Klasszikus

Sztárelőadók Kismartonban – Idén is a zeneélet nagyságai koncerteznek a Herbstgold Fesztiválon

2023.03.30. 09:35
Ajánlom
Szeptember 9-től 24-ig Julian Rachlin, a Herbstgold Fesztivál művészeti vezetője ismét kitűnő művészeket invitál Kismartonba. Idén többek között George Hamilton színész, Angelika Kirschlager szoprán, John Eliot Gardiner karmester, Kristīne Opolais szoprán, Kirill Gerstein zongoraművész és a kastély rezidens zenekara, a Chamber Orchestra of Europe lépnek színpadra.

Julian Rachlin teljes odaadással vezeti 2021 óta a Herbstgold Fesztivált. Az elismert hegedűművész, karmester és intendáns immár a fesztivál történetének hetedik évadját prezentálja. A szeptember 9-től szeptember 24-ig tartó, érdekesebbnél érdekesebb előadásokat felvonultató idei programsorozat mottója a vágyakozás.

A fesztivál mottóját a művészeti vezető a következőképpen interpretálja: „A muzsika az emberi vágyakozás közvetlen megnyilatkozása. Van-e hát természetesebb dolog annál, mint hogy elmerülünk az érzelmek hullámzásának és a lélek vágyakozó rezgéseinek köszönhetően megszülető zene világában? Minden életút megtalálja a hozzá illő zeneműveket, a kedvenc zeneszerzőket és előadóművészeket; s mindezekkel ismét találkozhatunk az idei Herbstgold Fesztiválon – magával ragadó koncertélmények ösztönzik a szerelem, a beteljesülés és a béke iránti vágyakozást.” Rachlin kifejezte abbéli reményét is, hogy a Herbstgold Fesztivállal sikerül egy kis időre elterelni az emberek figyelmét a világunkban uralkodó krízisekről és katasztrófákról: „Főként nehéz, bizonytalan időkben köt össze minket egy jobb világ iránti vágyakozás.

A vágyakozás különféle módozataiba való belefeledkezés örömére rátalálhatunk az időtlen mesterművek szépségében, különösen, ha olyan előadók interpretációjában hallhatjuk őket, mint Kristīne Opolais, John Eliot Gardiner vagy a Chamber Orchestra of Europe.

Remélem, hogy a Herbstgold Fesztivállal sikerül platformot teremtenünk a kiemelkedő zenei élmények megosztására.”

SamarJoycMeredithTruax-114845.jpg

Samara Joy (Fotó/Forrás: Meredith Truax / Herbstgold Fesztivál)

Sztárok az ide Herbstgold Fesztiválon

A fesztivál közönsége már megszokhatta, hogy a legkülönbözőbb műfajok elsőrangú előadói lépnek fel Kismartonban. Kristīne Opolais szoprán ária- és dalesttel jelentkezik, míg a New York-i, az idei Grammy díjkiosztón két díjat is bezsebelő Samara Joy jazzénekesnő, laza, groove jazzklasszikusokkal szórakoztatja majd a közönséget. Mindketten most először lépnek fel a fesztiválon. Szintén először hallhatja élőben a nagyközönség a hollywoodi színészlegendát, George Hamiltont, aki narrátori szerepben érkezik Kismartonba. A fiatal vonósnégyes, az Isidore Quartet április 1-jén debütál a quartetto plus vonósnégyes-napok keretében a kastély különböző tereiben adott koncerteken, szeptemberben pedig ismét visszatérnek. Jól ismeri a fesztivált a Janoska Ensembe, és már a fesztivál közönsége is az együttes tagjait, valamint Sarah McElravy brácsa- és Boris Brovstyn hegedűművészeket.

A Chamber Orchestra Europe, a kastély rezidens zenekara a fesztiválnak is meghatározó szereplője, szeptember 13-án ők adják a nagyzenekari nyitókoncertet, melyen többek között Prokofjev II. vonósnégyese, illetve Csajkovszkij V. szimfóniája csendül fel. Julian Rachlin ezen a koncerten szólistaként is fellép, a fesztivál folyamán pedig kamarazenészként is muzsikál. Így a szeptember 17-én Kirill Gersteinnal lépnek színpadra, később pedig vonósnégyesekkel és -ötösökkel játszik.

A tavalyi Mozart vígopera, a Bastien és Bastien kitérője után idén ismét a Haydn-repertoárhoz tér vissza a fesztivál a szeptember 9-i nagyzenekari nyitókoncert előtti hétvégén.  A harmincéves Joseph Haydn legeslegelső operájaként jegyzett Acide cselekménye a görög Acis és Galathea ókori görög mondáján alapul, és különösen közkedvelt volt esküvők alkalmával, hiszen a pár szerelme túléli egyikük tragikus halálát is.

A vágyakozó és féltékeny küklopsz, Polüphémosz meggyilkolja riválisát, Akiszt, a pásztorfiút, aki gyászoló szerelme, Galateia kérésére folyóvá változik, hogy aztán abba a tengerbe torkolljon, amelyben a nimfa szerelemmel telve vár rá.

Miután a tavalyi évben Mozart operájának rendezésével a Carolin Pienkos–Cornelius Obonya rendezőpáros ismét nagy sikert aratott, az Acide színpadra vitelére is őket kérte fel a fesztivál. A két rendező mellett a Barucco Consort zenekara Heinz Ferleschsel az élén, valamint kiváló fiatal énekművészek gondoskodnak a mester korai darabjának parádés interpretálásáról.

BaruccocTheresaPewal-114548.jpg

Barucco Consort (Fotó/Forrás: Theresa Pewal / Herbstgold Fesztivál)

A sajtótájékoztatón jelenlévő és Tetide szerepét éneklő Cornelia Sonnleithner, alténekesnő a következőket mondta a sajtó képviselőinek: „Nagy öröm számomra, hogy az idén felléphetek a Herbstgold Fesztivál keretében. Véleményem szerint

még mindig nem értékelik megfelelő helyen Haydn operaszerzői tevékenységét, ezért nagyszerű lehetőség ennek az operának a bemutatásával ismét rámutatni a jelentőségére,

ráadásul az Esterházy-kastély csodás Haydn Termében!”

De milyen lenne a Herbstgold Fesztivál az Esterházy-kastély nélkül? A csodás barokk épület 2023-ban is a nemzetközi fesztiválélet gyöngyszemeként csilloghat. Julian Rachlin már a kezdetektől fogva különleges helyszínként tekintett a kastélyra, ahol világsztárok találkoznak, és remek produkciókkal örvendeztetik meg parádés enteriőrben közönségüket. A Herbstgold Fesztivál széles palettát vonultat fel, az operaelőadásokat, kamara- és dalesteket magában rejtő klasszikus zenétől a jazzmuzsikán át a roma- és világzenéig vezet a program íve, kiegészítve a Pan O’Gusto kulináris fesztivállal és kortárs képzőművészek kiállításával.

ChamberOrchestraofEuropecJuliaWesely-114318.jpg

Chamber Orchestra Europe (Fotó/Forrás: Julia Wesely / Herbstgold Fesztivál)

A tavalyi fesztivál mérlege

A 2022-ben fellépő nemzetközileg elismert művészeknek, mint például John Malkovich, Juan Diego Flórez és a Quatuor Ébène köszönhetően a fesztivál látogatottsága az eddigi legjobb eredményt érte el 6.500 fővel.  Juan Diego Flórez dalestjére még a színpadon is székeket kellett elhelyezni, akkora volt az érdeklődés. Dr. Ottrubay István, az Esterházy Alapítványok igazgatóságának elnöke burgenlandi sikerprojektként jellemzi a fesztivált. „A koronavírus alatti bezártság egész más koncertélményekkel gazdagított bennünket.

A burgenlandi fesztiválok keretében különösen népszerű a Herbstgold Fesztivál, melynek 2022-es kiadását tekintjük az eddigi legsikeresebbnek.

Biztosak vagyunk abban, hogy a nemzetközileg elismert művész, Julian Rachlin vezetésével folytatni tudjuk a megkezdett sikersorozatot, és ezzel a Herbstgold Fesztivál hozzájárulhat annak az imázsnak a növeléséhez, hogy Burgenland tartományra a művészetek és kultúra fellegváraként tekintsenek.”

A Herbstgold Fesztivál részletes programja itt érhető el.

Fejléckép: Kristīne Opolais (fotó/forrás: Tatyana Vlasova / Herbstgold Fesztivál)

Kristīne Opolais Carmenként debütál Szentmargitbányán

Kapcsolódó

Kristīne Opolais Carmenként debütál Szentmargitbányán

A világhírű énekesnő csatlakozik azon szopránokhoz, akik a hagyományosan mezzoszopránok által megformált Bizet-hősnő bőrébe bújnak. A Carmen premierjére 2023. július 12-én kerül sor a Szentmargitbányai Kőfejtőben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.