Klasszikus

Sztetoszkóptól a karmesterpálcáig

2008.08.12. 00:00
Ajánlom
Bár Lukács Ervin már hat éves korában tudta, hogy karmester szeretne lenni, először mégis az Orvostudományi Egyetemre felvételizett. Fél életét az Operaházban töltötte, mellette tanított a Zeneakadémián, s a világ szinte összes jelentős koncerttermében dirigált. A Liszt Ferenc-, Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész augusztus 9-én ünnepelte 80. születésnapját.

Lukács Ervin

A budapesti születésű Lukács nyolc évesen járt először az Operában, s a karmester láttán egyből tudta: ez a neki való szakma. Szülei féltették a zenei pályától, és azt szerették volna, ha valami komoly, „rendes” foglalkozást is tanul. Lukács Ervin végül engedett a szülői nyomásnak, és mivel a zene után a gyógyítást tartotta a legszebb hivatásnak, ezért jelentkezett az Orvostudományi Egyetemre.

Tanulmányai mellett belépett a Budapesti Kórusba, amely akkoriban az egyetlen pesti oratóriumkórus volt, negyedévesen pedig titokban beiratkozott a Zenekonzervatóriumba, Sugár Rezsőhöz zeneszerzésre. Bár saját bevallása szerint sohasem rendelkezett zeneszerzői hajlamokkal, tudta, hogy a Zeneakadémia sikeres elvégzéséhez két év zeneszerzés tananyaga kell. Egyetlen év alatt teljesítette a penzumot, így az orvosi utolsó évében – szintén a szülei tudta nélkül – felvételizett a Zeneakadémiára. Az ötödévet párhuzamosan végezte a karmesterképzés első évével. Orvosi tanulmányai végeztével kivezényelték katonaorvosnak négy hónapra egy laktanyába – egyedül ekkor dolgozott az egészségügyben, azóta pedig csak a zenének él.

Az egyetem alatt zeneakadémiai mestere, Somogyi László ajánlására bekerült a Honvéd Együtteshez másodkarnagynak. A zenekarhoz kötődik első operadirigálásának emléke: Verdi Rigolettójának másodszereposztását vezényelte, amelyben Ágai Karola énekelte Gildát. A zeneakadémiai évek során olyan kiválóságokkal ismerkedhetett meg, mint például Kodály Zoltán, Farkas Ferenc, Ferenczy György. Mestere, Somogyi végül 1956-ban elhagyta az akadémiát, s mivel a vezetőség nem talált helyére megfelelő utódot, így Lukács Ervint kérték fel, hogy folytassa munkáját. Ekkor három évig állt a tanszék élén, és számos kollégáját (pl.: Oberfrank Gézát és Pál Tamást) is tanította. 1959-ben végül Kórody Andrást bízták meg a poszt betöltésével, akit 1982-ben ismét Lukács Ervin váltott.

Már két éve az Operaház tagja volt, amikor 1961 tavaszán Szekeres Ferenccel elutazott Franco Ferrara mesterkurzusára Velencébe. A kurzus után Ferrara (a résztvevők közül egyedüliként) felkérte Lukácsot, hogy a következő évadban ösztöndíjasként járjon hozzá a római Santa Cecilia Konzervatóriumba. Az Operaház akkor igazgatója, Nádasdy Kálmán azonban nem akarta elengedni a főleg korrepetitorként dolgozó művészt. Ferencsik János közbenjárásának köszönhető, hogy végül mégis kiutazhatott Olaszországba.

Az olasz tanév végén hirdették meg a III. Római Nemzetközi Kamaraversenyt, amelyet a világ három legrangosabb karmesteri versenyének egyikeként tartanak számon, s amelyet a fiatal magyar dirigens 1962-ben megnyert. A győzelem sokat lendített karrierjén: számos külföldi meghívást kapott és ekkor került bele igazán a hazai koncertéletbe is.

Fél életét a Magyar Állami Operaház karmestereként töltötte, de a turnék során a világ szinte összes jelentős koncerttermében fellépett. Mindeközben itthon húsz éven át vezette a zeneakadémiai karmesterképzést. Lukács Ervin komoly pedagógiai érzékkel rendelkezik, s szeret is tanítani. A mai generációból szinte az összes 45 év alatti magyar karmester az ő tanítványa volt.

Lukács Ervin számára a munkában az a legfontosabb, hogy meggyőzze és vezesse a körülötte lévőket. Úgy tartja, hogy aki vezényel, annak intellektuálisan a zenekar felett kell állnia, hogy ne lehessen tőle olyat kérdezni, amire nem tudja a választ. Lukács Ervin csaknem nyolcvan éve magabiztosan válaszol, és még ha nem is tévedhetetlen, de a zenekarok bizalmát újra és újra elnyeri.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.