Klasszikus

Születésnapi koncert a Zeneakadémián

2013.07.30. 12:50
Ajánlom
Ünnepelje a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem alapításának 138. évfordulóját a művésztanárokkal és legtehetségesebb diákokkal együtt!

Immár hagyományos, hogy a Zeneakadémia minden év novemberében megünnepli 1875-ös megalapításának évfordulóját. Az idei, Génie Oblige - 138 éves a Zeneakadémia címmel november 14-én megrendezendő jubileumi koncertet az teszi különlegessé, hogy a Zeneakadémia újjászületett épülete az ünnep fenséges tárgya és tökéletes helyszíne. És bizony van mit megünnepelni, hiszen az Európa-hírű intézmény jottányit sem veszített presztízséből az elmúlt 138 esztendő folyamán, sőt, folyamatosan fejlődik és bővül. A tehetség pedig, amiként Liszt Ferenc elhíresült mondása tartja: kötelez - és nem is véletlenül választották a szervezők eme ars poeticát a hangverseny címéül.

„A Zeneakadémia születésnapi koncertjein mindig arra törekszünk, hogy az alapító atya, Liszt Ferenc műveit, illetve az intézményhez szorosan kötődő magyar zeneszerzők kompozícióit szólaltassuk meg. Az alapítás 138. évfordulóját ünneplő hangverseny első félidejében Weiner Leó művei hangzanak majd el: a kevéssé ismert Bach-átirat, a C-dúr toccata, adagio és fúga, valamint az I. divertimento - amelynek zárótétele a híres Rókatánc - mellett szólal majd meg a csellóra és vonószenekarra írt Románc, melyben a hárfa kiemelt szólisztikus szerepet kap. A szünet után pedig Liszt-művek: a Les Préludes, és az Esz-dúr zongoraverseny következnek, utóbbi Gyöngyösi Ivett Junior Prima-díjas hallgatónk szólójával. Igazán reprezentatív, ugyanakkor a nagyközönség számára is könnyen befogadható műsorral készülünk tehát az ünneplésre" - nyilatkozta Vigh Andrea hárfaművész, rektorhelyettesa koncertről, melyen a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara működik majd közre.

Nagy várakozásokkal készül a novemberi ünneplő a hangverseny dirigense, Takács-Nagy Gábor is, aki hegedűművészként diplomázott a Zeneakadémián 1979-ben, olyan kiválóságok növendékeként, mint Székely Zoltán, Kurtág György, vagy Rados Ferenc. 1975-1992 között a világ élvonalába tartozó Takács Kvartett primáriusa volt, majd 1998 és 2008 között a Mikrokosmos Vonósnégyest vezette, mellyel Bartók összes kvartettjét rögzítették lemezre. Számos kiváló magyar muzsikus-előd és pályatárs - hogy csak egyet említsünk, a Takács Kvartett sikereit is figyelemmel kísérő Végh Sándor - pályaívét követve 2002-ben a vonót karmesteri pálcára cserélte, s azóta több kamarazenekar és fesztivál művészeti vezető-karmestereként tevékenykedik. „Csodálatosan szép éveket töltöttem a Zeneakadémián az 1970-es években, fantasztikus tanáraim voltak. Egészen meg vagyok hatódva, hogy az elsők között vezényelhetek a megújult Zeneakadémián, és alig várom, hogy újra ott lehessek. Valóságos szentély számomra a ház, végigjárom majd a termeket, ahol tanultam, és ahol a nagy elődeink tanítottak."

Amint a fellépők parádés névsora is egyértelműen jelzi, a zeneakadémiai hagyomány töretlen - és ezt nem is lehetne szebben ünnepelni, mint minőségi muzsikával. S az ünnepléshez ezúttal nem csak az egyetem jelenlegi és volt hallgatói, művésztanárai csatlakozhatnak, hiszen a Génie Oblige - 138 éves a Zeneakadémia című koncerten 2013. november 14-én korlátozott számban a nagyközönség is jelen lehet. A hangversenyre ide kattintva lehet jegyet váltani,de aki inkább személyesen vásárolná meg belépőit, a Zeneakadémia Koncertközpont ideiglenes jegyirodájában, az Írók Boltjában, vagy a Libri könyvesboltokban válogathat a kínálatból, a 2013. október 22-én újranyitó Zeneakadémia teljes 2013-as programkínálatát pedig ezt a linket követve találhatják meg a Fidelio.hu programkeresőjében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.