Klasszikus

Szórakoztató-Zenei-Lexikon

2003.12.16. 00:00
Ajánlom
„Szórakoztató-Zenei-Lexikon. A címből csak a lexikon szó egyértelmű. Az, hogy mi a szórakoztató, mi a zene és különösen a szórakoztató zene jelentése, értelmezése, csaknem egyénenként eltérő. Ha megpróbáljuk pontosítani, rög-tön olyan fogalmakat használunk, amelyek tovább növelik a többértelműséget. Ilyen például a „komolyzene”, melynek ellentéte a komolytalan zene lenne, de ilyen nincs. Ha viszont a „könnyűzenével” kívánják szembeállítani, akkor miért nem nehézzene? Talán, mert így sincs értelme"”- olvasható az Enciklopédia Kiadó gondozásában megjelent lexikon prológusában.

A könyv szerzője, Hölzer Tamás 26 évig dolgozott az Országos Szórakoztatózenei Központnál, ahol főleg a zenész, énekes és zenei műsorvezető, ill. disc jockey kép-zésével foglalkozott. Ez utóbbi területen több mint húsz évig vezette az oktatást és volt a vizsgabizottság elnöke. 12 évig főszerkesztője és írója a Disco-Info című kiad-ványnak. E mellett számos zenei cikket publikált, illetve rovatot vezetett, könyveket lektorált, szakértőként dolgozott, valamint „háttér-információkat” készített rádiós és televíziós könnyűzenei sorozatokhoz. Több évtizedes tapasztalatát, anyaggyűjtését rendszerezve készítette el a Szórakoztató-Zenei-Lexikont, és már dolgozik annak folytatásán.

A Szórakoztató-Zenei-Lexikon szerkesztése, a tárgy- és témakörök, valamint a szó-cikkek kiválasztása, súlyozása teljesen más, mint a bel- vagy külföldön eddig megje-lent zenei könyveké. A könyv a zene világának egész területével foglalkozik, ám fó-kuszában a szórakoztató zene áll. A zenetudomány általános törvényei, szakterületei a könnyűzene szempontjából kerülnek feldolgozásra. Így az eddigi, hagyományos értelmezések kiegészülnek, aktualizálódnak vagy teljesen megváltoznak. A fő cél nem az adaptálás, hanem a szórakoztató zene fogalmainak definiálása, történeté-nek, stílusainak, valamint kulturális és technikai hátterének önálló rendszerbe fogla-lása. A társművészetek (pl. film, színház, tánc), illetve azok zenei vonatkozásai, a zene- és szórakoztatóipar témakörei még teljesebbé teszik az anyagot.

Zenével, zenéléssel kapcsolatos fogalmak, kifejezések; zeneelmélet; hangszerek; zenei műfajok; korszakok; stílusok, irányzatok; tánctípusok; társművészetek; disco – a lexikon főbb tárgykörei. A tartalmilag tényszerű és korrekt, ugyanakkor stílusában olvasmányos és szórakoztató lexikon minden zenét szeretőnek és azt megismerni vágyónak szól. Egyaránt hasznos amatőr és profi zenészeknek, énekeseknek, disc jockeyknak, a szórakoztatóiparban dolgozóknak és az ott szórakozóknak, azaz a ze-ne készítőinek, előadóinak és fogyasztóinak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.