Klasszikus

Születésnapi koncert a Zeneakadémián

2013.07.30. 12:50
Ajánlom
Ünnepelje a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem alapításának 138. évfordulóját a művésztanárokkal és legtehetségesebb diákokkal együtt!

Immár hagyományos, hogy a Zeneakadémia minden év novemberében megünnepli 1875-ös megalapításának évfordulóját. Az idei, Génie Oblige - 138 éves a Zeneakadémia címmel november 14-én megrendezendő jubileumi koncertet az teszi különlegessé, hogy a Zeneakadémia újjászületett épülete az ünnep fenséges tárgya és tökéletes helyszíne. És bizony van mit megünnepelni, hiszen az Európa-hírű intézmény jottányit sem veszített presztízséből az elmúlt 138 esztendő folyamán, sőt, folyamatosan fejlődik és bővül. A tehetség pedig, amiként Liszt Ferenc elhíresült mondása tartja: kötelez - és nem is véletlenül választották a szervezők eme ars poeticát a hangverseny címéül.

„A Zeneakadémia születésnapi koncertjein mindig arra törekszünk, hogy az alapító atya, Liszt Ferenc műveit, illetve az intézményhez szorosan kötődő magyar zeneszerzők kompozícióit szólaltassuk meg. Az alapítás 138. évfordulóját ünneplő hangverseny első félidejében Weiner Leó művei hangzanak majd el: a kevéssé ismert Bach-átirat, a C-dúr toccata, adagio és fúga, valamint az I. divertimento - amelynek zárótétele a híres Rókatánc - mellett szólal majd meg a csellóra és vonószenekarra írt Románc, melyben a hárfa kiemelt szólisztikus szerepet kap. A szünet után pedig Liszt-művek: a Les Préludes, és az Esz-dúr zongoraverseny következnek, utóbbi Gyöngyösi Ivett Junior Prima-díjas hallgatónk szólójával. Igazán reprezentatív, ugyanakkor a nagyközönség számára is könnyen befogadható műsorral készülünk tehát az ünneplésre" - nyilatkozta Vigh Andrea hárfaművész, rektorhelyettesa koncertről, melyen a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara működik majd közre.

Nagy várakozásokkal készül a novemberi ünneplő a hangverseny dirigense, Takács-Nagy Gábor is, aki hegedűművészként diplomázott a Zeneakadémián 1979-ben, olyan kiválóságok növendékeként, mint Székely Zoltán, Kurtág György, vagy Rados Ferenc. 1975-1992 között a világ élvonalába tartozó Takács Kvartett primáriusa volt, majd 1998 és 2008 között a Mikrokosmos Vonósnégyest vezette, mellyel Bartók összes kvartettjét rögzítették lemezre. Számos kiváló magyar muzsikus-előd és pályatárs - hogy csak egyet említsünk, a Takács Kvartett sikereit is figyelemmel kísérő Végh Sándor - pályaívét követve 2002-ben a vonót karmesteri pálcára cserélte, s azóta több kamarazenekar és fesztivál művészeti vezető-karmestereként tevékenykedik. „Csodálatosan szép éveket töltöttem a Zeneakadémián az 1970-es években, fantasztikus tanáraim voltak. Egészen meg vagyok hatódva, hogy az elsők között vezényelhetek a megújult Zeneakadémián, és alig várom, hogy újra ott lehessek. Valóságos szentély számomra a ház, végigjárom majd a termeket, ahol tanultam, és ahol a nagy elődeink tanítottak."

Amint a fellépők parádés névsora is egyértelműen jelzi, a zeneakadémiai hagyomány töretlen - és ezt nem is lehetne szebben ünnepelni, mint minőségi muzsikával. S az ünnepléshez ezúttal nem csak az egyetem jelenlegi és volt hallgatói, művésztanárai csatlakozhatnak, hiszen a Génie Oblige - 138 éves a Zeneakadémia című koncerten 2013. november 14-én korlátozott számban a nagyközönség is jelen lehet. A hangversenyre ide kattintva lehet jegyet váltani,de aki inkább személyesen vásárolná meg belépőit, a Zeneakadémia Koncertközpont ideiglenes jegyirodájában, az Írók Boltjában, vagy a Libri könyvesboltokban válogathat a kínálatból, a 2013. október 22-én újranyitó Zeneakadémia teljes 2013-as programkínálatát pedig ezt a linket követve találhatják meg a Fidelio.hu programkeresőjében.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze.