Klasszikus

Születésnapi köztérnévadó

2008.08.06. 00:00
Ajánlom
A Kölntől 30 kilométerre fekvő Kürtenben a Városház teret augusztus 22-től Karlheinz Stockhausen térnek hívják. A zeneszerző, aki a város Kettenberg nevű részében élte le élete nagy részét, 1988-ban lett Kürten díszpolgára. A város vezetői augusztus 22-én, Stockhausen születésének 80. évfordulóján tartják a hivatalos névadó ünnepséget.

Karlheinz Stockhausen 1928. augusztus 22-én született Mödrath-ban. A Kölni Zeneművészeti Főiskolán tanult zongora és zeneszerzés szakon, majd a Kölni Egyetemen németet, filozófiát és zenetudományt hallgatott. Később Bonnban fonetikát és kommunikációkutatást, Párizsban Olivier Messiaennél esztétikát, Pierre Bouleznál és Luigi Nonónál pedig kortárs zenét tanult, majd a Westduetscher Rundfunkál töltött évek következtek. Karlheinz Stockhausent a technogeneráció atyjának tartják, legalábbis ő előszeretettel aposztrofálta magát így. 2007. december 7-én Kürtenben halt meg.

Élete során számos díjban részesült: Grand Prix du Disque, az UNESCO Picasso-érme, Siemens Zenei Díj, Bach-díj, Köln városának művészeti díja. 362 darabot komponált, köztük sokat a japán zen-buddhizmus inspirált. Életművének tekinthető az a 29 óránál is hosszabb Licht (Fény) című operaciklus, amelyben a szintetizátor, a zaj és az emberi hang kapja a főszerepet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.