Klasszikus

Szobrot kapott Liszt Ferenc Pekingben

2011.04.25. 12:00
Ajánlom
A pekingi Nemzeti Nagyszínházban (NCPA) az öregkori Liszt Ferencet és a világhírű zeneszerző jobb kézfejét ábrázoló szobrot, Jüan Hszi-kun (Yuan Xikun) szobrászművész alkotását avatták fel szombaton este.

A szoboregyüttes leleplezése előtt Kusai Sándor magyar nagykövet mondott beszédet, amelyben idézte Jókai Mór szavait Liszt utánozhatatlan zongorajátékáról, és méltatta a 200 éve született művészt. Egyúttal elismeréssel beszélt a neves kínai szobrászról, akinek - mint mondta - sikerült "a zongora hangját három dimenzióban megtestesítenie". Liszt Ferenc mellszobrát a művész ingyen készítette el és ajánlotta fel a Liszt-évforduló alkalmából a magyar nagykövetségnek, amely úgy vélte, hogy annak méltó helye lenne a Nemzeti Nagyszínházban, Frédéric Chopin szobra mellett. Az ajándékért az intézmény részéről Jang Ling (Yang Ling), az NCPA alelnöke mondott köszönetet. A szobrászművész betegsége miatt nem tudott részt venni az eseményen.

Jüan Hszi-kun Kína elismert szobrászművésze, a kulturális minisztérium művészeti tanácsának tagja. Kofi Annantól kezdve Antonio Samaranchon át Bill Clintonig több mint 150 neves külföldi személyiség portréját készítette el hagyományos kínai tustechnikával. A tudományos és művészeti élet világszerte ismert személyiségei közül több tucatról készített mellszobrot. Az ajándékozási ünnepség után következett Li Jün-ti (Li Yundi) zongoraművész koncertje, amely egyben a nyolc részből álló Liszt Extravaganza címet viselő, Liszt Ferenc emléke előtt tisztelgő pekingi előadássorozat nyitó előadása is volt.

Li, aki 2000-ben 18 évesen megnyerte a 14. varsói nemzetközi Chopin-versenyt, és egy évvel korábban harmadik helyezést ért el a Liszt Ferencről elnevezett utrechti nemzetközi zongoraversenyen, az előadás első részében Chopin, a második részében Liszt műveit játszotta. Az NCPA zenekara Liszt Magyar rapszódiáját adta elő. A népszerű fiatal művész telt ház előtti virtuóz játékát a közönség rendkívül hálásan fogadta, a hosszantartó tapsot Li Jün-ti a ráadásokban kínai darabokkal viszonozta.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Vizuál

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Klasszikus gyász

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.
Klasszikus hír

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.