Klasszikus

Szokolay Sándor Solymár díszpolgára

2011.09.09. 14:13
Ajánlom
Az először átadott címet pénteken veszi át a Kossuth-díjas zeneszerző.

Szokolay Sándor kapcsolata a településsel több mint három évtizede kezdődött: édesapja 1977-ben költözött Solymárra, a neves zeneszerző az édesapja által vezetett gyermekkarnak, majd a Szokolay Bálint Női Karnak komponált kórusműveket, emellett zenei pártfogójukként segítette munkájukat.
A Solymár Díszpolgára cím átadására a Római Katolikus Templomban kerül sor pénteken a szentmisét követően, az ünnepi előadáson a Szokolay Bálint Női Kar is fellép. A hagyományos solymári búcsú idén több szempontból is különleges: a település legnagyobb rendezvénysorozatának részeként írják alá az erdélyi Csíkpálfalvával létrejött testvértelepülési megállapodást is. Az alpolgármester elmondta, hogy a péntektől vasárnapig tartó vigalmon számos kulturális program várja a látogatókat, köztük sokféle zenei koncert, táncbemutatók és kiállítás-megnyitó.

Az idén nyolcvan éves zeneszerzőnek eddig kifejezetten eseménydúsan és sikerekben gazdagon telik a 2011-es esztendő: megkapta az Artisjus-díjat, és ünnepi estet rendeztek a tiszteletére a Fészek Művészklubban. Ottjártunkkor kamerát is ragadtunk:

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Színház

Elhunyt Lengyel Anna dramaturg, a PanoDráma alapítója

A műfordítóként és rendezőként is jegyzett színházi szakembernél 2017-ben diagnosztizáltak lágyrészszarkómát. Életének 52. évében érte a halál - adta hírül a Színház Online.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.