Klasszikus

Szülinap és csatlakozás

2004.04.27. 00:00
Ajánlom
Háromnapos, ingyenes zenei és irodalmi rendezvénysorozattal ünnepli egyéves születésnapját és az EU-csatlakozást az Artemovszk 38 állóhajó. A tavaly áprilisban, a Petőfi híd budai hídfőjénél lehorgonyzott, egykoron a Tripolje nevet viselő, kimustrált ukrán kőszállító Európa etnikai és kulturális sokszínűségének bemutatására fekteti a hangsúlyt április 29. és május 1. között.

Yom Hachaim – Az élet napja a címe a csütörtökön a holokauszt áldozataira emlékező eseményeknek. Szemző Tibor és Forgách Péter videóoratóriumával, a Pető család felvételein, dokumentumain, és az 1938–44-es zsidótörvényeken alapuló Örvény vetítésével kezdődik a sorozat. Ezt a hat évvel ezelőtt a Sundance Filmfesztivál közönségdíját és a velencei filmszemle kritikusainak díját is elnyerő, hazánkban ugyancsak bemutatott Életvonat című mozi követi. Az este a Pannonia Klezmer Band roma zenészekkel közösen adott koncertjével zárul.

Taven baxtale! – Legyen szerencsétek! a mottója a másnapi, az A38 egyéves fennállását roma zenével ünneplő rendezvénynek. A rajastani cigányokból álló zenekar, a Musafir (Vándorló) előadásában a zene, a tánc és a fakír hagyományok kapnak helyet. A dél-franciaországi, tizenkét tagból álló La Familia – akik korábban a Zene Ünnepe alkalmából már jártak Budapesten – a latin elemeket keveri a francia sanzonnal. A romák vándorlását, a roma kultúra sokszínűségét bemutató esten játszik a beás cigány népdalokat előadó együttes, a Kanizsa Csillagai is.

A szombat a csatlakozás, a litera.hu Eurovízió című irodalmi, és az In-Fusion elnevezésű műsor zenei programjának jegyében telik. Ez előbbi a kortárs magyar irodalom neveseit, míg az utóbbi a földrész jeles zenekarait mutatja be. A délelőtti, A dunai hajós – hajósmesék Európában című, gyerekeknek szánt eseményt ismert írók felolvasó-délutánja, dalszöveg-parafrázis előadása és csatlakozási nyilatkozattétele követi. Délután könyvpiaci cserebere és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei romák számára szervezett könyvgyűjtési akció lesz a fedélzeten. A dance-hall, a reggae és a hipp-hopp keverékét játszó német Seeed zenekar, az előttük (ismét) fellépő La Familia és a Terne Chave, a morvai és kelet-európai cigányság autentikus hangzásán alapuló, flamenco, blues, arab és zsidó behatásokkal tűzdelt cseh formáció adja az este zenei aláfestését. Zárásképp a szlovák Dj Pesho és a magyar reggae duó, Bosi és Kemon tekergeti a korongokat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.