Klasszikus

Szpaszov és az Oregon Szegeden

2003.10.14. 00:00
Ajánlom
Ötéves szünet után ma újra feléled a Szegedi Jazznapok, amelynek szombati záróeseménye a világhírű amerikai Oregon együttes fellépése lesz. Az 1972-ben létrejött eseménysorozat több szálon is kötődik a négytagú zenekarhoz, amelynek legendás alakja, Collin Walcott éppen Szegeden, az Ifjúsági Házban adta utolsó koncertjét.

1984-ben halálos kimenetelű közlekedési balesetben hunyt el Németországban. A zenekar további három tagja - Ralph Towner, Paul McCandless és Glen Moore ez alkalommal is itt lesz; az ütőhangszereken pedig Mark Walker játszik. A négynapos fesztivál ma a Belvárosi Kikötőben 19 órakor kezdődik. A hazai Nigun után a szerb Nikola Mitrovic Trio lép fel, Kurina Kornél gitáros közreműködésével. Ők az 1988-ban meghalt trombitás Chet Bakerre emlékeznek koncertjükön. Csütörtökön este a Belvárosi Moziban folytatódik a sorozat. Blaho Attila együttese, a francia Renaud Garcia-Fons Trio és a skót Martin Taylor gitáros zenél majd. Pénteken ugyanitt szerepel a román Mircea Tiberian Quartet, majd a Lantos Zoltán-féle Mirrorworld, végül az amerikai Don Byron Sextet zárja a sort. Másnap az Oregon előtt az itthon ismert és kedvelt lengyel Zbigniew Namyslowski Quintet-je játszik, majd az orosz Ivan Smirnov Group lép fel. Az egy héttel ezelőtt Nagykanizsán járt Oregon legújabb fellépésének érdekessége, hogy Paul McCandless a bolgár kavalos, Theodossii Spassovval együtt játssza legújabb művét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.