Klasszikus

Szpaszov és az Oregon Szegeden

2003.10.14. 00:00
Ajánlom
Ötéves szünet után ma újra feléled a Szegedi Jazznapok, amelynek szombati záróeseménye a világhírű amerikai Oregon együttes fellépése lesz. Az 1972-ben létrejött eseménysorozat több szálon is kötődik a négytagú zenekarhoz, amelynek legendás alakja, Collin Walcott éppen Szegeden, az Ifjúsági Házban adta utolsó koncertjét.

1984-ben halálos kimenetelű közlekedési balesetben hunyt el Németországban. A zenekar további három tagja - Ralph Towner, Paul McCandless és Glen Moore ez alkalommal is itt lesz; az ütőhangszereken pedig Mark Walker játszik. A négynapos fesztivál ma a Belvárosi Kikötőben 19 órakor kezdődik. A hazai Nigun után a szerb Nikola Mitrovic Trio lép fel, Kurina Kornél gitáros közreműködésével. Ők az 1988-ban meghalt trombitás Chet Bakerre emlékeznek koncertjükön. Csütörtökön este a Belvárosi Moziban folytatódik a sorozat. Blaho Attila együttese, a francia Renaud Garcia-Fons Trio és a skót Martin Taylor gitáros zenél majd. Pénteken ugyanitt szerepel a román Mircea Tiberian Quartet, majd a Lantos Zoltán-féle Mirrorworld, végül az amerikai Don Byron Sextet zárja a sort. Másnap az Oregon előtt az itthon ismert és kedvelt lengyel Zbigniew Namyslowski Quintet-je játszik, majd az orosz Ivan Smirnov Group lép fel. Az egy héttel ezelőtt Nagykanizsán járt Oregon legújabb fellépésének érdekessége, hogy Paul McCandless a bolgár kavalos, Theodossii Spassovval együtt játssza legújabb művét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.