Klasszikus

Sztárok az Operaházban

2012.01.05. 14:31
Ajánlom
Január 8-án a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát a világ egyik legnevesebb karmestere, Christoph Eschenbach dirigálja. A koncert szólistája az amerikai Tzimon Barto zongoraművész lesz.

Eschenbach rendszeres fellépője a nemzetközi zenei élet színpadainak, e mellett a washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekar (National Symphony Orchestra) és a John F. Kennedy Előadóművészeti Központ zenei igazgatói tisztét is betölti. A német származású karmester és zongoraművész a hamburgi Hochschule für Musik-on tanult. 1952-ben megnyerte a Steinway Zongoraversenyt, ám az igazi áttörést a Montreux-i Clara Haskil verseny hozta meg számára 1965-ben. A fiatal művész ezután a világhírű Cleveland Orchestrától kapott meghívást, ahol a zenekar akkori vezetője, a magyar származású George Szell (Széll György) felfigyelt tehetségére, és elkezdte vezénylésre tanítani. Eschenbach zongoraművészként már bejárta a világot, amikor 1972-ben dirigensként is nagy sikerrel debütált. Darmstadtban vezényelte Bruckner III. szimfóniáját, majd Verdi operáját, a Traviatát. Az azóta eltelt évtizedekben a világ vezető zenekaraival került kapcsolatba, de gyakori vendég a legnevesebb fesztiválokon is, a Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál zenekarát például vezető karmesterként vezényli. Rendszeres fellépéseket vállal az Orchestre de Paris-val, ahol 2010 augusztusában a zeneigazgatói posztot is betöltötte, de fellép a Londoni Filharmonikusokkal, a Drezdai Staatskapelle-vel, a Bécsi és New York-i Filharmonikusokkal, valamint a San Franciscó-i Szimfonikus Zenekarral is. 

2009-ben és 2010-ben is járt már Budapesten. Három évvel ezelőtti koncertjét a Philadelphia Zenekarral adta, mely este a repülőtéren maradt poggyászoktól vált emlékezetessé. Kritikusunk is megemlíti ezt az eseményt: „maga a meghirdetett koncert tényleg csak másfél óra múlva veszi kezdetét. Nem hóvihar miatt ugyan (istenem, honnan terjednek el ilyen hírek?), hanem azért, mert az együttes számos tagjának a poggyásza csak hatalmas késéssel, szinte percekkel ezelőtt érkezett meg Ferihegyre. ... Kárpótlásul kis kamarazenei koncertet hallhatunk - mondják Petrányiék - sőt, pezsgőre is meg vagyunk hívva. Nem mondom, hogy a bejelentéstől kirobbanó öröm kerítene hatalmába. Hanem aztán elkezdődik ez a váratlan kamarakoncert, és azon kapom magam, hogy kivételesen hálát rebegek a légiközlekedés anomáliáiért."

Eschenbach az idei évadban négy alkalommal lesz a budapesti Operaház vendége. Első fellépése alkalmával Brahms B-dúr zongoraversenyét és a Brahms-Scönberg g-moll zongoranégyest dirigálja. Az est szólistája az a Tzimon Barto lesz, aki egyedi hangulatú, magával ragadó koncertjeinek köszönhetően népes és lelkes rajongó tábort mondhat magáénak az Atlanti-óceán mindkét partján. Ezen kívül bejárta már Európa és Ázsia színpadait is, öt nyelven folyékonyan beszél, e mellett olvas ógörög, latin és héber nyelveken is, s jelenleg a mandarin nyelvet tanulja. Kiemelkedő zenei karrierje mellett könyveket ír. 2001-ben megjelent Egy görög nő című első könyve 2008-ban második kiadást is ünnepelhetett. A mű színpadi változatát bemutatták Frankfurtban és Bécsben is, az Oidium kiadó pedig DVD-n is megjelentette. Ugyancsak az Oidium adta ki 2010-ben Barto Harold Flanders című regényét. 

A művész Floridában nőtt fel, első zongoraleckéit ötévesen, nagymamájától kapta. Tanulmányait a New York-i Juilliard School-ban végezte a híres docens, Adele Marcus irányításával. Ebben az időszakban egymás után két alakalommal nyerte meg a Gina Bachauer zenei versenyt. Tzimon Barto dirigensként dolgozott az American Opera Center intézményében (New York). Karmesteri tevékenységéért a Tanglewood Institute  a „Most Outstanding Student"(A legkiemelkedőbb Hallgató)  kitüntetést adományozta neki. Pályáján a nemzetközi áttörés az 1980-as évek közepén következett be, amikor Herbert von Karajan meghívására  fellépet a bécsi Musikverein-ban és a Salzburgi Ünnepi Játékokon. Azóta Tzimon Barto a világ szinte összes jelentős zenekarával koncertezett, azon belül is elsősorban a legnagyobb amerikai zenekarokkal Philadelphiában, New York-ban, Cleveland-ben, Chicagóban, Bostonban, San Franciscóban és Houstonban. 

Fellépett továbbá a Mariinsky Színház zenekarával, a Berlini Filharmonikusokkal, a Drezdai Állami Zenekarral, a NDR Szimfonikus Zenekarral, a Lipcsei Gewandhaus Zenekarral, a Bécsi Szimfonikusokkal, a Londoni Filharmonikus Zenekarral, az Orchestre de Paris, a ONE Madrid és a tokiói NHK zenekarokkal. Nagy zenei fesztiválok gyakori vendége. 

Tzimon Barto mindig aktívan kiállt a kortárs zene mellett, s 2006-ban pedig egy nemzetközi verseny, a "Barto Prize" életre hívásával is hitelt tett a kortárs művek szerzőinek szakmai elismerése mellett. A díj szóló zongoradarabok komponálásával nyerhető el.

Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara

2012. január 8. 19:30 Magyar Állami Operaház

Vez.: Christoph Eschenbach
Km.: Tzimon Barto (zongora)

Brahms: B-dúr zongoraverseny
Brahms-Schönberg: g-moll zongoranégyes

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Zenés színház

Elhunyt Judith Halász Bécsben élő operaénekes

A művész tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán.
Vizuál

Ez után a magyar film után egy ideig nem lesz kedvünk „jóemberkedni”

Császi Ádám filmje egy tipikusan magyar társadalmi ügyről mesél úgy, hogy közben az egész nyugati világnak tart nem is annyira görbe tükröt.
Vizuál

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.
Klasszikus

„Mindig is furcsának találtam, miért nincs magyar szín Az ember tragédiájában” – beszélgetés Gyöngyösi Leventével

Gyöngyösi Levente Tragoedia Temporis című alkotásáról beszélgettünk, mely a Müpa 2020-as Zeneműpályázatán díjat is nyert. A darab első felvonása április 12-én hallható a Müpában, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek kereteiben.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Könyvbemutató, koncert és tárlatvezetés Bartók Béla születésnapján

A Bartók-összkiadás két új, a szerző vonósnégyeseit tartalmazó kötetét ismerheti meg a közönség a Zenetudományi Intézet március 25-i, zenés programján.
Klasszikus ajánló

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.
Klasszikus ajánló

Hamarosan kezdődnek a Quartetto Plus vonósnégyes-napok a kismartoni Esterházy-kastélyban

Március utolsó hétvégéjén indulnak a kismartoni Quartetto Plus vonósnégyes-napok. A három napban többek között Ravel, Haydn és Beethoven zeneművei csendülnek fel.
Klasszikus ajánló

Miért jelentett forradalmat Bach (és a többiek) újrafelfedezése a zenében?

A Bartók Tavasz régizenei koncertjeire készülve gyorstalpalót adunk azzal kapcsolatban, miért különleges a reneszánsz és a barokk zenéje, és hogyan fedeztük fel őket újra.
Klasszikus ajánló

Bemutatkoznak az Európai Kamarazenei Akadémia tehetségei

A program keretében kiváló fiatal muzsikusok koncertjeit hallgathatja meg a közönség a Zeneakadémián, illetve zenés tárlatvezetéseken is részt vehetnek a Magyar Nemzeti Galériában és a Szépművészeti Múzeumban.