Klasszikus

Szól a Bartók…

2007.01.29. 00:00
Ajánlom
Ha a Magyar Rádió weblapján rákattintunk erre a pár szóra, néhány másodperc múlva felhangzik a Bartók Rádió élő műsora. Míg a két másik közszolgálati csatorna hallgatottsága az éterben lényegesen nagyobb, mint az egyetlen magyar klasszikus zenei adóé, az interneten körülbelül ugyanannyian hallgatják a Bartókot, mint a Kossuthot vagy a Petőfit, méghozzá Kanadától Ausztráliáig.

Szól a Bartók… Pár hónap alatt volt alkalmam megtapasztalni, mitől is szól, és azt is, mekkora csoda, hogy még szól egyáltalán, s hogy ilyen színvonalon. Ám akik legjobban szeretik és legtöbbet hallgatják, azok tudják igazán, mi mindenen kellene javítani. Ötletekben nincs hiány. A személyes hang sokkal eredményesebben közvetítheti a klasszikus zene és értékes jazz, az irodalom és a kultúra más ágainak kincseit. Fontos, hogy ha a hallgató rákapcsol a Bartókra, ne úgy érezze magát, mint egy múzeumban, merev kulisszák között. (Van-e élőbb, mint egy Mozart-opera?) Fontos, hogy érezze: olyan emberek készítik a műsort, akik számára az élet legfontosabb dolga a jó zene, az irodalom, a kultúráról való igényes, értelmiségi beszéd, ugyanakkor a mában élnek. Az sem mellékes, hogy a Bartókon megszólaló hang intelligens és hibátlan, a hangzás pedig technikailag is professzionális, korszerű és vonzó legyen.

Megkíséreljük még jobbá tenni a közkedvelt Muzsikáló reggelt és délutánt. Elevenebb párbeszédre törekszünk a műsorfolyam egyes elemi között. Megpróbáljuk átmenteni a legértékesebb ismeretterjesztő műsorainkat. Méltó módon emlékezünk a Kodály-évfordulóról. Egy igazi rádiós műfaj: tematikus nap keretében ünnepeljük Monteverdi Orfeójának 400. születésnapját, amelyben az Orfeusz-téma számtalan zenei és az irodalmi adaptációja mellett szó esik az opera születéséről, Monteverdi korának tudományos felfedezéseiről, a túlvilági utazásról, a szerelemről és a művészet hatalmáról.

Bár a közrádiót általában idősebbek hallgatják, a Bartók a fiatalok előtt is szeretné szélesebbre tárni az ajtót. Felelevenítjük a vasárnap délelőtti élő gyerekkoncert hagyományát. Mesejáték és gyerekpáholy várja a kisebbeket. A kicsit nagyobb korosztályt a számítógépen keresztül is „megtámadjuk” (úgyis állandóan a monitor előtt ülnek). Honlapjainkon nemcsak érdekes információkat találnak majd, hanem a műsorszerkesztésbe és -készítésbe is szeretnénk bevonni őket. Nemsokára indul a Fidelióval közös nyereményjátékunk, s talán egy „szappanopera” is.

Minderre nyilván megvan a pénzünk is… Nem éppen. A kulturális paradigmaváltás innen sokkal drasztikusabban látszik, mint a zenetudomány elefántcsont-tornyából. A Magyar Rádió történetének talán legnagyobb létszám-leépítése előtt áll, szigorú gazdálkodásra kényszerül, s ezzel párhuzamosan mindhárom csatornáján a műsorstruktúra megújítását tervezi. Közben lassanként fel kell készülni a digitális rádiózás korszakára. Az új hallgatói szokásokhoz való alkalmazkodás tanulóideje is megkezdődött.

Mission impossible. De azért megpróbáljuk.

Farkas Zoltán
zenetörténész, a Bartók Rádió főszerkesztője

(A Fidelio 2007. februári számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.