Klasszikus

Tabea Zimmermann brácsaművész az idei Siemens-díj nyertese

2020.01.25. 12:15
Ajánlom
Az elismerés nem csekély, negyedmillió eurós pénzjutalommal is jár.

Tabea Zimmermann nyerte idén az Ernst von Siemens Zenei Díjat. Az ötvenhárom éves német brácsaművész az elismeréssel együtt negyedmillió euróban is részesül.

Zimmermann (1966) az elmúlt évtizedek egyik legjelentékenyebb muzsikusa, az egyik legelismertebb brácsaművész. Szólistaként olyan zenekarokkal lépett fel, mint a Berlini Filharmonikusok, az Orchestre de Paris, a Londoni Szimfonikusok, az Izraeli Filharmonikusok és a Cseh Filharmonikusok. Az idei évadban a Royal Concertgebouw rezidens művésze Amszterdamban. Több kortárs zeneszerzőt inspirált művek írására.

1994-ben ő mutatta be Ligeti György brácsára írt Szólószonátáját, amelyet a szerző neki írt.

De komponált számára Heinz Holliger, Wolfgang Rihm, Bruno Mantovani és George Lentz. Várjon Dénessel és Jörg Widmann-nal készült lemezei kritikai és közönségsikernek örvendenek.

A Siemens-díjat 1974 óta osztják ki azoknak a zenészeknek, akik kiemelten sokat tesznek a kortárs zenéért. Tavaly Rebecca Saunders zeneszerző, előtte Beat Furrer karmester-zeneszerző részesült a díjban. A korábbi nyertesek között van Pierre-Laurent Aimard (2017), Christoph Eschenbach (2015), Mariss Jansons (2013), Anne-Sophie Mutter (2008), Daniel Barenboim (2006), Henri Dutilleux (2005), Alfred Brendel (2004), Leonard Bernstein (1987), Yehudi Menuhin (1984) és Olivier Messiaen (1975). 1998-ban Kurtág György, 1993-ban Ligeti György részesült a díjban.

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

Kapcsolódó

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.