Klasszikus

"Szolgálni szeretném a zenét"

2008.04.23. 00:00
Ajánlom
Abban a pillanatban, hogy a 15 éves Gyöngyösi Ivett zongorához ül és játszani kezd, teljesen elmerül a zenében, magával ragadva elvarázsolt közönségét – néma csönd telepszik a zsibongó teremre. Az Új Európa Alapítvány által támogatott fiatal zongoraművész legutóbb a Budapesti Tavaszi Fesztivál közönségét varázsolta el játékával.

- Mi alapján választottad ki a Budapesti Tavaszi Fesztiválon előadott darabokat?

- Ez a fellépés komoly lehetőség volt számomra, amiért nagyon hálás vagyok. A darabok kiválasztásánál arra törekedtem, hogy minél több oldalamat megmutathassam a közönségnek, ezért igyekeztem sokszínű műsorral készülni. Főként Chopintől játszottam noktürnt, etűdöket és impromtut, ezek kívül Brahms Intermezzót és Bartóktól a Román népi táncokat adtam elő.

- Nagyon fiatalon, 11 évesen nyertél felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségek tagozatára, ezért Vásárosnaményről az egész családotok Budapestre költözött. Nehéz volt a váltás?

- Nem volt könnyű mindent otthagyni, de a zene szempontjából mindenképpen jó döntés volt, amit nem bántunk meg. A családom mindent feláldozott, hogy én a legjobb helyen tanulhassak. Nagyon hálás vagyok a szüleimnek.

- Mi jelent számodra a zene?

- A zene segítségével minden érzelmemet ki tudom fejezni, ezzel feledem a hétköznapok gondjait. Nem is tudnék zene nélkül élni. Nekem a zene jelent mindent.

- Naponta hány órát töltesz zenéléssel?

- Sajnos nem annyit, mint szeretnék, ha több időm lenne, sokkal többet gyakorolnék. A tanulás sok időmet elveszi. Délelőtt közismereti óráim vannak, délután pedig zenei tárgyaim (szolfész, zeneelmélet, népzene és zeneirodalom). Zongoraórám háromszor van, ezeken kívül szombatonként járok még órákra. Esténként tudok csak gyakorolni, naponta általában 5-6 órát játszom. Sokat köszönhetek a tanáraimnak, Esztó Zsuzsának és Némethy Attilának.

- Számos hazai és nemzetközi siker áll mögötted. Mely eredményedre vagy a legbüszkébb?

- A Budapesti Nemzetközi Chopin versenyen való jó szereplés nagy álmom volt, hiszen Chopin a kedvenc zeneszerzőm. Óriási öröm volt az első helyezés és a különdíj is. A versenyt követően Bécsbe és Kalinyingrádba is kaptam gálameghívásokat. Büszke vagyok még a Hamburgban rendezett Steinway Nemzetközi Zongoraversenyen elért eredményemre is, ahol 500 versenyző közül választott másodiknak a zsűri. Nagy megtiszteltetés volt továbbá, hogy felléphettem a Tiszadobi Zongorafesztiválon is.

- Ezen az elismert fesztiválon minden évben egyetlen fiatal művész kap lehetőséget a bemutatkozásra, és tavaly te lettél a kiválasztott.
- Igen, ez a fellépés számomra nagyon sokat jelentett. Olyan nagyszerű művészekkel kerülhettem egy műsorra, mint Nikolai Lugansky és Kocsis Zoltán, akiket nagyon nagyra tartok.

- Fontos, hogy gyakran indulj nemzetközi versenyeken?

- A versenyek számomra ugyanolyan fontosak, mint a fellépések. Ugyanúgy készülök rájuk, mert a fejlődésemben fontos szerepet játszanak. Így az sem törne le különösebben, ha nem érnék el olyan jó helyezést, szerintem ez nem csak a sorrendről szól. De szerencsére ilyen még nem volt – mosolyodik el Ivett. Ráadásul itthon egymás után kétszer is megnyertem az országos versenyt, ezek után nem lenne etikus, ha itthon is indulnék. Másoknak is meg kell adni a lehetőséget. Emiatt már csak nemzetközi versenyeken indulok el.

- A közeljövőben hol hallhat a közönség?

- Nyáron Bécsben lesz fellépésem, Szlovákiában pedig önálló koncertet fogok adni. Júliusban majd egyhetes koncertturnéra utazok Varsóba, melynek négy állomása lesz.

- Fellépések előtt gyakran van lámpalázad?

- Igen, főleg a mostanihoz hasonló, és az előbb említett nagy fellépések előtt, hiszen tudom, hogy milyen nagy felelősséget jelent ennyi embernek játszani. De amint elkezdek zongorázni, egy teljesen másik világba kerülök, kizárom a külvilágot és elmúlik a lámpaláz – meséli mosolyogva ez a rendkívül tehetséges, mégis hihetetlenül szerény ifjú hölgy, aki a "Segíthetek? MOL Tehetségtámogató program" segítségével hamarosan már saját zongoráján készülhet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.