Klasszikus

Szoborbemutató

2011.07.26. 20:00
Ajánlom
Chopin és Liszt mellszobrát hétfőn mutatták be.

A budavári önkormányzat aulájában rendezett ünnepségen részt vett Práczky István, a Zeneszalon Kft. ügyvezetője, Gerő Katalin szobrászművész, Szilasi Alex zongoraművész és dr. Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere. Práczky István köszöntőjében a Zeneszalon 2004-es alapításáról, a romantika eltűnt szalonvilágának újjáélesztéséről, a a művészet-kedvelő kis közösségek újraépítéséről beszélt, melyhez a legjobb kiindulópont és alapanyag Chopin életműve, valamint Liszt baráti körének munkássága bizonyult. A 2010-es Chopin-évben több koncert mellet március 1-jén Szilasi Alex egy vadonatúj Pleyel zongorán adott ünnepi koncertet, majd nyáron érkezett a felajánlás a varsói Chopin2010 emlékbizottság elnökétől, Waldemar Dabrowski úrtól, aki a zongoraművésznek adományozta Bolesław Syrewicz 19. században élt szobrász Chopint ábrázoló, Párizsban felállított köztéri szobrának másolatát. Ezek után keresték fel a budavári önkormányzatot, akikkel e szobor felajánlásának gesztusáért cserébe egy Liszt-büszt adományozásának gondolata merült fel.

"A felajánlott Liszt-szobor elkészítéséhez decemberben Gerő Katalin szobrászművészt kértük fel, aki minden várakozásunkat felülmúló alkotást készített" - fogalmazott Práczky István. "Gerő Katalin szobrát a Budapest Galéria bíráló bizottsága dicsérettel elfogadta, és örömmel javasolta megvalósításra. A szobor május végén került ki az öntödéből, és várta az alkalmat, hogy rendeltetési helyére kerülhessen. Ez az alkalom az augusztus 15-ei lengyel nemzeti ünnepére, a Varsói Felkelés megemlékezésére el is érkezik."

A bemutató után, a nyár végétől Fryderyk Chopin Budán a Horváth-kertben várja az arra sétálókat, míg Liszt Ferenc a varsói Lazenski parkban, Chopin magányos emlékművétől néhány lépésre emlékezteti a lengyeleket a két művész közös történetére.

Egy további célt is kitűztek maguk elé a Zeneszalon alapítói: "a budapesti francia nagykövet, M. René Roudaut úr bíztatására eljuttattuk Párizsba is Liszt szobrunk tervét, hogy az itt látható Chopin szobor eredetijének helyszínére, a Luxembourg park kertjébe elhelyezhessük idén ősszel Gerő Katalin alkotásának egy második példányát. Úgy gondoljuk, Párizs városának ugyanúgy fontos lehet, hogy a francia zenekultúrát meghatározó két zeneköltőt munkásságuk hajdani helyszínén együtt lehessen látni" - fogalmazott Práczky István.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.