Klasszikus

Sztárelőadók Kismartonban – Idén is a zeneélet nagyságai koncerteznek a Herbstgold Fesztiválon

2023.03.30. 09:35
Ajánlom
Szeptember 9-től 24-ig Julian Rachlin, a Herbstgold Fesztivál művészeti vezetője ismét kitűnő művészeket invitál Kismartonba. Idén többek között George Hamilton színész, Angelika Kirschlager szoprán, John Eliot Gardiner karmester, Kristīne Opolais szoprán, Kirill Gerstein zongoraművész és a kastély rezidens zenekara, a Chamber Orchestra of Europe lépnek színpadra.

Julian Rachlin teljes odaadással vezeti 2021 óta a Herbstgold Fesztivált. Az elismert hegedűművész, karmester és intendáns immár a fesztivál történetének hetedik évadját prezentálja. A szeptember 9-től szeptember 24-ig tartó, érdekesebbnél érdekesebb előadásokat felvonultató idei programsorozat mottója a vágyakozás.

A fesztivál mottóját a művészeti vezető a következőképpen interpretálja: „A muzsika az emberi vágyakozás közvetlen megnyilatkozása. Van-e hát természetesebb dolog annál, mint hogy elmerülünk az érzelmek hullámzásának és a lélek vágyakozó rezgéseinek köszönhetően megszülető zene világában? Minden életút megtalálja a hozzá illő zeneműveket, a kedvenc zeneszerzőket és előadóművészeket; s mindezekkel ismét találkozhatunk az idei Herbstgold Fesztiválon – magával ragadó koncertélmények ösztönzik a szerelem, a beteljesülés és a béke iránti vágyakozást.” Rachlin kifejezte abbéli reményét is, hogy a Herbstgold Fesztivállal sikerül egy kis időre elterelni az emberek figyelmét a világunkban uralkodó krízisekről és katasztrófákról: „Főként nehéz, bizonytalan időkben köt össze minket egy jobb világ iránti vágyakozás.

A vágyakozás különféle módozataiba való belefeledkezés örömére rátalálhatunk az időtlen mesterművek szépségében, különösen, ha olyan előadók interpretációjában hallhatjuk őket, mint Kristīne Opolais, John Eliot Gardiner vagy a Chamber Orchestra of Europe.

Remélem, hogy a Herbstgold Fesztivállal sikerül platformot teremtenünk a kiemelkedő zenei élmények megosztására.”

SamarJoycMeredithTruax-114845.jpg

Samara Joy (Fotó/Forrás: Meredith Truax / Herbstgold Fesztivál)

Sztárok az ide Herbstgold Fesztiválon

A fesztivál közönsége már megszokhatta, hogy a legkülönbözőbb műfajok elsőrangú előadói lépnek fel Kismartonban. Kristīne Opolais szoprán ária- és dalesttel jelentkezik, míg a New York-i, az idei Grammy díjkiosztón két díjat is bezsebelő Samara Joy jazzénekesnő, laza, groove jazzklasszikusokkal szórakoztatja majd a közönséget. Mindketten most először lépnek fel a fesztiválon. Szintén először hallhatja élőben a nagyközönség a hollywoodi színészlegendát, George Hamiltont, aki narrátori szerepben érkezik Kismartonba. A fiatal vonósnégyes, az Isidore Quartet április 1-jén debütál a quartetto plus vonósnégyes-napok keretében a kastély különböző tereiben adott koncerteken, szeptemberben pedig ismét visszatérnek. Jól ismeri a fesztivált a Janoska Ensembe, és már a fesztivál közönsége is az együttes tagjait, valamint Sarah McElravy brácsa- és Boris Brovstyn hegedűművészeket.

A Chamber Orchestra Europe, a kastély rezidens zenekara a fesztiválnak is meghatározó szereplője, szeptember 13-án ők adják a nagyzenekari nyitókoncertet, melyen többek között Prokofjev II. vonósnégyese, illetve Csajkovszkij V. szimfóniája csendül fel. Julian Rachlin ezen a koncerten szólistaként is fellép, a fesztivál folyamán pedig kamarazenészként is muzsikál. Így a szeptember 17-én Kirill Gersteinnal lépnek színpadra, később pedig vonósnégyesekkel és -ötösökkel játszik.

A tavalyi Mozart vígopera, a Bastien és Bastien kitérője után idén ismét a Haydn-repertoárhoz tér vissza a fesztivál a szeptember 9-i nagyzenekari nyitókoncert előtti hétvégén.  A harmincéves Joseph Haydn legeslegelső operájaként jegyzett Acide cselekménye a görög Acis és Galathea ókori görög mondáján alapul, és különösen közkedvelt volt esküvők alkalmával, hiszen a pár szerelme túléli egyikük tragikus halálát is.

A vágyakozó és féltékeny küklopsz, Polüphémosz meggyilkolja riválisát, Akiszt, a pásztorfiút, aki gyászoló szerelme, Galateia kérésére folyóvá változik, hogy aztán abba a tengerbe torkolljon, amelyben a nimfa szerelemmel telve vár rá.

Miután a tavalyi évben Mozart operájának rendezésével a Carolin Pienkos–Cornelius Obonya rendezőpáros ismét nagy sikert aratott, az Acide színpadra vitelére is őket kérte fel a fesztivál. A két rendező mellett a Barucco Consort zenekara Heinz Ferleschsel az élén, valamint kiváló fiatal énekművészek gondoskodnak a mester korai darabjának parádés interpretálásáról.

BaruccocTheresaPewal-114548.jpg

Barucco Consort (Fotó/Forrás: Theresa Pewal / Herbstgold Fesztivál)

A sajtótájékoztatón jelenlévő és Tetide szerepét éneklő Cornelia Sonnleithner, alténekesnő a következőket mondta a sajtó képviselőinek: „Nagy öröm számomra, hogy az idén felléphetek a Herbstgold Fesztivál keretében. Véleményem szerint

még mindig nem értékelik megfelelő helyen Haydn operaszerzői tevékenységét, ezért nagyszerű lehetőség ennek az operának a bemutatásával ismét rámutatni a jelentőségére,

ráadásul az Esterházy-kastély csodás Haydn Termében!”

De milyen lenne a Herbstgold Fesztivál az Esterházy-kastély nélkül? A csodás barokk épület 2023-ban is a nemzetközi fesztiválélet gyöngyszemeként csilloghat. Julian Rachlin már a kezdetektől fogva különleges helyszínként tekintett a kastélyra, ahol világsztárok találkoznak, és remek produkciókkal örvendeztetik meg parádés enteriőrben közönségüket. A Herbstgold Fesztivál széles palettát vonultat fel, az operaelőadásokat, kamara- és dalesteket magában rejtő klasszikus zenétől a jazzmuzsikán át a roma- és világzenéig vezet a program íve, kiegészítve a Pan O’Gusto kulináris fesztivállal és kortárs képzőművészek kiállításával.

ChamberOrchestraofEuropecJuliaWesely-114318.jpg

Chamber Orchestra Europe (Fotó/Forrás: Julia Wesely / Herbstgold Fesztivál)

A tavalyi fesztivál mérlege

A 2022-ben fellépő nemzetközileg elismert művészeknek, mint például John Malkovich, Juan Diego Flórez és a Quatuor Ébène köszönhetően a fesztivál látogatottsága az eddigi legjobb eredményt érte el 6.500 fővel.  Juan Diego Flórez dalestjére még a színpadon is székeket kellett elhelyezni, akkora volt az érdeklődés. Dr. Ottrubay István, az Esterházy Alapítványok igazgatóságának elnöke burgenlandi sikerprojektként jellemzi a fesztivált. „A koronavírus alatti bezártság egész más koncertélményekkel gazdagított bennünket.

A burgenlandi fesztiválok keretében különösen népszerű a Herbstgold Fesztivál, melynek 2022-es kiadását tekintjük az eddigi legsikeresebbnek.

Biztosak vagyunk abban, hogy a nemzetközileg elismert művész, Julian Rachlin vezetésével folytatni tudjuk a megkezdett sikersorozatot, és ezzel a Herbstgold Fesztivál hozzájárulhat annak az imázsnak a növeléséhez, hogy Burgenland tartományra a művészetek és kultúra fellegváraként tekintsenek.”

A Herbstgold Fesztivál részletes programja itt érhető el.

Fejléckép: Kristīne Opolais (fotó/forrás: Tatyana Vlasova / Herbstgold Fesztivál)

Kristīne Opolais Carmenként debütál Szentmargitbányán

Kapcsolódó

Kristīne Opolais Carmenként debütál Szentmargitbányán

A világhírű énekesnő csatlakozik azon szopránokhoz, akik a hagyományosan mezzoszopránok által megformált Bizet-hősnő bőrébe bújnak. A Carmen premierjére 2023. július 12-én kerül sor a Szentmargitbányai Kőfejtőben.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk
Klasszikus ajánló

Pénteken indul a Haydneum – Magyar Régizenei Központ nyár eleji fesztiválja a budapesti Egyetemi templomban

2023. június 9. és 17. között rendezi meg második Egyházzenei Fesztiválját a Haydneum – Magyar Régizenei Központ Budapesten, az Egyetemi templomban.
Klasszikus hír

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Klasszikus ajánló

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.