Klasszikus

Szőllősy 85

2006.02.20. 00:00
Ajánlom
A Budapest Music Center szervezésében ünnepi hangversenyre kerül sor a nyolcvanöt éves Szőllősy András tiszteletére február 25-én, szombaton este fél nyolctól a Zeneakadémián.

A koncerten a következő művek hangzanak el:
- Szőllősy András: Elegia
- Jeney Zoltán: Gyászénekek a Halotti Szertartásból (bemutató) - Lamento (Kosztolányi Dezső verssoraira); Mária siralma (Weöres Sándor versére); Hallod-e, te sötét árnyék (Orbán Ottó versére); Én imádottam, a kereszt tövébe hullva (Weöres Sándor versére); Korál: Minden eltűnendők (Tandori Dezső versére)
- Kurtág György: Játékok és Átiratok
- Szőllősy András: III. concerto

A hangversenyen olyan kiemelkedő művészek közreműködnek, mint az Auer vonósnégyes (Sipos Gábor, Berentés Zsuzsanna, Gálfi Csaba, Takács Ákos) Fejérvári Zsolt (bőgő), Gyöngyössy Zoltán (fuvola), Baráth Nóra (oboa), Klenyán Csaba (klarinét), Jankó Attila (fagott), Bizják Gábor (kürt), a Schola Hungarica női kara, Jeney Zoltán (zongora), Kurtág Márta és Kurtág György (zongora) és a Liszt Ferenc Kamarazenekar (hangversenymester: Rolla János). Vezényel Dobszay László, Wilheim András és Gazda Péter.

Jegyek kaphatók a Concert & Media Jegyirodáiban (IX. ker., Üllői út 11-13., tel.: 455-9000; XIV. ker., Torontál u. 30., tel.: 222-1313), a nagyobb Libri Könyvesboltokban, az összes ismert jegypénztárban, valamint az alábbi honlapon. A koncertet február 26-án 20 órától felvételről sugározza a Bartók Rádió.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Klasszikus

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.