Klasszikus

Szól a Bartók…

2007.01.29. 00:00
Ajánlom
Ha a Magyar Rádió weblapján rákattintunk erre a pár szóra, néhány másodperc múlva felhangzik a Bartók Rádió élő műsora. Míg a két másik közszolgálati csatorna hallgatottsága az éterben lényegesen nagyobb, mint az egyetlen magyar klasszikus zenei adóé, az interneten körülbelül ugyanannyian hallgatják a Bartókot, mint a Kossuthot vagy a Petőfit, méghozzá Kanadától Ausztráliáig.

Szól a Bartók… Pár hónap alatt volt alkalmam megtapasztalni, mitől is szól, és azt is, mekkora csoda, hogy még szól egyáltalán, s hogy ilyen színvonalon. Ám akik legjobban szeretik és legtöbbet hallgatják, azok tudják igazán, mi mindenen kellene javítani. Ötletekben nincs hiány. A személyes hang sokkal eredményesebben közvetítheti a klasszikus zene és értékes jazz, az irodalom és a kultúra más ágainak kincseit. Fontos, hogy ha a hallgató rákapcsol a Bartókra, ne úgy érezze magát, mint egy múzeumban, merev kulisszák között. (Van-e élőbb, mint egy Mozart-opera?) Fontos, hogy érezze: olyan emberek készítik a műsort, akik számára az élet legfontosabb dolga a jó zene, az irodalom, a kultúráról való igényes, értelmiségi beszéd, ugyanakkor a mában élnek. Az sem mellékes, hogy a Bartókon megszólaló hang intelligens és hibátlan, a hangzás pedig technikailag is professzionális, korszerű és vonzó legyen.

Megkíséreljük még jobbá tenni a közkedvelt Muzsikáló reggelt és délutánt. Elevenebb párbeszédre törekszünk a műsorfolyam egyes elemi között. Megpróbáljuk átmenteni a legértékesebb ismeretterjesztő műsorainkat. Méltó módon emlékezünk a Kodály-évfordulóról. Egy igazi rádiós műfaj: tematikus nap keretében ünnepeljük Monteverdi Orfeójának 400. születésnapját, amelyben az Orfeusz-téma számtalan zenei és az irodalmi adaptációja mellett szó esik az opera születéséről, Monteverdi korának tudományos felfedezéseiről, a túlvilági utazásról, a szerelemről és a művészet hatalmáról.

Bár a közrádiót általában idősebbek hallgatják, a Bartók a fiatalok előtt is szeretné szélesebbre tárni az ajtót. Felelevenítjük a vasárnap délelőtti élő gyerekkoncert hagyományát. Mesejáték és gyerekpáholy várja a kisebbeket. A kicsit nagyobb korosztályt a számítógépen keresztül is „megtámadjuk” (úgyis állandóan a monitor előtt ülnek). Honlapjainkon nemcsak érdekes információkat találnak majd, hanem a műsorszerkesztésbe és -készítésbe is szeretnénk bevonni őket. Nemsokára indul a Fidelióval közös nyereményjátékunk, s talán egy „szappanopera” is.

Minderre nyilván megvan a pénzünk is… Nem éppen. A kulturális paradigmaváltás innen sokkal drasztikusabban látszik, mint a zenetudomány elefántcsont-tornyából. A Magyar Rádió történetének talán legnagyobb létszám-leépítése előtt áll, szigorú gazdálkodásra kényszerül, s ezzel párhuzamosan mindhárom csatornáján a műsorstruktúra megújítását tervezi. Közben lassanként fel kell készülni a digitális rádiózás korszakára. Az új hallgatói szokásokhoz való alkalmazkodás tanulóideje is megkezdődött.

Mission impossible. De azért megpróbáljuk.

Farkas Zoltán
zenetörténész, a Bartók Rádió főszerkesztője

(A Fidelio 2007. februári számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

A csodálatos Esztergom

Ismerje meg a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, Esztergomot.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.
Klasszikus hír

Magyar művészek a BBC Music Magazine Awards díjazottjai között

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin felvétele a kritikusok és a közönség szerint is a tavalyi év legjobbjai közé tartozik.