Klasszikus

Tabajdi Ádám első díjat nyert Toulouse-ban

2021.10.11. 09:40
Ajánlom
A fiatal orgonaművész, a Zeneakadémia Doktori Iskolájának hallgatója, a közönségdíjat is elnyerte a háromévente megrendezett Toulouse-i Nemzetközi Orgonaversenyen.

Október 4. és 8. között rendezték meg a 13. Toulouse-i Nemzetközi Orgonaversenyt, melynek első helyezettje és közönségdíjasa a fiatal magyar orgonista, Tabajdi Ádám lett. A megmérettetést 1981-ben alapította Xavier Darasse, a versenyzők három kategóriában indulhatnak, modern, szimfonikus és klasszikus orgonán. Idén összesen 49 fiatal orgonista érkezett, hogy megmérkőzzön a verseny díjaiért,

Tabajdi Ádám modern kategóriában indult, 20. század eleji kompozíciókkal, Alain, Dupré, Messiaen, Langlais és Bartók műveit játszotta.

A díjazottak koncertlehetőségeket kapnak Európa számos orgonaközpontjában.

Tabajdi Ádám a párizsi Notre-Dame székesegyház orgonista gyakornokaként és a Szapporói Kitara Koncertterem rezidens orgonistájaként szerzett széles körű nemzetközi tapasztalatokat. Magyarország nagy székesegyházai és a Müpa mellett hallhatta őt a közönség a versailles-i Királyi Kápolna zenei sorozatainak közreműködőjeként, a Chartres-i Katedrálisban, a Notre-Dame Székesegyházban és Japán jelentős koncerttermeiben. A Zeneakadémián, majd a Párizsi Conservatoire-on tanult, jelenleg a Zeneakadémia doktori iskolájának hallgatója.

2020-ban szimfonikus zenekari átiratokkal, köztük Bartók Táncszvitjének saját orgonaátiratával jelent meg első lemeze.

Kiemelkedő szakmai teljesítményeiért Franciaországban a Fondation France és Fondation Tarazzi alapítványok ösztöndíjaival, Magyarországon Fischer Annie ösztöndíjjal és az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjaival jutalmazták.

Fejléckép: Tabajdi Ádám (fotó: Kérges Máté)

Hogyan szól Bartók Táncszvitje Japán egyik legjobb orgonáján?

Kapcsolódó

Hogyan szól Bartók Táncszvitje Japán egyik legjobb orgonáján?

Tabajdi Ádám egy éven át volt a szapporói Kitara Hangversenyterem rezidens orgonistája. Írásos interjúnkban a Japánban szerzett tapasztalatairól kérdeztük, illetve egy Bartók-átiratról, amelyre éveken át készült.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.