Klasszikus

Sztrájkveszély Clevelandben is

2010.01.11. 18:55
Ajánlom
Ohio államban nem a tömegközlekedési dolgozók, hanem a világhírű Cleveland Orchestra, Széll György egykori együttesének zenészei fenyegettek munkabeszüntetéssel. Nekik azonban sikerült megállapodniuk.

Még 2009 szeptemberében járt le a zenekari tagok előző, hároméves kontraktusa, melyet újévig nem sikerült megújítani. A hónapról hónapra történő hosszabbításokból annyira elege lett a muzsikusoknak, hogy bejelentették: a sztrájktól sem riadnak vissza.

A zenekar, ahol hosszabb ideig dolgozott Pierre Boulez és Lorin Maazel is, január 6-án végül elásta a csatabárdot. A megegyezés érdekében Franz Welser-Möst zeneigazgató, és az ügyvezető igazgató önként lemondtak fizetésük egyötödéről, az alkalmazottaktól pedig 10%-ot vontak el.

A clevelandi zenészek az USA vezető zenekaraihoz mérten a hetedik legmagasabb fizetést kapták, ám a menedzsment által felvázolt – a pénzügyi válság miatt szűkülő lehetőségek miatti - 10%-os csökkentés három hellyel veti őket vissza a listán. A megszorítás a zenekar tagjai szerint azért is elfogadhatatlan, mert az együttes művészi szempontból a top5-be tartozik.

A tisztánlátás végett: a Cleveland Orchestra tagjainak jövedelme 2009-ben elérte az évi 140.000 Dollárt (csaknem 25 millió forint), és szerződésük többek között 10 hét fizetett szabadságot, 26 hét betegszabadságot biztosít heti 20 munka mellett.

Szegény clevelandiek…

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.