Klasszikus

Takács-Nagy Gábor a MÁV Szimfonikusok élén

2010.06.18. 12:15
Ajánlom
Szeptember 1-jétől a világhírű hegedűs, kamaramuzsikus, pedagógus és dirigens veszi át Kollár Imrétől a művészeti vezető és a vezető karmesteri pozíciót. A váltásra Kollár kétéves szerződésének lejárta miatt kerül sor.

A MÁV Szimfonikusok karmestere Kesselyák Gergely, állandó vendégkarmestere változatlanul Rodrigo de Carvalho lesz. Míg Takács-Nagy elsősorban bécsi klasszikus (Haydn, Mozart, Beethoven), addig Kesselyák inkább romantikus (Bruckner, Csajkovszkij) műveket dirigál majd a 2010/11-es évadban. A két művész neve már Gál Tamás leköszönését követően is felmerült, de akkor még egyikük sem tudta elvállalni a zenekar teljes szakmai irányítását. 2008 szeptemberében ezért a vezetést Kollár Imre vette át, aki a zenekar repertoárjából eddig hiányzó művekkel és szokatlan műsor-összeállítással igyekezett elnyerni a közönség tetszését. Az ő regnálása alatt került sor a koncertek átcsoportosítására az Operettszínházba, ahol a következő évad koncertjeinek zömét is rendezik. A bérletes nézők láthatóan jó érzéssel fogadták a Zeneakadémia Nagytermét átmenetileg helyettesítő teret, így a döntés mindenképp jó lépésnek bizonyult.

Lendvai Györgyöt, a MÁV Szimfonikusok ügyvezető igazgatóját Takács-Nagy rendkívül hasznos és eredményes munkája, a hegedűs-karmestert pedig a zenekar fejlődési lehetőségei és a magas színvonalon megvalósult közös koncertek győzték meg. A Genfben élő muzsikus, aki jelenleg is a Genfi Konzervatórium kamarazene tanszékének vezetője, valamint a Varga Tibor Sion-i Zeneakadémiájának kamarazene professzora, 2005 óta művészeti vezetője a zenekar Festetics kamarazenekari bérletének és 2008 óta első vendégkarmesteri pozíciót tölt be náluk. Kesselyák, mint a Miskolci Nemzeti Színház operatagozatának zeneigazgatója, a „Bartók+" Nemzetközi Operafesztivál alapító zeneigazgatója szintén elfoglalt zenész, de együttes erővel el tudják látni a zenekar szinte minden koncertjének dirigálását.

„Optimista vagyok a zenekar egyre magasabb színvonalú teljesítményét látva" - mondta Takács-Nagy a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón. „A karmesterség nagyon komoly szakma és az egyik legnagyobb kihívás, hogy a tagok emberi és muzsikusi mivoltát is meg kell nyernem a közös munka érdekében. Azokban az időszakokban, amíg nem én dolgozom a zenekarral, igyekszem a lehető legjobb karmestereket elhozni számukra és külön jegyzetet is készíteni fogok a legfontosabb irányelveket összefoglalva, hogy a távollétemben vagy szólampróbákon is legyen egy vezérfonal, ami mentén haladni tudnak. A magyar zenekultúra nem tűnhet el, mert ez az egyik legfontosabb terület, amiben világhatalom vagyunk és most, amikor mindenhol rengeteg a baj, rendkívül fontos, hogy olyan koncerteket adjunk, amik megemelik a minket hallgató emberek lelkét is."

„A zenekar gazdasági szempontból stabil, az alapító-fenntartó MÁV Zrt.-vel aláírt hároméves szerződés idén jár le, az újratárgyalásokra szeptemberben kerül sor" - fogalmazott Lendvai György. „Nem kizárt, hogy a Múzeum u. 11-i székhelyre a MÁV Szimfonikusok mellé a jövőben új intézmény költözik. A Vasutas Zeneiskola áttelepülésével hosszú távon egy új kulturális központ létrehozása körvonalazódhat."

http://www.mavzenekar.hu/

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

75 éve halt meg Csortos Gyula - PORTRÉ

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. 
Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Vizuál

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Színház

Egy klasszikus és kortárs színházi társulat élete és hirtelen halála

Molière, Bulgakov, Szophoklész, Shakespeare művei, a szereplők improvizációi alapján készül és a jelen történéseire reflektál a Szentendrei Teátrum ősbemutatója, a Függöny. A rendező, Sardar Tagirovsky, arról is beszélt, hogy ami Molière korában történt, és ami most történik, aközött nincs nagy különbség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Leon Fleisher, az évtizedeken át csak bal kezével játszó amerikai zongorista

Elhunyt 92 éves korában Leon Fleisher világhírű amerikai zongorista, aki egy betegség miatt évtizedeken át csupán bal kézzel játszott. A zenész rákbetegségben halt meg vasárnap - írja a bbc.com.
Klasszikus ajánló

Megvan az idei Kaposfest teljes programja

Augusztus 16–19. között megújult arculattal érkezik a 11. Kaposfest – Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztivál Várdai István és Baráti Kristóf művészeti vezetésével. Az idei esemény időtartamában ugyan rövidebb, de annál színesebb lesz.
Klasszikus portré

Kortársai zenészként és orgonaszakértőként ismerték

Bárki viheti annyira mint ő, ha kitartóan gyakorol - vélekedett minden idők egyik legnagyobb zenei lángelméje. 1750. július 28-án halt meg Johann Sebastian Bach, aki más jelölt hiányában kapta csak meg a Tamás-templombeli állást.
Klasszikus hír

Ide hallgasson! – Új, miniatűr zeneművet írt Kurtág György

A 94 éves mester is csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez, és egy miniatűr elektronikus kompozíciót alkotott egy meglévő témára.
Klasszikus hír

Biatorbágy városának zenekara lett az Erkel Ferenc Kamarazenekar

A harmincöt éves együttes a jövőben a „Biatorbágy Hangja” címet viseli, és végre otthonra lelt a Pest megyei városban.