Klasszikus

Szókratész, Krisztus és Ránkiék

2006.01.19. 00:00
Ajánlom
Hadd szögezzem le előre, elfogult vagyok Ránki Dezsővel és Klukon Edittel kapcsolatban. Közös produkcióikban ugyanis – bármily rosszindulatúan próbálok is kutakodni az emlékezetemben – soha nem csalódtam. És ezen a legújabb közös felvételük sem változtat.

Új lemezük már a műválasztással levett a lábamról, hiszen a zenetörténet két olyan darabját állították egymás mellé, melyek önmagukban is épp elég szellemi élményt okoznak, egymás mellé állítva pedig a zene- és kultúrtörténet olyan hálójába vonják be a hallgatót, amely a legrafináltabb pók-intellektusnak is dicsőségére válna.

A századforduló fenegyereke, Erik Satie egyik főművének számító, Socrate című kantátája és a 19. század vége, sőt talán a teljes zenetörténet egyik legenigmatikusabb darabja, Liszt Via Crucisa hallható a BMC-nél 2005 őszén megjelent lemezen: kétzongorás változatban két vokális mű. „A két darabot (melyek egyaránt ellenállnak műfaji besorolásoknak) egymás után hallgatva akár egyazon szerző munkáinak vélhetnénk” – írja Dolinszky Miklós a kísérőfüzetben található nagyszerű mini-esszéjében; s valóban, mindkettő ugyannak a zenei problémának a megoldására tesz kísérletet, még ha tárgyukat és konkrét megoldásaikat tekintve eltérő módon is: miként bontható le alapelemeire a rendelkezésre álló zenei anyag, s miként mutatható fel az efféle zenei anyagtalanságban rejlő hallatlan gazdagság.

A két darab persze témaválasztásánál fogva is kötődik egymáshoz: Satie műve Platón-dialógusokból vett idézetekkel állítja elénk Szókratész alakját, s ad zenei hátteret Szókratész halálának leírásához, az idős Liszt pedig Krisztus passiójának egyes stációit fogalmazza meg néhány perces zenei tételek sorozatában. Az európai kultúrtörténet két kultikus figurája tehát a főszereplő Ránkiék lemezén, két ártatlanul, de törtvényesen elítélt, mitikussá vált történelmi személyiség.

„Szókratész és Krisztus hasonlósága elsősorban különbözőségükben rejlik” – írja Soren Kierkegaard, a dán bölcselő Az irónia fogalmáról szóló doktori értekezésében, s e mondatba nyugodtan behelyettesíthetjük Satie és Liszt nevét. Hiszen a kései Liszt zenéjének különlegessége éppúgy érthetetlen volt a kortársak azon szűk csoportja számára, akik e művekről egyáltalán tudtak, mint Satie zenei különcködései a századfordulón. Ez utóbbiakban a kortársak nem is láttak mást, mint az egykor a tanárai által a „Conservatoire leglustább diákjának” kikiáltott, s a hagyományos értelemben kevéssé jelentős műveket író zeneszerző eredetieskedő ötleteinek zenei megvalósulását. S Satie talán valóban nem tekinthető jelentős zeneszerzőnek a szó hagyományos értelmében, ám rengeteget tett azért, hogy ez a hagyományos értelem megváltozzon, s ekként értelmetlenné váljanak a működését illető efféle kritikák.

S hogy Liszt lebeszélte növendékeit arról, hogy kései műveivel pódiumra lépjenek, mivel tudta, hogy ezzel saját pályafutásukat sodornák veszélybe, mintha a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt kiírta volna magát a zene történetéből. „Ragaszkodom ahhoz, hogy nyugton maradjak a vackomban, s csak avégett fáradozzam, hogy egyre kevésbé értsenek meg” – írta Liszt egy levelében, s fáradozásának meg is lett az eredménye: utolsó műveit csak halála után évtizedekkel ismerte meg a közönség (az 1878-ban befejezett Via Crucis első előadása például 1929-ben volt Budapesten). S amikor megismerhetővé vált a kései Liszt-zene, egyszerre örökösök tömege jelentkezett a zenetörténet gyámhivatalában. Ahogyan Kierkegaard fogalmaz Szókratész kapcsán: „élete a megfigyelő számára nagyszabású szünet – gondolatjel – a történelem menetében: egyáltalán nem halljuk őt, mély csend uralkodik, mígnem megtöri a tanítványok számos, nagyon különböző iskolájának zajos kísérlete, hogy eredetüket visszavezessék ehhez a rejtett és titokzatos forráshoz.”

Satie valódi jelentősége is csak a későbbi generációk – például a Socrate kétzongorás átiratát készítő John Cage – számára vált világossá: hogy ő volt az első, aki elvontan, a tonalitást és a zenei formák mögött rejlő szerkesztési elveket meghatározó összefüggések nélkül használta a hangot. Satie zenéjében bármi történhet bármikor, mert nála a legalapvetőbb elem, a hang határozza meg a zenei építkezést. Többször nyilatkozott a Socrate „fehérségéről” – elmondása szerint a komponálás időszakában kizárólag fehér ételeket evett –, és talán ez állítja az előadókat a legnagyobb feladat elé.

Egy majd’ fél órás zene, melyben a hagyományos értelemben alig történik valami, dallamok követik egymást, szólamok jönnek, majd eltűnnek, se technikai nehézség, se zenei izgalom – fehér alapon fehér forma. De Ránkiék játéka tökéletesen idomul a zenéhez, lenyűgöző fegyelmezettséggel töltik meg hangokkal az időt, és ami az embert a leginkább elvarázsolja, az a két Fazioli-hangszer leírhatatlan hangja, pontosabban ahogy e két kivételes művész kezeiben e két hangszer megszólal. A magas regiszterben is térbeli mélysége van a hangnak, a mély regiszter pedig úgy képes valami földöntúli puhaságra szert tenni, hogy áttetsző jellegét mindvégig fenntartja.

Ránkiék előadásmódja megőrzi fehérségét Liszt sokkal illusztratívabb zenéjében is, itt azonban e fehérség izzóvá válik. A Jézus elesését kísérő disszonáns akkordok szinte kiszakadnak a zongorából, a keresztre feszítés rettenetét pedig már-már elviselhetetlen intenzitású zongorázás festi meg. A kórus egyszólamú recitálását is kifogástalanul tolmácsolja a zongora, s ebből válik nyilvánvalóvá, hogy ha az előadók értik a szöveget, akkor az akár nélkülözhető is, a zenei megformálás tökéletessége kárpótol a szöveg hiányáért. Hosszan lehetne írni az előadók együttjátékának tökéletes homogenitásáról, kifinomult billentéskultúrájukról, interpretációjuk magával ragadó személyességéről, mely soha nem válik magamutogatássá – de nem érdemes. Aki ismeri Ránkiékat, tudja, mire számíthat. És nem fog csalódni.

Satie-Cage: Socrate; Liszt: Via Crucis. Km.: Klukon Edit, Ránki Dezső (zongora), 2005, BMC CD 1000)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.