Klasszikus

Születésnapi köztérnévadó

2008.08.06. 00:00
Ajánlom
A Kölntől 30 kilométerre fekvő Kürtenben a Városház teret augusztus 22-től Karlheinz Stockhausen térnek hívják. A zeneszerző, aki a város Kettenberg nevű részében élte le élete nagy részét, 1988-ban lett Kürten díszpolgára. A város vezetői augusztus 22-én, Stockhausen születésének 80. évfordulóján tartják a hivatalos névadó ünnepséget.

Karlheinz Stockhausen 1928. augusztus 22-én született Mödrath-ban. A Kölni Zeneművészeti Főiskolán tanult zongora és zeneszerzés szakon, majd a Kölni Egyetemen németet, filozófiát és zenetudományt hallgatott. Később Bonnban fonetikát és kommunikációkutatást, Párizsban Olivier Messiaennél esztétikát, Pierre Bouleznál és Luigi Nonónál pedig kortárs zenét tanult, majd a Westduetscher Rundfunkál töltött évek következtek. Karlheinz Stockhausent a technogeneráció atyjának tartják, legalábbis ő előszeretettel aposztrofálta magát így. 2007. december 7-én Kürtenben halt meg.

Élete során számos díjban részesült: Grand Prix du Disque, az UNESCO Picasso-érme, Siemens Zenei Díj, Bach-díj, Köln városának művészeti díja. 362 darabot komponált, köztük sokat a japán zen-buddhizmus inspirált. Életművének tekinthető az a 29 óránál is hosszabb Licht (Fény) című operaciklus, amelyben a szintetizátor, a zaj és az emberi hang kapja a főszerepet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

110 éve született Both Béla

1910. november 21-én született A tanú című film Bástya elvtársa, az érdemes és kiváló művész Both Béla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.