Klasszikus

Tabajdi Ádám első díjat nyert Toulouse-ban

2021.10.11. 09:40
Ajánlom
A fiatal orgonaművész, a Zeneakadémia Doktori Iskolájának hallgatója, a közönségdíjat is elnyerte a háromévente megrendezett Toulouse-i Nemzetközi Orgonaversenyen.

Október 4. és 8. között rendezték meg a 13. Toulouse-i Nemzetközi Orgonaversenyt, melynek első helyezettje és közönségdíjasa a fiatal magyar orgonista, Tabajdi Ádám lett. A megmérettetést 1981-ben alapította Xavier Darasse, a versenyzők három kategóriában indulhatnak, modern, szimfonikus és klasszikus orgonán. Idén összesen 49 fiatal orgonista érkezett, hogy megmérkőzzön a verseny díjaiért,

Tabajdi Ádám modern kategóriában indult, 20. század eleji kompozíciókkal, Alain, Dupré, Messiaen, Langlais és Bartók műveit játszotta.

A díjazottak koncertlehetőségeket kapnak Európa számos orgonaközpontjában.

Tabajdi Ádám a párizsi Notre-Dame székesegyház orgonista gyakornokaként és a Szapporói Kitara Koncertterem rezidens orgonistájaként szerzett széles körű nemzetközi tapasztalatokat. Magyarország nagy székesegyházai és a Müpa mellett hallhatta őt a közönség a versailles-i Királyi Kápolna zenei sorozatainak közreműködőjeként, a Chartres-i Katedrálisban, a Notre-Dame Székesegyházban és Japán jelentős koncerttermeiben. A Zeneakadémián, majd a Párizsi Conservatoire-on tanult, jelenleg a Zeneakadémia doktori iskolájának hallgatója.

2020-ban szimfonikus zenekari átiratokkal, köztük Bartók Táncszvitjének saját orgonaátiratával jelent meg első lemeze.

Kiemelkedő szakmai teljesítményeiért Franciaországban a Fondation France és Fondation Tarazzi alapítványok ösztöndíjaival, Magyarországon Fischer Annie ösztöndíjjal és az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjaival jutalmazták.

Fejléckép: Tabajdi Ádám (fotó: Kérges Máté)

Hogyan szól Bartók Táncszvitje Japán egyik legjobb orgonáján?

Kapcsolódó

Hogyan szól Bartók Táncszvitje Japán egyik legjobb orgonáján?

Tabajdi Ádám egy éven át volt a szapporói Kitara Hangversenyterem rezidens orgonistája. Írásos interjúnkban a Japánban szerzett tapasztalatairól kérdeztük, illetve egy Bartók-átiratról, amelyre éveken át készült.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Plusz

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.