Klasszikus

Szomorúzenészek örömkoncertje – interjú Rolla Jánossal

2011.09.16. 07:44
Ajánlom
A több mint egy évtizedes hagyományt követve, szeptember 19-én újra közös koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Budapest Klezmer Band. Az esten Bartók Béla, Weiner Leó, Johannes Brahms és Liszt Ferenc művei mellett elhangoznak Jávori Ferenc szerzeményei, így a már szinte klasszikus (közös) darabnak számító Klezmer Szvit is. A Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenymesterét, Rolla Jánost nem csak a koncertről kérdeztük.

- Emlékszik-e még rá, hogy mikortól datálódik ez a klasszikus-klezmer (zenész)barátság? 

- Ezen nem is kell hosszan gondolkodnom, ugyanis azóta van közöttünk baráti viszony, hogy megalakult a Budapest Klezmer Band. Hosszú-hosszú évekkel ezelőtt meghallgattam egy lemezüket, ami nagyon meggyőző volt. Majd miután elmentem egy próbájukra is, egy szempillantás alatt rajongójukká váltam. Emlékszem, mindez még az özönvíz előtti időkben történt (nevet) a Fészek Klubban, ott hallottam először élőben zenélni őket. Már az ismeretségünk elején sem csak szimplán a zenei hozzáértésük, de a nyitottságuk, és a szakmai-emberi hozzáállásuk is annyira szimpatikus volt, hogy azt mondtam magamnak: ilyen partnereket kívánok a Liszt Ferenc Kamarazenekarnak. 

- A gondolatot pedig tett követte, 1999-ben megtartották az első közös koncertjüket a Dohány utcai zsinagógában. 

- A megismerkedésünk után nem sokkal született meg az ötlet, hogy valamilyen formában működjön együtt a két együttes. Megkértem Fegyát (Jávori Ferenc, a Budapest Klezmer Band alapítója, a szerk.), hogy komponáljon egy darabot a Liszt Ferenc Kamarazenekar számára, mert úgy éreztem, hogy a klezmer egy olyan stílus, amiben mi is nagyon szívesen kipróbálnánk magunkat. A Budapest Klezmer együttessel az első közös bemutatkozásunk a Zsidó Nyári Fesztiválon egy megismételhetetlen csoda volt! Erre a koncertre írta meg Fegya az azóta is népszerű Klezmer Szvit című darabot, amivel hihetetlen nagy sikerünk volt a Dohány utcai zsinagógában. Ez a mű a klasszikus zenét ötvözi a klezmerrel, így a szvitet együtt adta és adja elő azóta is, minden közös koncerten a két együttes. Természetesen ezt követték olyan zeneművek is, amelyekben a Budapest Klezmer Band tagjai nem is játszanak, mert ezek kifejezetten a Liszt Ferenc Kamarazenekarnak írt darabok. Mindeközben persze nagyon komolyan dolgoztunk azon, hogy megismerjük egymás stílusát, és ma már kimondhatjuk, összecsiszolódtunk. Nyugodt szívvel állíthatom, hogy az évek során, a szó legklasszikusabb értelmében egy igazán közvetlen kapcsolat, barátság alakult ki a két együttes között. A Budapest Klezmer Band tagjai eljutottak odáig, hogy partnerükké fogadtak minket, szomorúzenészeket, és természetesen mi is őket. 

- A közös színpadi játék számos improvizációs lehetőséget rejt magában, ami vélhetően Önöknek „szomorúzenészeknek" örömmuzsikálás... 

- Ez így van, hiszen a mi életünk a kottához van kötve, mert ami le van írva, azt egy klasszikus zenésznek nagyon pontosan követnie kell. Természetesen ki lehet tágítani a határokat, mert sokféleképpen lehet akár egy Mozart-darabot is eljátszani, de ilyen szempontból nagyon szigorúak a szabályok - számunkra legalábbis szent a kotta. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a Liszt Ferenc Kamarazenekar zeneileg világéletében mindenevő volt. Mi nem ragadtunk le stílusoknál, nem vállaltuk azt például, hogy a barokk zenét korabeli hangszereken játsszuk, mert akkor kizártunk volna egy csomó olyan darabot, ami azonban szerepel a zenekar repertoárján. Éppen ezért elmondhatom, hogy a korai barokktól a mai napig mindenfajta zenét játszunk, és ebbe tökéletesen illeszkedik a klezmer is. Pontosan az a fajta szabadság, ami ezt a muzsikát körülveszi, és amilyen közegben zajlik, nos, ez volt az a vonzerő, ami miatt "elcsábultunk". Ez a zene azt a többletet is hozzá tudja adni a mi zenei felfogásunkhoz, amitől aztán a későbbiekben - hogy így mondjam -, a saját területünkön tovább tudunk fejlődni. Ahogy mondtam is, szeretjük a zenei határátlépéseket, játszottunk mi már jazzt a Vukán együttessel, és nemrég felléptünk a Budapest Bár zenekarral is, ami szintén egy újfajta megközelítés és kapcsolat volt. 

- Visszakanyarodva a szeptember 19-i koncerthez, biztosra veszem, hogy ezúttal is eljátsszák az „örök darabot", a Klezmer Szvitet. 

- Általában úgy állítjuk össze egy-egy ilyen koncert műsorát, hogy az elején mindkét együttes önállóan bemutatkozik.  Mi is eljátszunk egy pár klasszikus darabot, a Budapest Klezmer Band is előad néhány művet a saját repertoárjából, majd elhangzik Fegya új kompozíciója (ezúttal a Munkácsi klezmer-variációk) és végül jöhet a közös örömzenélés - a Klezmer Szvit. Elárulhatom, hogy mostanra már nyitott könyv vagyunk egymás számára, de persze amikor egy-egy új darabon dolgozunk, akkor bizony megint újra neki kell veselkednünk. Ez egy megunhatatlan, nagyon izgalmas zenei együttműködés, mivel ezek a közös koncertek, együtt megszólaltatott darabok, mindig valami újat hoznak számunkra is, és azt hiszem, a közönségnek is. Sajnos ritkán adódik ilyen alkalom, hogy a két együttes összetalálkozik, de bízom benne, hogy a Budapesti Kongresszusi Központban is sikerül majd ilyen spontán érzetet kelteni. A próbáink is úgy zajlanak, hogy kísérletezünk ezzel, azzal, de persze itt is van egy bizonyos határ, ugyanis a klezmer zene is megköveteli a komolyságot a hozzáállás szempontjából. A stílus szabadabb, de létezik egy jól körülhatárolható ízlés-határ, amit soha nem lépünk át. Az élő koncerteknek az a varázsa, hogy ott születnek meg ezek a zenésztársak közötti összekacsintós, spontán pillanatok, amikbe a közönséget is próbáljuk bevonni. Ilyenkor többet reszkírozunk, de megéri. Egy Mozart-szimfóniánál, ahol mindent meg kell beszélni, nem lehet egyetlen egy tempót sem a véletlenre bízni, ott nem lehet ilyen szabadon megnyilvánulni.  Pontosan ezért vagyok biztos benne, hogy ameddig mi is ennyire szeretjük a nagybetűs ZENÉT, és ugyanígy gondolkodik erről a klezmer együttes, addig ez a kapcsolat nem fog megszakadni.

Klezmer és más finomságok - Budapest Klezmer Band, Liszt Ferenc Kamarazenekar 

2011. szeptember 19. 19:30

Novotel Budapest Congress 

Km.: Budapest Klezmer Band (tagjai: Jávori Ferenc "Fegya"/műv. vez., zongora, ének, Gazda Bence/hegedű, ének, Kohán István/klarinét, Tamás Gábor/harsona, ének, Nagy Anna/harmonika, Kiss Gábor/nagybőgő, Végh Balázs/dob)

Weiner: Divertimento, op. 20
Bartók: Román népi táncok
Brahms: Magyar táncok
Liszt-Wolf Péter: II. magyar rapszódia
Jávori Ferenc: Doyna; Munkácsi klezmer-variációk; Klezmer szvit

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.