Klasszikus

Sztárok az Operaházban

2012.01.05. 14:31
Ajánlom
Január 8-án a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát a világ egyik legnevesebb karmestere, Christoph Eschenbach dirigálja. A koncert szólistája az amerikai Tzimon Barto zongoraművész lesz.

Eschenbach rendszeres fellépője a nemzetközi zenei élet színpadainak, e mellett a washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekar (National Symphony Orchestra) és a John F. Kennedy Előadóművészeti Központ zenei igazgatói tisztét is betölti. A német származású karmester és zongoraművész a hamburgi Hochschule für Musik-on tanult. 1952-ben megnyerte a Steinway Zongoraversenyt, ám az igazi áttörést a Montreux-i Clara Haskil verseny hozta meg számára 1965-ben. A fiatal művész ezután a világhírű Cleveland Orchestrától kapott meghívást, ahol a zenekar akkori vezetője, a magyar származású George Szell (Széll György) felfigyelt tehetségére, és elkezdte vezénylésre tanítani. Eschenbach zongoraművészként már bejárta a világot, amikor 1972-ben dirigensként is nagy sikerrel debütált. Darmstadtban vezényelte Bruckner III. szimfóniáját, majd Verdi operáját, a Traviatát. Az azóta eltelt évtizedekben a világ vezető zenekaraival került kapcsolatba, de gyakori vendég a legnevesebb fesztiválokon is, a Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál zenekarát például vezető karmesterként vezényli. Rendszeres fellépéseket vállal az Orchestre de Paris-val, ahol 2010 augusztusában a zeneigazgatói posztot is betöltötte, de fellép a Londoni Filharmonikusokkal, a Drezdai Staatskapelle-vel, a Bécsi és New York-i Filharmonikusokkal, valamint a San Franciscó-i Szimfonikus Zenekarral is. 

2009-ben és 2010-ben is járt már Budapesten. Három évvel ezelőtti koncertjét a Philadelphia Zenekarral adta, mely este a repülőtéren maradt poggyászoktól vált emlékezetessé. Kritikusunk is megemlíti ezt az eseményt: „maga a meghirdetett koncert tényleg csak másfél óra múlva veszi kezdetét. Nem hóvihar miatt ugyan (istenem, honnan terjednek el ilyen hírek?), hanem azért, mert az együttes számos tagjának a poggyásza csak hatalmas késéssel, szinte percekkel ezelőtt érkezett meg Ferihegyre. ... Kárpótlásul kis kamarazenei koncertet hallhatunk - mondják Petrányiék - sőt, pezsgőre is meg vagyunk hívva. Nem mondom, hogy a bejelentéstől kirobbanó öröm kerítene hatalmába. Hanem aztán elkezdődik ez a váratlan kamarakoncert, és azon kapom magam, hogy kivételesen hálát rebegek a légiközlekedés anomáliáiért."

Eschenbach az idei évadban négy alkalommal lesz a budapesti Operaház vendége. Első fellépése alkalmával Brahms B-dúr zongoraversenyét és a Brahms-Scönberg g-moll zongoranégyest dirigálja. Az est szólistája az a Tzimon Barto lesz, aki egyedi hangulatú, magával ragadó koncertjeinek köszönhetően népes és lelkes rajongó tábort mondhat magáénak az Atlanti-óceán mindkét partján. Ezen kívül bejárta már Európa és Ázsia színpadait is, öt nyelven folyékonyan beszél, e mellett olvas ógörög, latin és héber nyelveken is, s jelenleg a mandarin nyelvet tanulja. Kiemelkedő zenei karrierje mellett könyveket ír. 2001-ben megjelent Egy görög nő című első könyve 2008-ban második kiadást is ünnepelhetett. A mű színpadi változatát bemutatták Frankfurtban és Bécsben is, az Oidium kiadó pedig DVD-n is megjelentette. Ugyancsak az Oidium adta ki 2010-ben Barto Harold Flanders című regényét. 

A művész Floridában nőtt fel, első zongoraleckéit ötévesen, nagymamájától kapta. Tanulmányait a New York-i Juilliard School-ban végezte a híres docens, Adele Marcus irányításával. Ebben az időszakban egymás után két alakalommal nyerte meg a Gina Bachauer zenei versenyt. Tzimon Barto dirigensként dolgozott az American Opera Center intézményében (New York). Karmesteri tevékenységéért a Tanglewood Institute  a „Most Outstanding Student"(A legkiemelkedőbb Hallgató)  kitüntetést adományozta neki. Pályáján a nemzetközi áttörés az 1980-as évek közepén következett be, amikor Herbert von Karajan meghívására  fellépet a bécsi Musikverein-ban és a Salzburgi Ünnepi Játékokon. Azóta Tzimon Barto a világ szinte összes jelentős zenekarával koncertezett, azon belül is elsősorban a legnagyobb amerikai zenekarokkal Philadelphiában, New York-ban, Cleveland-ben, Chicagóban, Bostonban, San Franciscóban és Houstonban. 

Fellépett továbbá a Mariinsky Színház zenekarával, a Berlini Filharmonikusokkal, a Drezdai Állami Zenekarral, a NDR Szimfonikus Zenekarral, a Lipcsei Gewandhaus Zenekarral, a Bécsi Szimfonikusokkal, a Londoni Filharmonikus Zenekarral, az Orchestre de Paris, a ONE Madrid és a tokiói NHK zenekarokkal. Nagy zenei fesztiválok gyakori vendége. 

Tzimon Barto mindig aktívan kiállt a kortárs zene mellett, s 2006-ban pedig egy nemzetközi verseny, a "Barto Prize" életre hívásával is hitelt tett a kortárs művek szerzőinek szakmai elismerése mellett. A díj szóló zongoradarabok komponálásával nyerhető el.

Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara

2012. január 8. 19:30 Magyar Állami Operaház

Vez.: Christoph Eschenbach
Km.: Tzimon Barto (zongora)

Brahms: B-dúr zongoraverseny
Brahms-Schönberg: g-moll zongoranégyes

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.
Klasszikus hír

Molnár Anna neves izraeli kortárs zenei együttessel lép fel

Az Israel Contemporary Players június 22-án ad koncertet Tel-Avivban, az elsősorban szintén kortárs zenei produkcióiról ismert mezzoszoprán Steve Reich Tehillim című művében működik közre.