Klasszikus

Sztárénekesek a Rigoletto bemutatójában

2004.08.03. 00:00
Ajánlom
Tovább folytatódik a fővárosban a Nyári Zenei Fesztivál, a Hilton Dominikánus Udvarban zajlott Budavári Nyáresték és a Szent István Bazilika előtti nagyzenekari koncertek után az Andrássy úti Operaházba költözik a Budafest. Az idei sorozat a Rigoletto premierjével ma este kezdődik.

A hagyományok szerint operapremierrel indul a Budafest nyári opera- és balett-fesztivál. A tizenharmadik alkalommal megrendezendő fesztivál a Magyar Állami Operaházban ezúttal Verdi Rigoletto című darabjával nyit, melyet Szinetár Miklós és Harangi Mária közösen állít színpadra. A budapesti előadás első szereposztásában olyan sztárok neveit olvashatjuk, mint Miklósa Erika, Paolo Gavanelli és Felipe Rojas.

A címszerepben színpadra lépő olasz bariton, Paolo Gavanelli a produkció sajtótájékoztatóján mondta el, hogy művészként és civilként most is nagyon jól érzi magát Magyarországon, ugyanis a budapesti Operaházhoz nagyon kellemes emlékek fűzik, egyrészt fantasztikus az itteni közönség és az a vastaps, amellyel az előadás végén ünnepelni szoktak a budapesti nézők.

A világhírű olasz baritonista Leporellóként mutatkozott be a közönségnek a bergamói Teatro Donizetti színpadán, s pillanatok alatt sztárrá vált. Azóta rendszeresen szerepel a milánói Scalában, a londoni Covent Gardenben, a veronai Arénában és a New York-i Metropolitanben. Repertoárján elsősorban Verdi operáinak bariton hősei szerepelnek, de a Parasztbecsület Alfiójaként is nagy sikert aratott Hamburgban, Bécsben és New Yorkban. A San Francisco Operában és a londoni Covent Gardenben Falstaff szerepében láthatja rendszeresen a közönség.

A mantuai herceg szerepét éneklő, chilei születésű Felipe Rojas a Rigolettóban először lép közönség elé Magyarországon. Pályája 1995-ben Santiagóban indult a Hoffmann meséiben, ahol Nathanielként mutatkozott be. Az elmúlt évadban láthatta őt a közönség Bécsben mint Alfredot a Traviatából, valamint Trapaniban és Szicíliában a Rigoletto hercegeként. Koncertszínpadokon is rendszeresen fellép szólóénekesként, Mozart és Donizetti Requiemében, Beethoven IX. Szimfóniájában, Rossini Stabat Mater és Puccini Messa di Gloria előadásain.

A jövőben a művész Pollione (Norma), és Namorino (Szerelmi bájital) szerepére készül Mannheimben. Miklósa Erika, a fiatal magyar operaénekes generáció egyik legnagyobb tehetségeként a Rigolettóban a címszereplő lányát alakítja. Sparafucile áriáit Cserhalmi Ferenc énekli, a további szerepekben fellép Ambrus Ákos, Kovács Annamária és Ötvös Csaba is. A jövő szerdán színpadra lépő második szereposztásban a Mantuai herceget Fekete Attila, Rigolettót Fokanov Anatolij, Gildát Kertesi Ingrid, Sparafucilét pedig Bátor Tamás énekli. Az előadásokon a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát Kesselyák Gergely dirigálja majd, a díszletterveket Csikós Attila készítette, a jelmeztervező Velich Rita volt. Az előadással a társulat ősszel Japánban turnézik majd, később pedig a dalszínház repertoárjára kerül, az új szezon bemutatójaként az Erkel Színházban kerül színre.

A Budafest programjai a Magyar Állami Operaházban

augusztus 4. Verdi: Rigoletto (bemutató)

augusztus 6. Operagála - Lukács Gyöngyi

augusztus 7. Verdi: Rigoletto

augusztus 8. Operagála - Lukács Gyöngyi

augusztus 11. Verdi: Rigoletto

augusztus 13. Nordic balettgála

augusztus 14. Nordic balettgála

augusztus 15. Miami Balett - a Maximum Dance Company gálaestje

augusztus 17. Puccini: Turandot

augusztus 19. Puccini: Turandot

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.