Klasszikus

Sztetoszkóptól a karmesterpálcáig

2008.08.12. 00:00
Ajánlom
Bár Lukács Ervin már hat éves korában tudta, hogy karmester szeretne lenni, először mégis az Orvostudományi Egyetemre felvételizett. Fél életét az Operaházban töltötte, mellette tanított a Zeneakadémián, s a világ szinte összes jelentős koncerttermében dirigált. A Liszt Ferenc-, Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész augusztus 9-én ünnepelte 80. születésnapját.

Lukács Ervin

A budapesti születésű Lukács nyolc évesen járt először az Operában, s a karmester láttán egyből tudta: ez a neki való szakma. Szülei féltették a zenei pályától, és azt szerették volna, ha valami komoly, „rendes” foglalkozást is tanul. Lukács Ervin végül engedett a szülői nyomásnak, és mivel a zene után a gyógyítást tartotta a legszebb hivatásnak, ezért jelentkezett az Orvostudományi Egyetemre.

Tanulmányai mellett belépett a Budapesti Kórusba, amely akkoriban az egyetlen pesti oratóriumkórus volt, negyedévesen pedig titokban beiratkozott a Zenekonzervatóriumba, Sugár Rezsőhöz zeneszerzésre. Bár saját bevallása szerint sohasem rendelkezett zeneszerzői hajlamokkal, tudta, hogy a Zeneakadémia sikeres elvégzéséhez két év zeneszerzés tananyaga kell. Egyetlen év alatt teljesítette a penzumot, így az orvosi utolsó évében – szintén a szülei tudta nélkül – felvételizett a Zeneakadémiára. Az ötödévet párhuzamosan végezte a karmesterképzés első évével. Orvosi tanulmányai végeztével kivezényelték katonaorvosnak négy hónapra egy laktanyába – egyedül ekkor dolgozott az egészségügyben, azóta pedig csak a zenének él.

Az egyetem alatt zeneakadémiai mestere, Somogyi László ajánlására bekerült a Honvéd Együtteshez másodkarnagynak. A zenekarhoz kötődik első operadirigálásának emléke: Verdi Rigolettójának másodszereposztását vezényelte, amelyben Ágai Karola énekelte Gildát. A zeneakadémiai évek során olyan kiválóságokkal ismerkedhetett meg, mint például Kodály Zoltán, Farkas Ferenc, Ferenczy György. Mestere, Somogyi végül 1956-ban elhagyta az akadémiát, s mivel a vezetőség nem talált helyére megfelelő utódot, így Lukács Ervint kérték fel, hogy folytassa munkáját. Ekkor három évig állt a tanszék élén, és számos kollégáját (pl.: Oberfrank Gézát és Pál Tamást) is tanította. 1959-ben végül Kórody Andrást bízták meg a poszt betöltésével, akit 1982-ben ismét Lukács Ervin váltott.

Már két éve az Operaház tagja volt, amikor 1961 tavaszán Szekeres Ferenccel elutazott Franco Ferrara mesterkurzusára Velencébe. A kurzus után Ferrara (a résztvevők közül egyedüliként) felkérte Lukácsot, hogy a következő évadban ösztöndíjasként járjon hozzá a római Santa Cecilia Konzervatóriumba. Az Operaház akkor igazgatója, Nádasdy Kálmán azonban nem akarta elengedni a főleg korrepetitorként dolgozó művészt. Ferencsik János közbenjárásának köszönhető, hogy végül mégis kiutazhatott Olaszországba.

Az olasz tanév végén hirdették meg a III. Római Nemzetközi Kamaraversenyt, amelyet a világ három legrangosabb karmesteri versenyének egyikeként tartanak számon, s amelyet a fiatal magyar dirigens 1962-ben megnyert. A győzelem sokat lendített karrierjén: számos külföldi meghívást kapott és ekkor került bele igazán a hazai koncertéletbe is.

Fél életét a Magyar Állami Operaház karmestereként töltötte, de a turnék során a világ szinte összes jelentős koncerttermében fellépett. Mindeközben itthon húsz éven át vezette a zeneakadémiai karmesterképzést. Lukács Ervin komoly pedagógiai érzékkel rendelkezik, s szeret is tanítani. A mai generációból szinte az összes 45 év alatti magyar karmester az ő tanítványa volt.

Lukács Ervin számára a munkában az a legfontosabb, hogy meggyőzze és vezesse a körülötte lévőket. Úgy tartja, hogy aki vezényel, annak intellektuálisan a zenekar felett kell állnia, hogy ne lehessen tőle olyat kérdezni, amire nem tudja a választ. Lukács Ervin csaknem nyolcvan éve magabiztosan válaszol, és még ha nem is tévedhetetlen, de a zenekarok bizalmát újra és újra elnyeri.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.