Klasszikus

Szőllősy András

2006.03.17. 00:00
Ajánlom
„Ne várj se ars poeticát, se receptet. Az egyik túl magasztos, a másik túl cinikus” – figyelmeztette Szőllősy András egy interjú során kérdezőjét. A zeneszerzőről, aki néhány hete ünnepelte 85. születésnapját, a Holnap Kiadó „A magyar zeneszerzés mesterei” sorozatában jelent meg egy könyv Kárpáti János szerkesztésében.

A kötet hat évvel követi Kárpáti Szőllősy Andrásról írt, a Mágus Kiadó „Magyar zeneszerzők” sorozatában napvilágot látott kismonográfiáját. Az újabb könyv – mint a szerkesztő az előszóban írja – „annyiban más és több az eddig megjelent írásoknál, hogy a zeneszerző […] maga vall benne életéről, kompozíciós elveiről, mintaképeiről, kortársainak művészetéről, nemcsak a zenéről, hanem az irodalomról, képzőművészetről is.” A kötet így elsősorban a Szőllősyvel készült interjúkra épül. A legfrissebbek Kárpáti János 2003–2004-ben folytatott beszélgetései a komponistával, ezeken kívül Feuer Mária 1972-ben, Varga Bálint András 1982-ben, Váczi Tamás 1984-ben és Olsvay Endre 1993-ban készült interjúiból tartalmaz részleteket a könyv. A zeneszerző szóbeli megnyilatkozásaihoz csatlakoznak Szőllősy saját – kollégáit köszöntő, illetve kollégáira emlékező – írásai. Szőllősy szavait muzsikustársainak és művészbarátainak visszaemlékezései, valamint a műveiről szóló fontosabb kritikák és elemzések egészítik ki.

A könyvben – mint afféle dokumentumgyűjteményben – így különböző műfajú, más-más célra készült és időben is igen távoli szövegek kerültek egymás mellé. Ahelyett, hogy Kárpáti tipográfiailag, időrendileg, vagy más módon elkülönítette volna az eltérő jellegű textusokat, arra vállalkozott, hogy e mozaikkockákból folyamatos szöveget épít. Ennek érdekében a fejezetek élére – ha szükségesnek látszott – rövid életrajzi bevezetőt, egymástól távol eső szövegek közé átkötő mondatokat illesztett. Bár ezek nem tüntethetik el teljesen a különféle szövegek közti töréseket, varratokat, néhol pedig összemosódik, mi Szőllősy nyilatkozata és mi a szerkesztői hozzátétel, az eredmény mégis meggyőző: mindvégig érdekesen, egyszerre több nézőpontból és más-más dolgokra fókuszálva, de végül is kibontakozik Szőllősy alkotói pályájának képe, s mögötte az ember vonásai is. Irreleváns betoldásnak csupán a Vonósnégyesről írt két külföldi kritika idézete tűnik (pp. 117Ź–118). Kárpáti János a kiválasztott interjúrészleteket és egyéb textusokat rövid fejezetekbe csoportosította; ezek részben Szőllősy András életrajzának időrendjét követik, részben jellemző műfajait (zenekari művek, vokális alkotások, film- és színpadi zene), illetve alkotói útjának egyes kérdéseit járják körül. Néha persze félrevezetők a fejezetcímek: a beszélgetés fonala egyszer-másszor elkanyarodik a címben jelzett tárgytól, azonos vagy egymáshoz közeli témák viszont egymástól távol eső fejezetekben is felbukkanhatnak.

Szőllősyről, az emberről a legtöbb Kárpáti János beszélgetéseiből derül ki. Kárpáti a leírt szövegben is szándékosan megtartotta az élőbeszéd-jelleget, s ez a szabadabb–szubjektívebb hang remekül ellenpontozza a korábbi interjúk és az elemző szövegek szabatosabb–objektívebb megfogalmazásait. Különösen izgalmas, amikor Kárpáti egy-egy elemző megfigyelése után megkérdi a zeneszerzőt: „Elfogadod ezt a magyarázatot?” Szőllősy András közvetlen stílusban, ugyanakkor éleslátóan és tömören nyilatkozik. Sohasem merül el szakmai részletkérdésekben, így a kötet a nem zenész olvasók számára is mindvégig érdekes és érthető. (A zeneszerzői műhelytitkokra kíváncsiak pedig, fájdalom, némi hiányérzettel kénytelenek letenni a könyvet.) Szőllősy valóban sem ars poeticával, sem recepttel nem szolgál – csak mesél. Kíméletlen önkritikával, ugyanakkor a zenei élet kérdéseit is kritikusan szemlélve, mégis szellemes könnyedséggel és persze mindig széleskörű műveltséggel.
A kötetet a szakmai közönség számára különösen hasznossá teszi, hogy azt – a fényképmellékleteken túl – Szőllősy András zeneműveinek és írásainak jegyzéke, diszkográfia, bibliográfia és névmutató is kiegészíti.

(Kárpáti János (szerk.): Szőllősy András. Holnap Kiadó, 2005)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Vizuál

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.