Klasszikus

Születésnapi fesztiválra készül a Liszt Múzeum

2011.08.08. 14:13
Ajánlom
A Liszt Múzeum és Kutatóközpont egész októberre kiterjedő Liszt Fesztiválra készül, amely háromnapos születésnapi programsorozatot is magában foglal. Az idei kettős évforduló - Liszt születésének 200. és halálának 125. évfordulója - alkalmából a zeneszerző utolsó budapesti lakhelyén, a Régi Zeneakadémián a kiállítások mellett érdekes koncertek várják a közönséget.

A nagyrészt zeneakadémiai tanárokból álló előadóművészek lelkesedésének köszönhető a fesztivál létrejötte, amelynek célja, hogy Liszt születésnapját (október 22.) egykori otthonában együtt ünnepeljük meg - mondta el Domokos Zsuzsanna, a központ igazgatója. A háromnapos születésnapi sorozatban főként azok a művészek vesznek részt, akiknek a Zeneakadémia és annak Liszt Múzeuma már régóta a szívügyük és már korábban is adtak hangversenyt a múzeum javára vagy ajándékként adott előadásukkal ünnepivé tették a kiállítóhely programjait - fogalmazott. A Ránki Dezső-Klukon Edit és Egri Mónika-Pertis Attila zongoraművész házaspár, valamint Jandó Jenő, Havas Judit, Bogányi Gergely és Lajkó István már régóta a Liszt Múzeum támogatója.

A fesztivál fő szála a Faust-megzenésítéseket szövi össze, másik különlegessége, hogy az eddig még kéziratban lappangó, főként Magyarországon őrzött ismeretlen változatok ősbemutatójának szeretne lehetőséget adni. Mivel a koncertek a múzeummal szomszédos kamarateremben lesznek, a hely szelleme "életre kelhet" - tette hozzá -, a művészek néhány művet Liszt egykori szalonjában adnak elő a mester eredeti hangszerein.

A háromnapos fesztivál azonban nem nyújt lehetőséget mindenkinek, ezért az egész októberi matinésorozaton szintén Liszt-művek csendülnek fel. Az októberi fesztivált Yohei Wakioka szólókoncertje nyitja, majd a Liszt Ferenc Kamarazenekar lép fel Lajkó István közreműködésével, a harmadik szombat pedig a Liszt Társasággal közösen rendezendő Liszt-nap. Az utolsó októberi matinét pedig Marton Éva és tanítványai adják Liszt-dalokkal.

Karácsonyi koncertjük is Liszt-művekkel zárja az évet az Országos Széchényi Könyvtár kórusának előadásával, amelyet a múzeum alapító igazgatója, Eckhardt Mária vezényel. Eckhardt Mária vesz részt annak a kiállításnak a rendezésében, amely Liszt és a társművészetek címmel október elsején nyílik az MTA Zenetudományi Intézetének Zenetörténeti Múzeumában. A Zenetudományi Intézet, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont és az Országos Széchényi Könyvtár közös tárlata azt a Lisztet mutatja majd be, aki széles körű érdeklődéssel, határtalan nyitottsággal folyamatos kölcsönhatásban volt kora teljes művészeti világával. Életműve az egyes művészeti ágak közötti szoros kapcsolatot és átjárhatóságot példázza.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.
Plusz

Ezt a törvényt csak a gyerekek kárára lehet meghozni – Művészek az örökbefogadásról

Öt ismert művész emelte fel a szavát a kormány új törvényjavaslata ellen, amely nem tenné kötelezővé, hogy az örökbefogadó szülők tanfolyamon készüljenek fel az örökbefogadásra.
Klasszikus

Miért szép a cselló? Márkus Ágnes válaszol

Hangszertár című sorozatunkban ezúttal a csellót mutatjuk be Márkus Ágnes segítségével, aki Saint-Saëns egy jól ismert műrészletét is előadja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Hangszertár

Miért szép a cselló? Márkus Ágnes válaszol

Hangszertár című sorozatunkban ezúttal a csellót mutatjuk be Márkus Ágnes segítségével, aki Saint-Saëns egy jól ismert műrészletét is előadja.
Klasszikus gyász

Elhunyt Marcello Abbado olasz zeneszerző és zongoraművész

A 2016-ban elhunyt sztárkarmester, Claudio Abbado bátyja 93 évesen hunyt el csütörtökön otthonában, a Maggiore-tó partján fekvő Stresában.
Klasszikus gyász

Elhunyt Lakatos György, a Gundel és a Hilton legendás prímása

A muzsikust 76 éves korában érte a halál, temetéséről a család később ad tájékoztatást – írja a turizmus.com.
Klasszikus hír

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.