Klasszikus

Tabajdi Ádám első díjat nyert Toulouse-ban

2021.10.11. 09:40
Ajánlom
A fiatal orgonaművész, a Zeneakadémia Doktori Iskolájának hallgatója, a közönségdíjat is elnyerte a háromévente megrendezett Toulouse-i Nemzetközi Orgonaversenyen.

Október 4. és 8. között rendezték meg a 13. Toulouse-i Nemzetközi Orgonaversenyt, melynek első helyezettje és közönségdíjasa a fiatal magyar orgonista, Tabajdi Ádám lett. A megmérettetést 1981-ben alapította Xavier Darasse, a versenyzők három kategóriában indulhatnak, modern, szimfonikus és klasszikus orgonán. Idén összesen 49 fiatal orgonista érkezett, hogy megmérkőzzön a verseny díjaiért,

Tabajdi Ádám modern kategóriában indult, 20. század eleji kompozíciókkal, Alain, Dupré, Messiaen, Langlais és Bartók műveit játszotta.

A díjazottak koncertlehetőségeket kapnak Európa számos orgonaközpontjában.

Tabajdi Ádám a párizsi Notre-Dame székesegyház orgonista gyakornokaként és a Szapporói Kitara Koncertterem rezidens orgonistájaként szerzett széles körű nemzetközi tapasztalatokat. Magyarország nagy székesegyházai és a Müpa mellett hallhatta őt a közönség a versailles-i Királyi Kápolna zenei sorozatainak közreműködőjeként, a Chartres-i Katedrálisban, a Notre-Dame Székesegyházban és Japán jelentős koncerttermeiben. A Zeneakadémián, majd a Párizsi Conservatoire-on tanult, jelenleg a Zeneakadémia doktori iskolájának hallgatója.

2020-ban szimfonikus zenekari átiratokkal, köztük Bartók Táncszvitjének saját orgonaátiratával jelent meg első lemeze.

Kiemelkedő szakmai teljesítményeiért Franciaországban a Fondation France és Fondation Tarazzi alapítványok ösztöndíjaival, Magyarországon Fischer Annie ösztöndíjjal és az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjaival jutalmazták.

Fejléckép: Tabajdi Ádám (fotó: Kérges Máté)

Hogyan szól Bartók Táncszvitje Japán egyik legjobb orgonáján?

Kapcsolódó

Hogyan szól Bartók Táncszvitje Japán egyik legjobb orgonáján?

Tabajdi Ádám egy éven át volt a szapporói Kitara Hangversenyterem rezidens orgonistája. Írásos interjúnkban a Japánban szerzett tapasztalatairól kérdeztük, illetve egy Bartók-átiratról, amelyre éveken át készült.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Klasszikus ajánló

Nemzetközi színtérre lép az Orgonák éjszakája

A Magyarországon már évek óta népszerű programot idén három kontinens közel harminc országában rendezi meg a Filharmónia Magyarország, május 18-án, pünkösd szombatján.
Klasszikus interjú

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Klasszikus hír

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.
Klasszikus ajánló

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.