten

2007.10.26. 00:00
Ajánlom
Adriana Kucerová az európai operaszinpadok új felfedezettje Magyarországon a Zeneszalon kamarasorozatában lesz hallható első ízben október 29-én este fél nyolckor az MTA Dísztermében.

Művésztársaival, a mezzoszoprán Terézia Kruzliaková (helyesen: Terézia Kružliaková) és a bariton Richard Sveda (helyesen: Richard Šveda) közreműködésével rendkívül színes programot állítottak össze, ahol a daléneklés és az operai kamaraéneklés különlegesen szép darabjait mutatják be. A műsor minden szempontból alkalmas lesz a fellépő primadonnák (és énekestársuk) hangi adottságainak bizonyítására, mivel szlovák műdalok (A. Moyzes és E. Suchon) mellett Csajkovszkij románcait, Dvorák (helyesen: Dvořák) és Debussy dalait, valamint Mozart, Donizetti, Rossini és Gounod operáinak áriáiból változatos válogatást énekelnek, Branko Ladi (helyesen: Branko Ladič) zongorakiséretével.

A szlovák hangoknak nagyszerű hagyományai élnek európaszerte, bizonyságok erre Edita Gruberová, Lucia Popp vagy Peter Dvorsky (helyesen: Peter Dvorský), akik a százdavég híres operasztárjai voltak. Az elmúlt évtizedek során most ismét nagy hullámban jelentek meg nagyszerű szlovák énekesek a világ operaszinpadain, elég csak źubica Vargicová vagy Adriana Kohútková, illetve a nálunk most bemutatkozó Adriana Kucerová fellépéseire gondolni.

(2007. október 29. 19:30 MTA Díszterem (Budapest) - Adriana Kucerova dalestje; Moyzes, Suchon, Csajkovszkij, Debussy, Mozart, Donizetti, Rossini és Gounod művei; km: Richard Svedá (bariton), Terézia Kruzliaková (mezzoszoprán), Branko Ladic (zongora)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.