Klasszikus

Születésnapi fesztiválra készül a Liszt Múzeum

2011.08.08. 14:13
Ajánlom
A Liszt Múzeum és Kutatóközpont egész októberre kiterjedő Liszt Fesztiválra készül, amely háromnapos születésnapi programsorozatot is magában foglal. Az idei kettős évforduló - Liszt születésének 200. és halálának 125. évfordulója - alkalmából a zeneszerző utolsó budapesti lakhelyén, a Régi Zeneakadémián a kiállítások mellett érdekes koncertek várják a közönséget.

A nagyrészt zeneakadémiai tanárokból álló előadóművészek lelkesedésének köszönhető a fesztivál létrejötte, amelynek célja, hogy Liszt születésnapját (október 22.) egykori otthonában együtt ünnepeljük meg - mondta el Domokos Zsuzsanna, a központ igazgatója. A háromnapos születésnapi sorozatban főként azok a művészek vesznek részt, akiknek a Zeneakadémia és annak Liszt Múzeuma már régóta a szívügyük és már korábban is adtak hangversenyt a múzeum javára vagy ajándékként adott előadásukkal ünnepivé tették a kiállítóhely programjait - fogalmazott. A Ránki Dezső-Klukon Edit és Egri Mónika-Pertis Attila zongoraművész házaspár, valamint Jandó Jenő, Havas Judit, Bogányi Gergely és Lajkó István már régóta a Liszt Múzeum támogatója.

A fesztivál fő szála a Faust-megzenésítéseket szövi össze, másik különlegessége, hogy az eddig még kéziratban lappangó, főként Magyarországon őrzött ismeretlen változatok ősbemutatójának szeretne lehetőséget adni. Mivel a koncertek a múzeummal szomszédos kamarateremben lesznek, a hely szelleme "életre kelhet" - tette hozzá -, a művészek néhány művet Liszt egykori szalonjában adnak elő a mester eredeti hangszerein.

A háromnapos fesztivál azonban nem nyújt lehetőséget mindenkinek, ezért az egész októberi matinésorozaton szintén Liszt-művek csendülnek fel. Az októberi fesztivált Yohei Wakioka szólókoncertje nyitja, majd a Liszt Ferenc Kamarazenekar lép fel Lajkó István közreműködésével, a harmadik szombat pedig a Liszt Társasággal közösen rendezendő Liszt-nap. Az utolsó októberi matinét pedig Marton Éva és tanítványai adják Liszt-dalokkal.

Karácsonyi koncertjük is Liszt-művekkel zárja az évet az Országos Széchényi Könyvtár kórusának előadásával, amelyet a múzeum alapító igazgatója, Eckhardt Mária vezényel. Eckhardt Mária vesz részt annak a kiállításnak a rendezésében, amely Liszt és a társművészetek címmel október elsején nyílik az MTA Zenetudományi Intézetének Zenetörténeti Múzeumában. A Zenetudományi Intézet, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont és az Országos Széchényi Könyvtár közös tárlata azt a Lisztet mutatja majd be, aki széles körű érdeklődéssel, határtalan nyitottsággal folyamatos kölcsönhatásban volt kora teljes művészeti világával. Életműve az egyes művészeti ágak közötti szoros kapcsolatot és átjárhatóságot példázza.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.
Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Zenés színház

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus lemez

John Williams albumot készített Anne-Sophie Mutterrel

A világ egyik legnépszerűbb zeneszerzője és a német hegedűművész albumán természetesen örökzöld filmklasszikusok zenéi hallhatók.
Klasszikus bécs

Te is vezényelheted a Bécsi Filharmonikusokat a Budapesten!

A bécsi Zene Háza virtuális karmesterének segítségével a világ egyik legjobb zenekarának élére állhatsz július 2-4. között Budapesten.
Klasszikus hír

André Rieu hangszerekkel segített egy fogyatékkal élőkből álló zenekaron

A holland hegedűművész a reggeli hírekben olvasta, hogy egy tolvaj meglovasította a rézfúvós zenekar hangszereit, úgy döntött, hogy segít.
Klasszikus fesztivál

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.