Klasszikus

Szupersztárnak született - interjú Theresia Gabriellel

2011.06.06. 07:13
Ajánlom
A Lisztománia 2011 rendezvénysorozat keretében Burgenland-szerte tematikus kiállítások sora mutatja be Liszt Ferenc életét. A raidingi és eisenstadti tárlatokról Theresia Gabriel asszonnyal, az installációk tervezőjével beszélgettünk.

- Hogyan lehet közelebb hozni a látogatókhoz Liszt hangokon alapuló művészetét néma tárgyakon keresztül?

- Megpróbáljuk a kiállított kottákat és hangszereket úgy bemutatni, hogy a látogatók el tudják képzelni a hangjukat. Eisenstadtban. Az Eisenstadti Tartományi Múzeumban audioguide-dal is rendelkezünk, amelynek segítségével a szóban forgó műveket - például a Rákóczi-indulót - meg is lehet hallgatni. A vitrinekben a keletkezés folyamata követhető nyomon: látható a kotta, a komponálás története, maga Liszt egykorú ábrázolásokon, és a mű korabeli Budapesten elért hatása. Emellett két koncertzongorát is kiállítottunk: az egyik a párizsi Erard cég gyártmánya. Erard-ék Lisztet szinte egész életében támogatták, különleges hangszereiket Liszt előszeretettel használta. A másik pedig egy Konrad Graf-zongora, ami épp az Erard ellentettje: több beszámoló is leírja, hogy mivel nem volt olyan masszív építésű, Liszt a koncertjein rendszeresen tönkretette a bécsi cég zongoráit. A raidigni Liszt-szülőházban egy olyan hangszert állítottunk ki, amelyhez hasonlón Liszt első zongoraleckéit vette édesapjától, a szomszédos koncertterem galériáján pedig a „Sound of Weimar" címet viselő hangszerkiállításon olyan részben korabeli rézfúvós hangszerek láthatók, amilyeneket a Liszt által irányított weimari udvari zenekar muzsikusai használtak. A weimari korszak szimfonikus zenéjét megidéző koncertek alkalmával ezeket a hangszereket kivesszük a vitrinekből, és a zenészek meg is szólaltatják őket.

- A Lisztománia programjait popsztárokra hajazó, napszemüveges Liszt-figurával és a „Szupersztárnak született" szlogennel hirdetik. A Lisztománia - Boszorkánymester a zongoránál című kiállítás az eisenstadti Tartományi Múzeumban hogyan illeszkedik ebbe a koncepcióba?

- Az kiállítás alcíme Liszt szinte emberfeletti virtuozitására utal, hiszen korábban valószínűleg egyetlen zongorista vagy zeneszerző sem ért el hasonló sikereket. A kiállítás a virtuózok versengését, Liszt és Sigismund Thalberg legendás zongorapárbaját is bemutatja. A 19. század ünnepelt virtuózainak sikereit a 20. század sztárkultuszának segítségével kívántuk megvilágítani, s tematikusan összehasonlítjuk a 19. és a 20. század sztárkultuszának motívumait. Olyan popsztárok hangszereit is kiállítottuk, mint Frank Zappa vagy Keith Richards, van továbbá egy Elvis Presley-fellépőruhánk, és számos aranylemez és koncerplakát is segít elképzelni, mekkora volt Liszt korabeli népszerűsége. Az Elvis-ruha mellett például Liszt első budapesti koncertjén viselt díszmagyarjához hasonló korabeli öltözék látható. Egy másik tematikus blokkban pedig Liszt és a mai sztárok utazási szokásait mutatjuk be párhuzamosan.

- Liszt hosszú utat tett meg a szülőháztól Európa koncerttermeiig. Hogyan ragadja meg a raidingban látható Le petit Litz - Egy zseni gyökerei („Le petit Litz" - Wurzeln eines Genies) című, megújult kiállítás a csodagyerek első szárnypróbálgatásait?

- A raidinigi szülőházban berendezett, az emlékévre teljesen megújított kiállítás az 1811-1827 közötti éveket mutatja be, Liszt születésére, gyerekkorára, zenei tehetségének felfedezésére, első nyilvános koncertjeire, a család Bécsbe majd Párizsba költözésére és az apa, Liszt Ádám halálára fektetve hangsúlyt. Benyomások szerezhetők továbbá a Liszt-család az Esterházy-uradalomban töltött mindennapjairól, a csodagyermek Liszt első soproni és pozsonyi fellépéseiről, Cernynél folytatott tanulmányairól. Az itt bemutatott időszak első párizsi éveivel zárul - ez utóbbiakra utal a kiállítás címe is, hiszen franciául „Le petit Litz"-ként emlegették a gyermek Lisztet.

- Visszatérve Eisenstadtra, e kisváros és környéke nemcsak Liszt, hanem Haydn életében is fontos szerepet játszott. Milyen momentumokra koncentrál az eisenstadti Haydn-házban látható tárlat?

- A kronológiát követve Liszt utazó virtuózként eltöltött éveit a Tartományi Múzeum mutatja be, a weimari udvari karmesterként és zeneszerzőként eltöltött korszakát pedig az eisenstadti Haydn-házban mutatjuk be. A kiállítótereket kettéosztottuk: az első részében Haydnt mint a ház lakóját és mint - szintén - udvari muzsikust mutatjuk be.  A kiállítás második felében úgy vezetjük be a Liszt-témát, hogy a két udvari muzsikusként eltöltött éveit helyezzük párhuzamba. Mindketten újítók voltak, újszerű kompozíciós technikákat vezettek be, és a maguk korában modernnek számítottak. Az ezt követő termekben kerül bemutatásra Liszt weimari korszaka, például a szimfonikus költemények. Természetesen itt is számos zenei példa hallgatható meg az audioguide segítségével. A korszak óriási terméséből négy kiemelkedően fontos ünnepséghez -  Goethe, Schiller és Karl-August nagyherceg születésének századik évfordulója, valamint a Herder-emlékmű felállításának - alkalmából íródott kapcsolódó Liszt-műveket emeltük ki. A szomszédos Egyházmegyei Múzeumban látható „Liszt abbé" című kiállítás végül a weimari korszakot követő, kései Liszt-műveket mutatja be, s a római évekre és az egyházzenei kompozíciókra koncentrál.

- Lassan félidejéhez érkezik a jubileumi év. Milyen visszajelzéseket kaptak?

- A kiállításokat jól fogadta a közönség, a visszajelzések nagyon pozitívak, és a raidingi szülőházat valósággal megrohamozták a turisták. Emellett a gyerekprogramokra vagyunk különösen büszkék: a burgenlandi iskolákban Liszt-órákat tartunk, és gyerekeknek szánt különleges műhelyfoglalkozásokat és tárlatvezetéseket is szervezünk, amelyek igen látogatottak.

- És hányan viselik közülük a Lisztomania-plakátokon látható napszemüveget?

- Mivel eddig nem volt túl kegyes az időjárás hozzánk, Liszt-napszemüvegben sétáló fiatalokat még viszonylag keveset láttam (nevet), mindenesetre a napszemüveg tényleg felkapott lett, és nem csak a fiatalokat, hanem a közönség megállapodottabb tagjai is lelkesednek érte, úgyhogy elmondhatjuk, hogy igazán sikeres marketingfogásnak bizonyult. És még csak most jön az igazi nyári szezon!

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Színház

Az ideális karácsonyi ajándék az Orlai Produkciótól érkezik a fa alá

Egy színházi szabadbérletnek csupán előnyei vannak. A kedvezményes ár, az időbeli rugalmasság, és a bérlettulajdonos ízlésének, érdeklődésének megfelelően alakítható választás teszi praktikussá, az előadásélmény pedig személyessé.
Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt a bejelentés, amitől minden Mozart-rajongó kibukik

A koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek nem kímélték Ausztria egyik ismert cégét, a Salzburg Schokoladét sem, amely többek között a Mozart-golyókat is gyártja. A grödigi székhelyű vállalat hétfőn jelentett fizetésképtelenséget – írta meg a Napi.hu.
Klasszikus ajánló

Vitorlázás és komolyzene – mi a közös?

A MÁV Szimfonikus Zenekar új, rendhagyó, beszélgetéssel egybekötött koncertsorozatának első vendége Berecz Zsombor vitorlázó lesz.
Klasszikus ajánló

Királyi muzsika – Boldoczki Gábor a Capella Gabettával ad koncertet

A nemzetközi hírű trombitaművész és a Magyarországon már többször fellépő régizenei együttes Versailles című estjükön francia barokk utazásra hívják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Klasszikus ajánló

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.