Klasszikus

Tagokat toboroz az Eurázsia Szimfonikus Zenekar

2010.02.14. 00:58
Ajánlom
Európa és Ázsia kapcsolatainak szorosabbra fonása érdekében hozták létre az Euroasian Symphony Orchestrát, amely magyar fiatalokat is vár tagjai közé. A jelentkezés feltételei: betöltött 18. életév, hallgatói jogviszony felsőfokú zenei oktatási intézményben. A jelentkezés határideje 2010. március 1.

A 2010. nyári zenekari próbaidőszak augusztus 5-14 között lesz Szöulban (Dél-Korea), amit nagy valószínűséggel egyhetes turné követ. A betanulandó művek Mahler II. ("Feltámadás") szimfóniája és a belga zeneszerző, Guillaume Lekeu egy műve.

A jelentkezőknek önéletrajzot valamint három szabadon választott, fenti művek nehézségének illeszkedő szólómű felvételét kell a Jeunesses Musicales Hungary (Ifjú Zenebarátok Magyarországi Szervezete) számára kell eljuttatni 2010. március 1-ig, lehetőleg elektronikus formátumban. A felvételek valódiságát és eredetiségét a jelentkező hangszertanárának és a képző intézménynek kell írásban igazolnia. A felvételek bármilyen közismert formátumban és hordozón leadhatók.

A szokásos szimfonikus zenekari hangszerek mellett hárfások és orgonisták jelentkezését is várják. A Mahler-szimfónia nagy apparátusára való tekintettel klarinétosoknak, kürtösöknek és ütősöknek különösen nagy esélyük van a bekerülésre. A turné költségeit az EU tagállamai, illetve a Dél-koreai szervezők állják.

A kezdeményezés célja, hogy a muzsika szeretetét osztó fiatalok a zene nemzetközi nyelvének segítségével áthidalják a kulturális, nyelvi és társadalmi különbségeket. A 2009-ben kezdeményezett Euroasian Symphony Orchestra szervezője a Dél-koreai Európai Kultúrintézet, a zenekar művészeti vezetője és karmestere Elahiu von Erlenbach.

A közel ötven országból érkező mintegy száz kiválasztott zenekari tagot a Berlini Filharmonikusok, a Szöuli Filharmonikusok és a belga Quartz Ensemble tagjai mentorálják majd.

További, részletes információk a Jeunesses Musicales Hungary honlapján olvashatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.