Klasszikus

Szó-szvit a hatvanadikra

2014.06.22. 12:11
Ajánlom
1. tétel: Ouverture: Lelkes gyerektömeg, kamerázó, büszke szülők, ismerős tanárok, elismert művészek... - Ez fogadott régi iskolám a Marczibányi téri Kodály Iskola 60. születésnapjára rendezett hagyományos, mégis különleges évzáró hangversenyen. Június 13-a ezúttal nem a péntek miatt marad emlékezetes. MAGAZIN

2. tétel: Különlegesség: Az idei két tekintetben is kitűnt az elmúlt évek Kodályos évzárói közül. Egyrészt visszaköltözhetett régi helyszínére, a Liszt Ferenc téri zenepalotába. Másrészt mikor máskor lett volna alkalmasabb a felújított épület birtokba vétele, mint egy kerek évfordulón: a hatvanadikon. Hatvan éves a Kodály! Huszonéves fejjel is azt kell mondanom: Hogy röpül az idő... Nemrég ünnepeltük az iskola ötvenedik születésnapját, és most egy még monumentálisabb, még ünnepélyesebb hangversenyen ültünk.

3. tétel: Ünnepélyesség: Az est formális fejezetei a szokásosnál emelkedettebb hangulatban zajlottak. Az iskola igazgatónője, Őri Csilla érthető módon meghatódástól remegő hangon olvasta fel ünnepi beszédét. Érthető, hiszen nem csak adminisztratív szinten vezeti az intézményt, hanem ő a Kodályban zajló hagyomány- és nívóőrzés egyik vezéralakja is. Zene és iskola vezetője ő, így az iskola zenei estjén kétszeresen ünnepelhetett. Óriási büszkeség és rengeteg szeretet érződött a "Kodály iskoláért emlékplakett" átadásakor is. Kiegyensúlyozott, összhangban működő vezetésre utal, hogy Őri Csilla jobb keze, Preszter Nóra igazgatóhelyettes is részesült a kitüntető elismerésben. Minden Kodályos gyermek szülője hallott már Balogh Katalinról, így egy emberként tapsolt, mikor mindannyiunk Kati nénije átvette az emlékplakettet. Az iskola emblematikus zongoratanára, Mandowsky Judit negyvenéves Kodályos pályafutása is méltó elismerést kapott vezetőség és közönség részéről egyaránt.

4. tétel: Öregdiák nem vén diák: A műsort színesítette, hogy többször pódiumra léptek az iskola korábbi diákjai is. Láttunk tanár-diák produkciókat, illetve olyan elismert művészek is kivették részüket az ünneplésből, mint a Kaláka Együttes, Eckhardt Gábor zongoraművész és Kovács Zoltán zeneszerző, aki nemcsak dirigálta a finálé egyesített kórusát és zenekarát, hanem akinek Rókanóta című darabjával a Kamarakórus szempillantás alatt vidám hangulatot varázsolt a terembe. A Kaláka az Aprók karával adott elő közös dalcsokrot.

5. tétel: Sok kicsi sokra megy: Fantasztikus érzés volt látni, hogy a Kodályban mindig voltak, vannak és lesznek gyerekek, méghozzá sokan, akik elkötelezetten és fáradhatatlanul szolgálják a zenét. Olyan fegyelmezett gyermektömegeket mozgatott meg az évzáró, hogy a hallgató szeme könnybe lábadt a meghatottságtól. Természetesen a legkisebbek gyermeklakodalmasa váltotta ki a legnagyobb lelkesedést - magam vagyok rá példa, hogy nem csak a szülőkből. Körber Katalin, aki évekkel ezelőtt kiemelte az alsósokat az egysíkú, unalmas körtáncok világából, azóta is emlékezetes, változatos koreográfiákkal rukkol elő, melyből a gyerekek sok éneket és népszokást tanulnak, s melyet a felsősök szülei is élveznek. Ki kell emelnem a tizenkettedikes Oláh Rékát, aki énekével és népviseletével a színpadon lévő gyerekeket és a közönségben ülő nézőket egyaránt elvarázsolta. Fellépett az MR Gyermekkórus, énekelt valamennyi Kodályos együttes, és többször egyesítve szólalt meg az ifjú zenesereg. Bemutatkoztak a hangszeres tehetségek is. A kamaraszámokban - az iskola folyosóin egymást cukkoló - "Kodályosok" és "Rádiósok" kiváló harmóniában muzsikáltak együtt. Bruck Ádám hetedikes létére olyan vonókezeléssel játszotta Bartók hegedűduóit (partnere, Mogyorósi Tímea is kiemelkedően szépen muzsikált), olyan érzékkel és magabiztosan nyúlt hangszeréhez, ahogy csak igazi művészek szoktak. Az iskolai zenekarban is láttuk őt, akárcsak a másik ígéretes zenészt, a szintén szemtelenül fiatal csellista Hagiwara Izumit. A kétségtelenül minőségi zenekar a zárószámban, Tóth Péter ez alkalomra komponált Szvit - A Marczibányi téri Kodály Iskola 60. születésnapjára című művében egyesült a kórusokkal.

6. tétel: Kórusok és karnagyok: Több kórus - több stílus. Ilyen egyszerű egy kóruskoncert izgalmassá tételének receptje. A hangversenyen úgy érezhettük, hogy folyamatosan újat kapunk. Nyilván azért, mert itt mindegyik kórusnak megvan a maga egyénisége, melyet a benne lévő énekesek és a karnagyok alakítanak ki. A Matos László és Kabdebó Sándor vezette MR Gyermekkórus például érett és precíz oldalát mutatta nekünk. Zombola Péter Jubilate Deója a sok disszonancia, egymással súrlódó szólam és ismétlődés ellenére is hibátlanul (és fejből!) szólalt meg. Az Őri Csilla és Uhereczky Eszter vezette kórusok pedig még mindig ugyanazt a melegséget árasztják magukból, mint mikor jómagam is ott énekeltem. Bár az Isten kovácsa gyorsabb lett, a szellem megmaradt.

7. tétel: Kóda: Bármily sablonos, nem tudok mást kívánni, mint hogy az íróasztalomon díszelgő "50", illetve "60" feliratú kitűző mellé bekerüljön a "120"-as is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Vizuál

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.
Vizuál

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Klasszikus gyász

Elhunyt Sulyok Tamás karmester

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.
Klasszikus videó

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus bűnügy

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus mozart

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.