Klasszikus

Tagokat toboroz az Eurázsia Szimfonikus Zenekar

2010.02.14. 00:58
Ajánlom
Európa és Ázsia kapcsolatainak szorosabbra fonása érdekében hozták létre az Euroasian Symphony Orchestrát, amely magyar fiatalokat is vár tagjai közé. A jelentkezés feltételei: betöltött 18. életév, hallgatói jogviszony felsőfokú zenei oktatási intézményben. A jelentkezés határideje 2010. március 1.

A 2010. nyári zenekari próbaidőszak augusztus 5-14 között lesz Szöulban (Dél-Korea), amit nagy valószínűséggel egyhetes turné követ. A betanulandó művek Mahler II. ("Feltámadás") szimfóniája és a belga zeneszerző, Guillaume Lekeu egy műve.

A jelentkezőknek önéletrajzot valamint három szabadon választott, fenti művek nehézségének illeszkedő szólómű felvételét kell a Jeunesses Musicales Hungary (Ifjú Zenebarátok Magyarországi Szervezete) számára kell eljuttatni 2010. március 1-ig, lehetőleg elektronikus formátumban. A felvételek valódiságát és eredetiségét a jelentkező hangszertanárának és a képző intézménynek kell írásban igazolnia. A felvételek bármilyen közismert formátumban és hordozón leadhatók.

A szokásos szimfonikus zenekari hangszerek mellett hárfások és orgonisták jelentkezését is várják. A Mahler-szimfónia nagy apparátusára való tekintettel klarinétosoknak, kürtösöknek és ütősöknek különösen nagy esélyük van a bekerülésre. A turné költségeit az EU tagállamai, illetve a Dél-koreai szervezők állják.

A kezdeményezés célja, hogy a muzsika szeretetét osztó fiatalok a zene nemzetközi nyelvének segítségével áthidalják a kulturális, nyelvi és társadalmi különbségeket. A 2009-ben kezdeményezett Euroasian Symphony Orchestra szervezője a Dél-koreai Európai Kultúrintézet, a zenekar művészeti vezetője és karmestere Elahiu von Erlenbach.

A közel ötven országból érkező mintegy száz kiválasztott zenekari tagot a Berlini Filharmonikusok, a Szöuli Filharmonikusok és a belga Quartz Ensemble tagjai mentorálják majd.

További, részletes információk a Jeunesses Musicales Hungary honlapján olvashatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

A csodálatos Esztergom

Ismerje meg a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, Esztergomot.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.
Klasszikus hír

Magyar művészek a BBC Music Magazine Awards díjazottjai között

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin felvétele a kritikusok és a közönség szerint is a tavalyi év legjobbjai közé tartozik.