Klasszikus

Szót dalolni, dalt szavalni

2012.05.19. 12:14
Ajánlom
Még tárgyaktól se búcsúzom, hát még a legendától: képtelenség volna. A hosszú kór pirruszi győzelmet aratott, gyászol most családja, felesége, a nagyszerű szoprán, Várady Júlia és a világ.

Húszéves voltam a rendszerváltáskor, és máris nagyon elegem lett, hogy gyakorlatilag lehetetlen a frissen betört hanghordozón, CD-n beszerezni kedvenc előadóm lemezeit. Fischer-Dieskaunak hívták a nagy példaképet, bakeliten is csak módjával tudták felmutatni a közkönyvtárak, azazhogy mindenhol volt tőle valami, de rendszerint ugyanaz. A magasságos Rádióból kimásolni ezt-azt éppoly lehetetlennek tűnt, mint adásokból összeszedni azt, amijük van: egész nap ugrásra készen ülni a magnó rec és play gombjai felett. Három éve gyűjtöttem már őt, a nagy német baritont, és egyszer belelapozva a Ki kicsodába, felfedeztem berlini postacímét. Elkészült hát egy angol levél, amelyben elsírtam bánatom, a hozzáférés hiányát, s hogy már minden pénzt elköltöttem a kiadványaira. Mivel az unokatesómék polaroid gépe véletlenül nálunk maradt hétvégére, csináltattam egy képet magamról, amint Dieskau-CD-imtől övezve ülök a szőnyegen, lábamnál további kazettákkal és nagylemezekkel. Mindezt szépen be a borítékba, aztán várni, mint a palackposta után szoktak a hajótöröttek. Nyár volt, vakító és nagyon régi nyár, sosem hittem válaszban, az akkori barátnőmnek Belmondo se írt vissza bakfiskorában.

Egyszer aztán vevény jött. Zalakarosról küldtek valamit, a veszprémi nagypostára kellett beizzadnom érte. Még akkor sem esett le, amikor kipréselték egy ablakon a nagyalakú, gondosan összeragasztgatott csomagot. Feladó: Dietrich Fischer-Dieskau, ez állt rajta. Akkorát dobbant a szívem, mint az eggyel korábbi nyáron még a szovjet ágyúk a Bakonyban. Azonnal szanaszét szakítottam, számomra senki nem tudott volna nagyobb értékű szeretetcsomagot összeállítani: CD-k és bakelitek voltak benne! Japán kiadású dupla Beethoven-dalokból, egy Ruzicka-mű, a Reimann-féle Lear-opera, Schubert-misék, Mozartok... Összesen vagy húsz különböző kiadvány! És egy dedikált fénykép, amelynek hátoldalára az akkor még aktív művész felrótt pár sort: ez minden, amit küldeni tud, neki sincs több támpéldánya. És sok sikert kíván.

Huszonkét éve lóg a falon ez a fotó, ma kell levennem, megforgatnom.

Ma, 2012. május 18-án, tíz nappal 87. születésnapja előtt, hajnali hat órakor a másik otthonában, a starnbergi tóparti házban elcsendesült a 20. század legnagyobb énekese. Dalban, oratóriumban, operában, Schütztől Bartókig, Kodályig és Henzéig ezer stílusban, énekprofesszorként, karmesterként, szakíróként és festőként is működött, lakásainak halljában hatvan éven át tartotta vetítéses portré-előadásait. A világ legtöbbet rögzített művészének alapból mintegy ezer lemeze készült, de rádiófelvételek kiadásával - alig túlzás - naponta bővül e szám. A kalózlemezekről nem is beszélve: utolsó interjúinak egyikében szórakoztatónak nevezte a gyakorlatot, amely élő előadásainak rissz-rossz hangminőségű felvételeit dobja piacra. "Igyekszem megszerezni őket" - tette hozzá, mert hatalmas gyűjteménye volt saját produkcióiból is.

Képtelenség búcsúzni a lemezektől: a rövid-, aztán hosszújátékú bakelitek százaitól, az ötszáz körüli sugárlemeztől, korai Schubertjeinek friss SACD-itől, tucatnyi DVD-jétől. Összes felvételeinek katalógusától, amely önmagában 539 oldal, és Hans Sachs óriás szerepe csak egyetlen bejegyzés benne... A grafikáktól és az akvarellektől, amelyeket majd el kell hoznunk az Operába, s amelyek közül az egyik, a Fricsay Ferencet ábrázoló mától még szomorúbban függ a nappalinkban, hisz mindkét hőse halott immár... A könyvektől: csak az első volt a Schubert-dalok nyomában, valamennyiünk olvasmánya Tandori-fordításban. Az énekelt 42 év lezárása után jöttek sorban a többiek: Schumann, Wagner, Nietsche, Debussy, Zelter, Furtwängler és mások a fókuszban, nagyesszék és enciklopédikus igényű opuszok az éneklés történetéről. És egy játékfilm is: a kleisti Heilbronni Katicában színészként vállalt szerepet.

Utolsó heteiben Wagnert hallgatott, Toscanini-felvételeket. Ő, aki kivétel nélkül minden jelentős karmesterrel fellépett, aki a század második felében működött, csak egyvalakivel nem: vele. Egyikük túl fiatal, másikuk túl idős volt akkor. Hát ez az elmulasztott találka ma reggel hat órára megszerveztetett. Mondom, mintha tudnám, de hát Dietrich Fischer-Dieskau istenhite is rejtőzködő volt, miként ő maga, csakhogy a 75 felénekelt Bach-kantátából, a passiók Jézusaiból röntgensugarak nélkül is mutatja magát a hit.

Még tárgyaktól se búcsúzom, hát még a legendától: képtelenség volna. Az elején emlegetett deus ex machina-csomag kézhezvétele után két évvel, épp a születésnapomon tette le a lantot - ennek is húsz éve már. Aktív maradt reneszánsz foglalatosságaiban, miért épp most hagyná abba végleg? A hatvanas-hetvenes évek csúcsán viccek is aláhúzták grandiózusan épülő életművét: az év legjobb 100 Dieskau-lemezéről beszéltek...

A hosszú kór pirruszi győzelmet aratott, gyászol most családja, felesége, a nagyszerű szoprán, Várady Júlia és a világ. A szót dalolni, dalt szavalni jelszó érvénye viszont nem változik, a művészet komplexitása és egyszerűsége az ő példájában eztán is hozzáférhető. Az etalon tehát marad, és mind tudjuk otthon ma este, holnap is, hol találjuk a magunk Fischer-Dieskauit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

Tudod, hol áll Petőfi, Erkel és Anne Frank fája?

Naponta sétálunk el óriási törzsű, sokat megélt fák mellett, ám szinte sosem gondolunk bele, hogy mennyi történetet, mennyi legendát hordozhatnak magukban. Ha a fák mesélni tudnának, talán többet mondanának, mint a legtöbbet megélt nagyszülők. Most összegyűjtöttünk 8 híres fát, amelyeknek érdemes megismerni a történetét.
Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.
Klasszikus

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

„Fellélegzés” – Rövidesen indul az 5. Fesztivál Akadémia Budapest

Augusztus 20-tól rendezik meg az idei Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) koncertsorozatát a Zeneakadémián, a BMC-ben, a Hagyományok Házában és más helyszíneken. A rendezvényre több mint hatvan kiváló magyar művészt hívott meg Kokas Katalin és Kelemen Barnabás művészeti vezető. A „Fellélegzés” címet viselő fesztivál teljes programja elérhető a rendezvény honlapján, a hangversenyekre megkezdődött jegyértékesítés.
Klasszikus ajánló

Madarász 70 – A Nemzeti Filharmonikusok hangversenye

Madarász Iván zeneszerző három műve kerül terítékre szeptember 4-én a Pesti Vigadó csodálatos termében.
Klasszikus ajánló

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.
Klasszikus interjú

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.
Klasszikus hír

A Balatonon is koncerteznek a BFZ zenészei

Bár az augusztus még nem az aktív koncertszezon hónapja, a Budapesti Fesztiválzenekar több nyári programmal is készül közönségének Budapesten, a Balatonon és a Dunakanyarban.