Klasszikus

Szól a Bartók…

2007.01.29. 00:00
Ajánlom
Ha a Magyar Rádió weblapján rákattintunk erre a pár szóra, néhány másodperc múlva felhangzik a Bartók Rádió élő műsora. Míg a két másik közszolgálati csatorna hallgatottsága az éterben lényegesen nagyobb, mint az egyetlen magyar klasszikus zenei adóé, az interneten körülbelül ugyanannyian hallgatják a Bartókot, mint a Kossuthot vagy a Petőfit, méghozzá Kanadától Ausztráliáig.

Szól a Bartók… Pár hónap alatt volt alkalmam megtapasztalni, mitől is szól, és azt is, mekkora csoda, hogy még szól egyáltalán, s hogy ilyen színvonalon. Ám akik legjobban szeretik és legtöbbet hallgatják, azok tudják igazán, mi mindenen kellene javítani. Ötletekben nincs hiány. A személyes hang sokkal eredményesebben közvetítheti a klasszikus zene és értékes jazz, az irodalom és a kultúra más ágainak kincseit. Fontos, hogy ha a hallgató rákapcsol a Bartókra, ne úgy érezze magát, mint egy múzeumban, merev kulisszák között. (Van-e élőbb, mint egy Mozart-opera?) Fontos, hogy érezze: olyan emberek készítik a műsort, akik számára az élet legfontosabb dolga a jó zene, az irodalom, a kultúráról való igényes, értelmiségi beszéd, ugyanakkor a mában élnek. Az sem mellékes, hogy a Bartókon megszólaló hang intelligens és hibátlan, a hangzás pedig technikailag is professzionális, korszerű és vonzó legyen.

Megkíséreljük még jobbá tenni a közkedvelt Muzsikáló reggelt és délutánt. Elevenebb párbeszédre törekszünk a műsorfolyam egyes elemi között. Megpróbáljuk átmenteni a legértékesebb ismeretterjesztő műsorainkat. Méltó módon emlékezünk a Kodály-évfordulóról. Egy igazi rádiós műfaj: tematikus nap keretében ünnepeljük Monteverdi Orfeójának 400. születésnapját, amelyben az Orfeusz-téma számtalan zenei és az irodalmi adaptációja mellett szó esik az opera születéséről, Monteverdi korának tudományos felfedezéseiről, a túlvilági utazásról, a szerelemről és a művészet hatalmáról.

Bár a közrádiót általában idősebbek hallgatják, a Bartók a fiatalok előtt is szeretné szélesebbre tárni az ajtót. Felelevenítjük a vasárnap délelőtti élő gyerekkoncert hagyományát. Mesejáték és gyerekpáholy várja a kisebbeket. A kicsit nagyobb korosztályt a számítógépen keresztül is „megtámadjuk” (úgyis állandóan a monitor előtt ülnek). Honlapjainkon nemcsak érdekes információkat találnak majd, hanem a műsorszerkesztésbe és -készítésbe is szeretnénk bevonni őket. Nemsokára indul a Fidelióval közös nyereményjátékunk, s talán egy „szappanopera” is.

Minderre nyilván megvan a pénzünk is… Nem éppen. A kulturális paradigmaváltás innen sokkal drasztikusabban látszik, mint a zenetudomány elefántcsont-tornyából. A Magyar Rádió történetének talán legnagyobb létszám-leépítése előtt áll, szigorú gazdálkodásra kényszerül, s ezzel párhuzamosan mindhárom csatornáján a műsorstruktúra megújítását tervezi. Közben lassanként fel kell készülni a digitális rádiózás korszakára. Az új hallgatói szokásokhoz való alkalmazkodás tanulóideje is megkezdődött.

Mission impossible. De azért megpróbáljuk.

Farkas Zoltán
zenetörténész, a Bartók Rádió főszerkesztője

(A Fidelio 2007. februári számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.