Klasszikus

"Szolgálni szeretném a zenét"

2008.04.23. 00:00
Ajánlom
Abban a pillanatban, hogy a 15 éves Gyöngyösi Ivett zongorához ül és játszani kezd, teljesen elmerül a zenében, magával ragadva elvarázsolt közönségét – néma csönd telepszik a zsibongó teremre. Az Új Európa Alapítvány által támogatott fiatal zongoraművész legutóbb a Budapesti Tavaszi Fesztivál közönségét varázsolta el játékával.

- Mi alapján választottad ki a Budapesti Tavaszi Fesztiválon előadott darabokat?

- Ez a fellépés komoly lehetőség volt számomra, amiért nagyon hálás vagyok. A darabok kiválasztásánál arra törekedtem, hogy minél több oldalamat megmutathassam a közönségnek, ezért igyekeztem sokszínű műsorral készülni. Főként Chopintől játszottam noktürnt, etűdöket és impromtut, ezek kívül Brahms Intermezzót és Bartóktól a Román népi táncokat adtam elő.

- Nagyon fiatalon, 11 évesen nyertél felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségek tagozatára, ezért Vásárosnaményről az egész családotok Budapestre költözött. Nehéz volt a váltás?

- Nem volt könnyű mindent otthagyni, de a zene szempontjából mindenképpen jó döntés volt, amit nem bántunk meg. A családom mindent feláldozott, hogy én a legjobb helyen tanulhassak. Nagyon hálás vagyok a szüleimnek.

- Mi jelent számodra a zene?

- A zene segítségével minden érzelmemet ki tudom fejezni, ezzel feledem a hétköznapok gondjait. Nem is tudnék zene nélkül élni. Nekem a zene jelent mindent.

- Naponta hány órát töltesz zenéléssel?

- Sajnos nem annyit, mint szeretnék, ha több időm lenne, sokkal többet gyakorolnék. A tanulás sok időmet elveszi. Délelőtt közismereti óráim vannak, délután pedig zenei tárgyaim (szolfész, zeneelmélet, népzene és zeneirodalom). Zongoraórám háromszor van, ezeken kívül szombatonként járok még órákra. Esténként tudok csak gyakorolni, naponta általában 5-6 órát játszom. Sokat köszönhetek a tanáraimnak, Esztó Zsuzsának és Némethy Attilának.

- Számos hazai és nemzetközi siker áll mögötted. Mely eredményedre vagy a legbüszkébb?

- A Budapesti Nemzetközi Chopin versenyen való jó szereplés nagy álmom volt, hiszen Chopin a kedvenc zeneszerzőm. Óriási öröm volt az első helyezés és a különdíj is. A versenyt követően Bécsbe és Kalinyingrádba is kaptam gálameghívásokat. Büszke vagyok még a Hamburgban rendezett Steinway Nemzetközi Zongoraversenyen elért eredményemre is, ahol 500 versenyző közül választott másodiknak a zsűri. Nagy megtiszteltetés volt továbbá, hogy felléphettem a Tiszadobi Zongorafesztiválon is.

- Ezen az elismert fesztiválon minden évben egyetlen fiatal művész kap lehetőséget a bemutatkozásra, és tavaly te lettél a kiválasztott.
- Igen, ez a fellépés számomra nagyon sokat jelentett. Olyan nagyszerű művészekkel kerülhettem egy műsorra, mint Nikolai Lugansky és Kocsis Zoltán, akiket nagyon nagyra tartok.

- Fontos, hogy gyakran indulj nemzetközi versenyeken?

- A versenyek számomra ugyanolyan fontosak, mint a fellépések. Ugyanúgy készülök rájuk, mert a fejlődésemben fontos szerepet játszanak. Így az sem törne le különösebben, ha nem érnék el olyan jó helyezést, szerintem ez nem csak a sorrendről szól. De szerencsére ilyen még nem volt – mosolyodik el Ivett. Ráadásul itthon egymás után kétszer is megnyertem az országos versenyt, ezek után nem lenne etikus, ha itthon is indulnék. Másoknak is meg kell adni a lehetőséget. Emiatt már csak nemzetközi versenyeken indulok el.

- A közeljövőben hol hallhat a közönség?

- Nyáron Bécsben lesz fellépésem, Szlovákiában pedig önálló koncertet fogok adni. Júliusban majd egyhetes koncertturnéra utazok Varsóba, melynek négy állomása lesz.

- Fellépések előtt gyakran van lámpalázad?

- Igen, főleg a mostanihoz hasonló, és az előbb említett nagy fellépések előtt, hiszen tudom, hogy milyen nagy felelősséget jelent ennyi embernek játszani. De amint elkezdek zongorázni, egy teljesen másik világba kerülök, kizárom a külvilágot és elmúlik a lámpaláz – meséli mosolyogva ez a rendkívül tehetséges, mégis hihetetlenül szerény ifjú hölgy, aki a "Segíthetek? MOL Tehetségtámogató program" segítségével hamarosan már saját zongoráján készülhet.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Zenés színház

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.
Könyv

Írók és költők is kiállnak a tiltakozó tanárok mellett

Számos író, költő, irodalmár csatlakozott már ahhoz a petícióhoz, amit Erdős Virág indított a tiltakozó tanárok és diákok mellett. Az aláírók között szerepel Závada Pál, Kiss Judit Ágnes, Schein Gábor és Berg Judit is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Thür Sylvia hárfaművész

A művész négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopost tagja, turnékon, hangversenyeken is rendszeresen részt vett. Halálhírét az intézmény osztotta meg közösségi oldalán.
Klasszikus interjú

„Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal

Alighogy kitüntetéssel lediplomázott, már tanít is a Zeneakadémián. Ő komponálta a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét, és döntőbe jutott az idei Bartók Világversenyen. Oláh Patrik zeneszerző gazdag díjgyűjteménye nemrég az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal bővült.
Klasszikus ajánló

Út a sötétségből a világosság felé – kortárs karácsonyi darab hallható a Zeneakadémián

A 21. századi zenetörténet egy monumentális alkotásának bemutatására készül a Filharmónia Magyarország: december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát.
Klasszikus magazin

Wagner-tenor és rockénekes – Peter Hofmannra emlékezünk

Az operarajongók alighanem Patrice Chéreau legendás Ringjéből emlékeznek Peter Hofmannra, miközben a német tenor jelentős könnyűzenei munkássággal is rendelkezett. Három videóval mutatjuk be sokoldalúságát.
Klasszikus ajánló

December 1-től látható a mozikban A mi Kodályunk második része

Petrovics Eszter dokumentumfilm-trilógiájának második része az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus bemutatójáig kíséri figyelemmel Kodály Zoltán életét. A főszerepeket Fekete Gábor színművész és Radnóti Róza zongoraművész alakítják.