Klasszikus

Sztrájkolni muszáj?

2010.05.25. 10:00
Ajánlom
A Scalában már-már menetrendszerűen sztrájkolnak, a Cseh Filharmonikusok viszont először bojkottálja a fellépést.

A prágai zenekar hűtlen kezelésért május 7-én perelte be a cseh kultuszminisztert. A zenészek szerint Václav Riedlbauch, aki korábban a Cseh Filharmonikusok egyik vezetője volt, mintegy három millió eurós kárt okozott az együttesnek. Riedlbauch válasza erre a jelenlegi igazgató, Vladimir Darjanin elbocsátása volt, aki előzőleg arról panaszkodott, hogy financiális szempontból a 2011-es évben nem látja garantáltnak a zenekar működését. A miniszter ezzel szemben Darjanint látja a feladatra alkalmatlannak, mivel a jövő évi pénzügyi terv az ideihez képest harmadával csökkenő bevétellel és növekvő kiadásokkal számol. Darjanin szerint ez a gazdasági válság, valamint az előd túlköltekezésének következménye.

Hogy kinek van igaza, a pontos adatok ismeretének hiányában nehéz megítélni, a zenészek mindenesetre az épp felfüggesztett Darjanin mellett állnak. Olyannyira támogatják őt és követelik vissza, hogy a Rudolfinumba adott egyik koncertjükön nem játszottak - a közönség egyik fele hangosan kifütyülte őket emiatt, míg másik felük támogatólag tapsolt -, és bejelentették, hogy még akár a Prágai Tavaszi Fesztiválra tervezett hangversenyeket is bojkottálják. A fesztiváligazgató azonban nem aggódik: Roman Belor bízik az aláírt szerződésben, és abban, hogy a Cseh Filharmonikus Zenekarral eddig ápolt professzionális együttműködés idén is folytatódik.

Ezzel szemben az olasz operaházak legújabb kori annaleseiben a sztrájk kifejezés felbukkanása már fel sem tűnik - különsen akkor, ha a Scalát említjük. Legutóbb azonban a pénzügyi megszorítások ellen nemcsak a milánói, de 14 olasz operaház dolgozói tiltakoztak. Az olasz kulturális tárcavezetője, Sandro Bondi javaslatára a kormány felére csökkenti a dolgozók bérének húsz százalékát képző kiegészítő juttatásokat, mivel a miniszter szerint a zenészek és balett-táncosok más szakmákhoz képest kevesebbet dolgoznak. Abszurdnak tartja azt is, hogy ha a zenekar akár három perccel is, de túllépi a próbára előírt időt, már kétszer akkora túlórapénz jár a zenészeknek. A nyugdíjba ment zenészeket, táncosokat, kórustagokat nem helyettesítik többé automatikusan. A miniszter az operaházak hatékonyságának, takarékosságának és vállalkozói szellemének erősítését hangoztatta, a szakszervezetek szerint viszont inkább a 2003 óta változatlan kollektív szerződéseket kellene felülvizsgálni, és a GDP 0,3 százalékánál többet kellene a kultúrára költeni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.