Klasszikus

Szombat esti egyházzene

2010.06.15. 10:13
Ajánlom
Június 19-én este a Bécsi kapu téren Bach-kantátaestet, a Szegedi Dómban orgonazenés áhítatot tartanak.

A Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok este fél nyolckor kezdődő kantátaestjén Bach "Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust" kezdetű, BWV 170-es és a "Widerstehe doch der Sünde" című BWV 54 kantátája között az a-moll fuvolaverseny szólal meg. Közreműködik: Johanna Aschenbrenner - alt, Gyöngyössy Zoltán - fuvola, Kővári Péter - orgona. A Weiner-Szász Kamaraszimfonikusokat Bán István vezényli.

Ugyanaznap este héttől a Szegedi Dómban Mali Katalin ad orgonakoncertet. A művésznő 1977-ben született Kiskunfélegyházán. A kecskeméti Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában orgonatanára Révész László volt. 1996-ban nyert felvételt a budapesti Zeneakadémiára, ahol 2001-ben szerzett diplomát Ruppert István és Pálúr János növendékeként. 2001-2002-ben tanulmányait Münchenben folytatta Franz Lehrndorfer professzornál. 2002-től a Tihanyi Bencés Apátság orgonaművésze, emellett 2002 óta a veszprémi Csermák Antal Zeneiskola orgonatanára. Repertoárján barokk, romantikus és kortárs darabok is szerepelnek, és a magyar orgonazenének is mindig jut hely műsoraiban. Előadásában ezúttal Bach, Lefébure-Wély, Duruflé, Widor és Bojtár László művei szólalnak meg.

Mindkét koncert ingyenes.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Nem akarom elszpoilerezni a saját könyvemet!” – Mészáros Dorka a Lírástudók vendége

A fiatal író ifjúsági regények szerzőjeként kezdte karrierjét, most már felnőtteknek ír. Lendületes, vérfagyasztó krimije megjelenése alkalmából látogatott el a Lírástudók stúdiójába, ahol Grisnik Petra kérdezte.
Plusz

Tóth Krisztina, Székely Csaba és Erdős Virág kéziratára is lehet licitálni a Freeszfe aukcióján

A Freeszfe januárban ünnepli megalakulásának második évfordulóját. A támogatóik – színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek –felajánlásaiból az Egyesület online jótékonysági aukciót rendez december 17-én.
Vizuál

Elhúzza az aranycsíkot a legújabb Kolodko-mini

Satuba fogott Rejtő-kötet és egy 14 karátos kisautó szerepel azokon a képeken, amelyeket Kolodko Mihály osztott meg közösségi oldalán.
Színház

Deficit – Csurka István darabja a Vigadóban

December 5-én, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán tekinthetjük meg a Zentai Magyar Kamaraszínpad vendégelőadását, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szilágyi Tibor rendezésében.
Vizuál

Wahorn András és Töttös Kata a Csokonaiban

A XV. kerületi Beszélgetések szabadon-program következő alkalmán, december 2-án egy különleges művészházaspár, Wahorn András és Töttös Kata lesz Benyó Rita vendége a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház kávézójában. A beszélgetést követően rendhagyó tárlatvezetést tart a művészpár Ketten a végtelenbe című közös kiállításukon.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Thür Sylvia hárfaművész

A művész négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopost tagja, turnékon, hangversenyeken is rendszeresen részt vett. Halálhírét az intézmény osztotta meg közösségi oldalán.
Klasszikus interjú

„Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal

Alighogy kitüntetéssel lediplomázott, már tanít is a Zeneakadémián. Ő komponálta a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét, és döntőbe jutott az idei Bartók Világversenyen. Oláh Patrik zeneszerző gazdag díjgyűjteménye nemrég az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal bővült.
Klasszikus ajánló

Út a sötétségből a világosság felé – kortárs karácsonyi darab hallható a Zeneakadémián

A 21. századi zenetörténet egy monumentális alkotásának bemutatására készül a Filharmónia Magyarország: december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát.
Klasszikus magazin

Wagner-tenor és rockénekes – Peter Hofmannra emlékezünk

Az operarajongók alighanem Patrice Chéreau legendás Ringjéből emlékeznek Peter Hofmannra, miközben a német tenor jelentős könnyűzenei munkássággal is rendelkezett. Három videóval mutatjuk be sokoldalúságát.
Klasszikus ajánló

December 1-től látható a mozikban A mi Kodályunk második része

Petrovics Eszter dokumentumfilm-trilógiájának második része az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus bemutatójáig kíséri figyelemmel Kodály Zoltán életét. A főszerepeket Fekete Gábor színművész és Radnóti Róza zongoraművész alakítják.