Klasszikus

Szomorúzenészek örömkoncertje – interjú Rolla Jánossal

2011.09.16. 07:44
Ajánlom
A több mint egy évtizedes hagyományt követve, szeptember 19-én újra közös koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Budapest Klezmer Band. Az esten Bartók Béla, Weiner Leó, Johannes Brahms és Liszt Ferenc művei mellett elhangoznak Jávori Ferenc szerzeményei, így a már szinte klasszikus (közös) darabnak számító Klezmer Szvit is. A Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenymesterét, Rolla Jánost nem csak a koncertről kérdeztük.

- Emlékszik-e még rá, hogy mikortól datálódik ez a klasszikus-klezmer (zenész)barátság? 

- Ezen nem is kell hosszan gondolkodnom, ugyanis azóta van közöttünk baráti viszony, hogy megalakult a Budapest Klezmer Band. Hosszú-hosszú évekkel ezelőtt meghallgattam egy lemezüket, ami nagyon meggyőző volt. Majd miután elmentem egy próbájukra is, egy szempillantás alatt rajongójukká váltam. Emlékszem, mindez még az özönvíz előtti időkben történt (nevet) a Fészek Klubban, ott hallottam először élőben zenélni őket. Már az ismeretségünk elején sem csak szimplán a zenei hozzáértésük, de a nyitottságuk, és a szakmai-emberi hozzáállásuk is annyira szimpatikus volt, hogy azt mondtam magamnak: ilyen partnereket kívánok a Liszt Ferenc Kamarazenekarnak. 

- A gondolatot pedig tett követte, 1999-ben megtartották az első közös koncertjüket a Dohány utcai zsinagógában. 

- A megismerkedésünk után nem sokkal született meg az ötlet, hogy valamilyen formában működjön együtt a két együttes. Megkértem Fegyát (Jávori Ferenc, a Budapest Klezmer Band alapítója, a szerk.), hogy komponáljon egy darabot a Liszt Ferenc Kamarazenekar számára, mert úgy éreztem, hogy a klezmer egy olyan stílus, amiben mi is nagyon szívesen kipróbálnánk magunkat. A Budapest Klezmer együttessel az első közös bemutatkozásunk a Zsidó Nyári Fesztiválon egy megismételhetetlen csoda volt! Erre a koncertre írta meg Fegya az azóta is népszerű Klezmer Szvit című darabot, amivel hihetetlen nagy sikerünk volt a Dohány utcai zsinagógában. Ez a mű a klasszikus zenét ötvözi a klezmerrel, így a szvitet együtt adta és adja elő azóta is, minden közös koncerten a két együttes. Természetesen ezt követték olyan zeneművek is, amelyekben a Budapest Klezmer Band tagjai nem is játszanak, mert ezek kifejezetten a Liszt Ferenc Kamarazenekarnak írt darabok. Mindeközben persze nagyon komolyan dolgoztunk azon, hogy megismerjük egymás stílusát, és ma már kimondhatjuk, összecsiszolódtunk. Nyugodt szívvel állíthatom, hogy az évek során, a szó legklasszikusabb értelmében egy igazán közvetlen kapcsolat, barátság alakult ki a két együttes között. A Budapest Klezmer Band tagjai eljutottak odáig, hogy partnerükké fogadtak minket, szomorúzenészeket, és természetesen mi is őket. 

- A közös színpadi játék számos improvizációs lehetőséget rejt magában, ami vélhetően Önöknek „szomorúzenészeknek" örömmuzsikálás... 

- Ez így van, hiszen a mi életünk a kottához van kötve, mert ami le van írva, azt egy klasszikus zenésznek nagyon pontosan követnie kell. Természetesen ki lehet tágítani a határokat, mert sokféleképpen lehet akár egy Mozart-darabot is eljátszani, de ilyen szempontból nagyon szigorúak a szabályok - számunkra legalábbis szent a kotta. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a Liszt Ferenc Kamarazenekar zeneileg világéletében mindenevő volt. Mi nem ragadtunk le stílusoknál, nem vállaltuk azt például, hogy a barokk zenét korabeli hangszereken játsszuk, mert akkor kizártunk volna egy csomó olyan darabot, ami azonban szerepel a zenekar repertoárján. Éppen ezért elmondhatom, hogy a korai barokktól a mai napig mindenfajta zenét játszunk, és ebbe tökéletesen illeszkedik a klezmer is. Pontosan az a fajta szabadság, ami ezt a muzsikát körülveszi, és amilyen közegben zajlik, nos, ez volt az a vonzerő, ami miatt "elcsábultunk". Ez a zene azt a többletet is hozzá tudja adni a mi zenei felfogásunkhoz, amitől aztán a későbbiekben - hogy így mondjam -, a saját területünkön tovább tudunk fejlődni. Ahogy mondtam is, szeretjük a zenei határátlépéseket, játszottunk mi már jazzt a Vukán együttessel, és nemrég felléptünk a Budapest Bár zenekarral is, ami szintén egy újfajta megközelítés és kapcsolat volt. 

- Visszakanyarodva a szeptember 19-i koncerthez, biztosra veszem, hogy ezúttal is eljátsszák az „örök darabot", a Klezmer Szvitet. 

- Általában úgy állítjuk össze egy-egy ilyen koncert műsorát, hogy az elején mindkét együttes önállóan bemutatkozik.  Mi is eljátszunk egy pár klasszikus darabot, a Budapest Klezmer Band is előad néhány művet a saját repertoárjából, majd elhangzik Fegya új kompozíciója (ezúttal a Munkácsi klezmer-variációk) és végül jöhet a közös örömzenélés - a Klezmer Szvit. Elárulhatom, hogy mostanra már nyitott könyv vagyunk egymás számára, de persze amikor egy-egy új darabon dolgozunk, akkor bizony megint újra neki kell veselkednünk. Ez egy megunhatatlan, nagyon izgalmas zenei együttműködés, mivel ezek a közös koncertek, együtt megszólaltatott darabok, mindig valami újat hoznak számunkra is, és azt hiszem, a közönségnek is. Sajnos ritkán adódik ilyen alkalom, hogy a két együttes összetalálkozik, de bízom benne, hogy a Budapesti Kongresszusi Központban is sikerül majd ilyen spontán érzetet kelteni. A próbáink is úgy zajlanak, hogy kísérletezünk ezzel, azzal, de persze itt is van egy bizonyos határ, ugyanis a klezmer zene is megköveteli a komolyságot a hozzáállás szempontjából. A stílus szabadabb, de létezik egy jól körülhatárolható ízlés-határ, amit soha nem lépünk át. Az élő koncerteknek az a varázsa, hogy ott születnek meg ezek a zenésztársak közötti összekacsintós, spontán pillanatok, amikbe a közönséget is próbáljuk bevonni. Ilyenkor többet reszkírozunk, de megéri. Egy Mozart-szimfóniánál, ahol mindent meg kell beszélni, nem lehet egyetlen egy tempót sem a véletlenre bízni, ott nem lehet ilyen szabadon megnyilvánulni.  Pontosan ezért vagyok biztos benne, hogy ameddig mi is ennyire szeretjük a nagybetűs ZENÉT, és ugyanígy gondolkodik erről a klezmer együttes, addig ez a kapcsolat nem fog megszakadni.

Klezmer és más finomságok - Budapest Klezmer Band, Liszt Ferenc Kamarazenekar 

2011. szeptember 19. 19:30

Novotel Budapest Congress 

Km.: Budapest Klezmer Band (tagjai: Jávori Ferenc "Fegya"/műv. vez., zongora, ének, Gazda Bence/hegedű, ének, Kohán István/klarinét, Tamás Gábor/harsona, ének, Nagy Anna/harmonika, Kiss Gábor/nagybőgő, Végh Balázs/dob)

Weiner: Divertimento, op. 20
Bartók: Román népi táncok
Brahms: Magyar táncok
Liszt-Wolf Péter: II. magyar rapszódia
Jávori Ferenc: Doyna; Munkácsi klezmer-variációk; Klezmer szvit

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Rudolf Péter ismertette a Vígszínház következő évadának terveit

A Vígszínház új igazgatója kilenc bemutatót tervez, köztük egy zenés produkció premierjét az intézmény alapításának 125-dik évfordulója alkalmából, jövő májusban.
Színház

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!
Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Vizuál

Hét kedvenc Walter Matthau vígjátékunk

Ezt a hét filmet bármikor újranéznénk. Szubjektív lista szigorúan időrendben és nem rangsorolva – hisz utóbbi gyakorlatilag lehetetlen. Az apropó pedig: húsz éve, 2000. július 1-jén hunyt el az Oscar-díjas amerikai színész, a 20. század népszerű filmkomikusa, Walter Matthau.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.
Klasszikus ajánló

Klasszikusok a fűben – A Millenárison ad ingyenes koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar

A komolyzenei piknik célja, hogy klasszikus zenével reagáljon az elmúlt hónapok nehézségeire és élményeire. A program a Szimfonikus karantén rehabilitáció alcímet viseli.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Klasszikus ajánló

A Nemzeti Filharmonikus Zenekarral nyit a Müpa autós koncertmozija

Az online közvetítések után ismét formabontó megoldást kínál a Müpa azoknak, akik szerint zene nélkül nem igazi a nyár. A Müpa Autósmoziban a nézők saját autójuk kényelmében élvezhetik a Fesztivál Színházban élőben zajló koncerteket.
Klasszikus hír

Újra zene tölti meg Budapest számos közterét

Hatodik évadát kezdi a Zenélő Budapest: a július 2-án induló programsorozaton a szervezők mintegy 200 minikoncerttel készülnek 8 közkedvelt budapesti helyszínen.