Klasszikus

Szupersztárnak született - interjú Theresia Gabriellel

2011.06.06. 07:13
Ajánlom
A Lisztománia 2011 rendezvénysorozat keretében Burgenland-szerte tematikus kiállítások sora mutatja be Liszt Ferenc életét. A raidingi és eisenstadti tárlatokról Theresia Gabriel asszonnyal, az installációk tervezőjével beszélgettünk.

- Hogyan lehet közelebb hozni a látogatókhoz Liszt hangokon alapuló művészetét néma tárgyakon keresztül?

- Megpróbáljuk a kiállított kottákat és hangszereket úgy bemutatni, hogy a látogatók el tudják képzelni a hangjukat. Eisenstadtban. Az Eisenstadti Tartományi Múzeumban audioguide-dal is rendelkezünk, amelynek segítségével a szóban forgó műveket - például a Rákóczi-indulót - meg is lehet hallgatni. A vitrinekben a keletkezés folyamata követhető nyomon: látható a kotta, a komponálás története, maga Liszt egykorú ábrázolásokon, és a mű korabeli Budapesten elért hatása. Emellett két koncertzongorát is kiállítottunk: az egyik a párizsi Erard cég gyártmánya. Erard-ék Lisztet szinte egész életében támogatták, különleges hangszereiket Liszt előszeretettel használta. A másik pedig egy Konrad Graf-zongora, ami épp az Erard ellentettje: több beszámoló is leírja, hogy mivel nem volt olyan masszív építésű, Liszt a koncertjein rendszeresen tönkretette a bécsi cég zongoráit. A raidigni Liszt-szülőházban egy olyan hangszert állítottunk ki, amelyhez hasonlón Liszt első zongoraleckéit vette édesapjától, a szomszédos koncertterem galériáján pedig a „Sound of Weimar" címet viselő hangszerkiállításon olyan részben korabeli rézfúvós hangszerek láthatók, amilyeneket a Liszt által irányított weimari udvari zenekar muzsikusai használtak. A weimari korszak szimfonikus zenéjét megidéző koncertek alkalmával ezeket a hangszereket kivesszük a vitrinekből, és a zenészek meg is szólaltatják őket.

- A Lisztománia programjait popsztárokra hajazó, napszemüveges Liszt-figurával és a „Szupersztárnak született" szlogennel hirdetik. A Lisztománia - Boszorkánymester a zongoránál című kiállítás az eisenstadti Tartományi Múzeumban hogyan illeszkedik ebbe a koncepcióba?

- Az kiállítás alcíme Liszt szinte emberfeletti virtuozitására utal, hiszen korábban valószínűleg egyetlen zongorista vagy zeneszerző sem ért el hasonló sikereket. A kiállítás a virtuózok versengését, Liszt és Sigismund Thalberg legendás zongorapárbaját is bemutatja. A 19. század ünnepelt virtuózainak sikereit a 20. század sztárkultuszának segítségével kívántuk megvilágítani, s tematikusan összehasonlítjuk a 19. és a 20. század sztárkultuszának motívumait. Olyan popsztárok hangszereit is kiállítottuk, mint Frank Zappa vagy Keith Richards, van továbbá egy Elvis Presley-fellépőruhánk, és számos aranylemez és koncerplakát is segít elképzelni, mekkora volt Liszt korabeli népszerűsége. Az Elvis-ruha mellett például Liszt első budapesti koncertjén viselt díszmagyarjához hasonló korabeli öltözék látható. Egy másik tematikus blokkban pedig Liszt és a mai sztárok utazási szokásait mutatjuk be párhuzamosan.

- Liszt hosszú utat tett meg a szülőháztól Európa koncerttermeiig. Hogyan ragadja meg a raidingban látható Le petit Litz - Egy zseni gyökerei („Le petit Litz" - Wurzeln eines Genies) című, megújult kiállítás a csodagyerek első szárnypróbálgatásait?

- A raidinigi szülőházban berendezett, az emlékévre teljesen megújított kiállítás az 1811-1827 közötti éveket mutatja be, Liszt születésére, gyerekkorára, zenei tehetségének felfedezésére, első nyilvános koncertjeire, a család Bécsbe majd Párizsba költözésére és az apa, Liszt Ádám halálára fektetve hangsúlyt. Benyomások szerezhetők továbbá a Liszt-család az Esterházy-uradalomban töltött mindennapjairól, a csodagyermek Liszt első soproni és pozsonyi fellépéseiről, Cernynél folytatott tanulmányairól. Az itt bemutatott időszak első párizsi éveivel zárul - ez utóbbiakra utal a kiállítás címe is, hiszen franciául „Le petit Litz"-ként emlegették a gyermek Lisztet.

- Visszatérve Eisenstadtra, e kisváros és környéke nemcsak Liszt, hanem Haydn életében is fontos szerepet játszott. Milyen momentumokra koncentrál az eisenstadti Haydn-házban látható tárlat?

- A kronológiát követve Liszt utazó virtuózként eltöltött éveit a Tartományi Múzeum mutatja be, a weimari udvari karmesterként és zeneszerzőként eltöltött korszakát pedig az eisenstadti Haydn-házban mutatjuk be. A kiállítótereket kettéosztottuk: az első részében Haydnt mint a ház lakóját és mint - szintén - udvari muzsikust mutatjuk be.  A kiállítás második felében úgy vezetjük be a Liszt-témát, hogy a két udvari muzsikusként eltöltött éveit helyezzük párhuzamba. Mindketten újítók voltak, újszerű kompozíciós technikákat vezettek be, és a maguk korában modernnek számítottak. Az ezt követő termekben kerül bemutatásra Liszt weimari korszaka, például a szimfonikus költemények. Természetesen itt is számos zenei példa hallgatható meg az audioguide segítségével. A korszak óriási terméséből négy kiemelkedően fontos ünnepséghez -  Goethe, Schiller és Karl-August nagyherceg születésének századik évfordulója, valamint a Herder-emlékmű felállításának - alkalmából íródott kapcsolódó Liszt-műveket emeltük ki. A szomszédos Egyházmegyei Múzeumban látható „Liszt abbé" című kiállítás végül a weimari korszakot követő, kései Liszt-műveket mutatja be, s a római évekre és az egyházzenei kompozíciókra koncentrál.

- Lassan félidejéhez érkezik a jubileumi év. Milyen visszajelzéseket kaptak?

- A kiállításokat jól fogadta a közönség, a visszajelzések nagyon pozitívak, és a raidingi szülőházat valósággal megrohamozták a turisták. Emellett a gyerekprogramokra vagyunk különösen büszkék: a burgenlandi iskolákban Liszt-órákat tartunk, és gyerekeknek szánt különleges műhelyfoglalkozásokat és tárlatvezetéseket is szervezünk, amelyek igen látogatottak.

- És hányan viselik közülük a Lisztomania-plakátokon látható napszemüveget?

- Mivel eddig nem volt túl kegyes az időjárás hozzánk, Liszt-napszemüvegben sétáló fiatalokat még viszonylag keveset láttam (nevet), mindenesetre a napszemüveg tényleg felkapott lett, és nem csak a fiatalokat, hanem a közönség megállapodottabb tagjai is lelkesednek érte, úgyhogy elmondhatjuk, hogy igazán sikeres marketingfogásnak bizonyult. És még csak most jön az igazi nyári szezon!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nagy neveket rendez Török Ferenc a Vígszínházban

A Bella Figura című darabot mutatja be online a Vígszínház Török Ferenc rendezésében. A 21. századi párkapcsolatokról és emberi viszonyokról szóló előadás premierjét február 27-én, szombaton láthatja a közönség.
Színház

Újabb 26 oktató mondott fel az SZFE-n az őszi félév végén

A Színház- és Filmművészeti Egyetem további 26 oktatója mondott fel, Vidnyánszky Attila pedig interjút adott, és sikertelen liberális támadásról és fájó kijózanodásról beszélt, és állította, hogy többen jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly.
Zenés színház

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus mti

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Klasszikus hír

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.