Klasszikus

Sztrájkolni muszáj?

2010.05.25. 10:00
Ajánlom
A Scalában már-már menetrendszerűen sztrájkolnak, a Cseh Filharmonikusok viszont először bojkottálja a fellépést.

A prágai zenekar hűtlen kezelésért május 7-én perelte be a cseh kultuszminisztert. A zenészek szerint Václav Riedlbauch, aki korábban a Cseh Filharmonikusok egyik vezetője volt, mintegy három millió eurós kárt okozott az együttesnek. Riedlbauch válasza erre a jelenlegi igazgató, Vladimir Darjanin elbocsátása volt, aki előzőleg arról panaszkodott, hogy financiális szempontból a 2011-es évben nem látja garantáltnak a zenekar működését. A miniszter ezzel szemben Darjanint látja a feladatra alkalmatlannak, mivel a jövő évi pénzügyi terv az ideihez képest harmadával csökkenő bevétellel és növekvő kiadásokkal számol. Darjanin szerint ez a gazdasági válság, valamint az előd túlköltekezésének következménye.

Hogy kinek van igaza, a pontos adatok ismeretének hiányában nehéz megítélni, a zenészek mindenesetre az épp felfüggesztett Darjanin mellett állnak. Olyannyira támogatják őt és követelik vissza, hogy a Rudolfinumba adott egyik koncertjükön nem játszottak - a közönség egyik fele hangosan kifütyülte őket emiatt, míg másik felük támogatólag tapsolt -, és bejelentették, hogy még akár a Prágai Tavaszi Fesztiválra tervezett hangversenyeket is bojkottálják. A fesztiváligazgató azonban nem aggódik: Roman Belor bízik az aláírt szerződésben, és abban, hogy a Cseh Filharmonikus Zenekarral eddig ápolt professzionális együttműködés idén is folytatódik.

Ezzel szemben az olasz operaházak legújabb kori annaleseiben a sztrájk kifejezés felbukkanása már fel sem tűnik - különsen akkor, ha a Scalát említjük. Legutóbb azonban a pénzügyi megszorítások ellen nemcsak a milánói, de 14 olasz operaház dolgozói tiltakoztak. Az olasz kulturális tárcavezetője, Sandro Bondi javaslatára a kormány felére csökkenti a dolgozók bérének húsz százalékát képző kiegészítő juttatásokat, mivel a miniszter szerint a zenészek és balett-táncosok más szakmákhoz képest kevesebbet dolgoznak. Abszurdnak tartja azt is, hogy ha a zenekar akár három perccel is, de túllépi a próbára előírt időt, már kétszer akkora túlórapénz jár a zenészeknek. A nyugdíjba ment zenészeket, táncosokat, kórustagokat nem helyettesítik többé automatikusan. A miniszter az operaházak hatékonyságának, takarékosságának és vállalkozói szellemének erősítését hangoztatta, a szakszervezetek szerint viszont inkább a 2003 óta változatlan kollektív szerződéseket kellene felülvizsgálni, és a GDP 0,3 százalékánál többet kellene a kultúrára költeni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.
Klasszikus magazin

6 zenemű, amely kapudrog lehet Krzysztof Pendereckihez

86 éves korában elhunyt Krzysztof Penderecki, akit kétségkívül a II. világháború utáni zeneszerzők élvonalában kell emlegetnünk. Sokan talán hallották már a nevét, de kevesebben ismerik a zenéjét – számukra ismert és kevéssé ismert, hosszabb és rövidebb művekből válogattunk.
Klasszikus hír

26 fiatal nyert állami zenei ösztöndíjat

Három állami zenei ösztöndíj biztosít szakmai előrelépési lehetőséget a pályakezdő művészek számára. A rendszeres pénzbeli támogatáson és a fellépési lehetőségeken túl az ösztöndíjak segítik a tehetséges fiatalokat pályájuk elindításában.