Klasszikus

Sztárok, beugrások, nézőcsúcs

2005.06.29. 00:00
Ajánlom
A miskolci operagála sikere számokban Nézőcsúcs, takarékosság, viszszamondott előadások és a kényszerű beugrások nyomán hatalmas siker jellemezte az idei miskolci operafesztivált, amelynek negyvenöt előadására száztízezer néző volt kíváncsi.

Minden korábbi nézőcsúcs megdőlt a múlt hét végén zárult miskolci opera-fesztiválon, amelynek negyvenöt elő-adására és koncertjére összesen száztízezren voltak kíváncsiak. A színház pénztárában 16900 jegyet adtak el. Az aggteleki barlangban játszott, A sevillai borbély című előadásra több mint ezren váltottak belépőt - ez a szám a barlangi koncertek tekintetében páratlan siker. A fesztivál helyszínei között először szereplő Miskolci Egyetem aulájába szóló jegyekből pedig csaknem hétezer kelt el. A művelődési házakban, templomokban tartott előadások és a szabadtéri ingyenes rendezvények lá-togatóit is figyelembe véve Bátor Tamás fesztiváligazgató száztízezres közönséget említ, mások szerint százharmincezer-száznegyvenezer látogató volt kíváncsi az idei zenei rendezvényekre.

Szombaton, a Bartók+Bel Canto fesztivál zárókoncertje előtt Bozóki András kulturális miniszter százmillió forintos garantált támogatást ígért a következő évi nemzetközi operafesztivál megrendezésére. A miniszter hozzátette: a vidéki fesztiválok közül a legmagasabb támogatást kapja az ötödik éve egyre nagyobb sikert arató miskolci operagála.

Bátor Tamás ezzel kapcsolatban ér-deklődésünkre azt mondta: tudomásul veszik a források szűkülését, ennek megfelelően készülnek a következő évi fesztiválra, amely az idei tizenöt nappal szemben vélhetően csupán tíz-tizenegy napos lesz. A miskolci fesztivál 2002-ben még 150 millió forintot kapott a kulturális tárcától, 2003-ban és tavaly 125-125 milliót, ebben az évben pedig az előzetes ígéretekben szereplő 125 millióval szemben százmillió érkezett. A hiányzó 25 millió és a civil támogatók vártnál alacsonyabb hozzájárulása miatt az utolsó pillanatokban még előadásokat kellett visszamondani: ezért törölték a programból a krakkói operaház és a zágrábi Horvát Nemzeti Kamaraszínház társulatának előadásait. A Bartók+Bel Canto című fesztivál végül a miskolci önkormányzat támogatásával, az utolsó pillanatban is jelentkező civil támogatók segítségével összesen 300 millió forintos költségvetésből valósult meg. A jegyekből származó bevételek a telt házas előadások ellenére is csupán a költségvetés tíz százalékát biztosították, a legtöbb előadásra ugyanis már 1500-3000 forintért belépőt lehetett váltani, de a legdrágább jegy sem került többe ötezer forintnál.

Az idei operafesztivál programját nemcsak a költségek szűkülése miatt kellett átírni. Már zajlottak az előadások, amikor kiderült, hogy Bellini Norma című operájából két kulcsszereplő is hiányzik majd: a címszerepet éneklő Lukács Gyöngyi betegsége miatt mondta vissza fellépését, a velencei Giuseppe Giacomini pedig édesanyja halála miatt maradt távol. A kieső szereplőket néhány óra alatt sikerült pótolni: a milánói Scalából Alberto Cupido, és Svédországból pedig Lena Nordin ugrott be helyettesíteni. Néhány nappal később egy egész társulat, a szentpétervári színház egyik társulata jelentette be, hogy technikai okok miatt nem tud Miskolcon fellépni. Így a szervezők két hét alatt már másodszor is rögtönzésre kényszerültek. Végül a Lammermoori Lucia című - a Magyar Állami Operaház énekkarának közreműködésével - koncertszerű előadást mutatták be, a főszerepet pedig Elena Mosuc énekelte, aki a zürichi operából ugrott be Miskolcra helyettesíteni. A jövő egyik nagy csillagának tartott énekesnő a veronai Aréna, a milánói Scala és a bécsi Staatsoper állandó szereplője. Amikor kiderült, hogy helyettesítő szereplőként Miskolcon lép fel, valóságos roham indult meg a korábban visszaváltott jegyekért. A június 24-i "he-lyettesítő előadás" pedig olyan fergeteges sikert hozott, amilyenre az eredeti program öszszeállításakor még gondolni sem mertek a szervezők.

Az idei operafesztivál tizenöt napja alatt élettel telt meg a miskolci belváros: a sétálóutcán minden este valóságos tömeg hömpölygött a kihelyezett díszletek és alkalmi árusok között. A régi házakból zeneszó köszöntötte a vendégeket, a várossal ismerkedőket kisvonat szállította körbe.

A Bartók+Bel Canto fesztivál múlt szombaton véget ért, Bátor Tamás azonban hétfőn már a jövő nyári miskolci operagála programját szervezi. Mint megtudtuk, egy év múlva Bartók művei mellett a Verdi által kijelölt irányt követő szerzők operáiból állítják össze a hatodik fesztivál programját.

miskolci tudósítónktól

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.