Klasszikus

Takács-Nagy Gábor a MÁV Szimfonikusok élén

2010.06.18. 12:15
Ajánlom
Szeptember 1-jétől a világhírű hegedűs, kamaramuzsikus, pedagógus és dirigens veszi át Kollár Imrétől a művészeti vezető és a vezető karmesteri pozíciót. A váltásra Kollár kétéves szerződésének lejárta miatt kerül sor.

A MÁV Szimfonikusok karmestere Kesselyák Gergely, állandó vendégkarmestere változatlanul Rodrigo de Carvalho lesz. Míg Takács-Nagy elsősorban bécsi klasszikus (Haydn, Mozart, Beethoven), addig Kesselyák inkább romantikus (Bruckner, Csajkovszkij) műveket dirigál majd a 2010/11-es évadban. A két művész neve már Gál Tamás leköszönését követően is felmerült, de akkor még egyikük sem tudta elvállalni a zenekar teljes szakmai irányítását. 2008 szeptemberében ezért a vezetést Kollár Imre vette át, aki a zenekar repertoárjából eddig hiányzó művekkel és szokatlan műsor-összeállítással igyekezett elnyerni a közönség tetszését. Az ő regnálása alatt került sor a koncertek átcsoportosítására az Operettszínházba, ahol a következő évad koncertjeinek zömét is rendezik. A bérletes nézők láthatóan jó érzéssel fogadták a Zeneakadémia Nagytermét átmenetileg helyettesítő teret, így a döntés mindenképp jó lépésnek bizonyult.

Lendvai Györgyöt, a MÁV Szimfonikusok ügyvezető igazgatóját Takács-Nagy rendkívül hasznos és eredményes munkája, a hegedűs-karmestert pedig a zenekar fejlődési lehetőségei és a magas színvonalon megvalósult közös koncertek győzték meg. A Genfben élő muzsikus, aki jelenleg is a Genfi Konzervatórium kamarazene tanszékének vezetője, valamint a Varga Tibor Sion-i Zeneakadémiájának kamarazene professzora, 2005 óta művészeti vezetője a zenekar Festetics kamarazenekari bérletének és 2008 óta első vendégkarmesteri pozíciót tölt be náluk. Kesselyák, mint a Miskolci Nemzeti Színház operatagozatának zeneigazgatója, a „Bartók+" Nemzetközi Operafesztivál alapító zeneigazgatója szintén elfoglalt zenész, de együttes erővel el tudják látni a zenekar szinte minden koncertjének dirigálását.

„Optimista vagyok a zenekar egyre magasabb színvonalú teljesítményét látva" - mondta Takács-Nagy a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón. „A karmesterség nagyon komoly szakma és az egyik legnagyobb kihívás, hogy a tagok emberi és muzsikusi mivoltát is meg kell nyernem a közös munka érdekében. Azokban az időszakokban, amíg nem én dolgozom a zenekarral, igyekszem a lehető legjobb karmestereket elhozni számukra és külön jegyzetet is készíteni fogok a legfontosabb irányelveket összefoglalva, hogy a távollétemben vagy szólampróbákon is legyen egy vezérfonal, ami mentén haladni tudnak. A magyar zenekultúra nem tűnhet el, mert ez az egyik legfontosabb terület, amiben világhatalom vagyunk és most, amikor mindenhol rengeteg a baj, rendkívül fontos, hogy olyan koncerteket adjunk, amik megemelik a minket hallgató emberek lelkét is."

„A zenekar gazdasági szempontból stabil, az alapító-fenntartó MÁV Zrt.-vel aláírt hároméves szerződés idén jár le, az újratárgyalásokra szeptemberben kerül sor" - fogalmazott Lendvai György. „Nem kizárt, hogy a Múzeum u. 11-i székhelyre a MÁV Szimfonikusok mellé a jövőben új intézmény költözik. A Vasutas Zeneiskola áttelepülésével hosszú távon egy új kulturális központ létrehozása körvonalazódhat."

http://www.mavzenekar.hu/

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Igazi Angyal volt” – Emlékezések Kurtág Mártára

Fischer Iván és Keller András a Slipped Disc hasábjain búcsúztak a múlt héten elhunyt zongoraművésznőtől, Kurtág György alkotótársától.
Klasszikus

Ilyen érzés volt egyetlen európaiként hallgatni a Concerto Budapest koncertjét Kínában

Szürreális és tanulságos élmény volt, de emlékezetes volt az este Fucsouban a zenekar azon tagjai számára is, akik a koncert előtt egy vörös szőnyegen sétáltak Jackie Chan-nel.
Vizuál

Rekordok dőltek a Virág Judit Galéria árverésén

Kádár Béla Concertina című festménye 110, valamint Schönberger Armand Abszintivók című festménye 85 millió forintos eladási árával életműrekordot döntött a Virág Judit Galéria őszi árverésén.
Színház

To be, or not to be - Benedict Cumberbatch Hamletként tér vissza az Urániába

Decemberben újra látható az Uránia történetének egyik legnépszerűbb színházi közvetítése, a londoni Barbican Színház Hamlet előadása, főszerepben Benedict Cumberbatch-csel. 
Könyv

Valamirevaló szerző előbb-utóbb szentel regényt a szüleinek

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal George Szirtes Előhívás – Anyám regénye című (ön)életrajzi ténykönyvét mutatja be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Rangos genfi zongoraversenyt nyert Gyöngyösi Ivett

A fiatal zongoraművésznő a verseny fődíjaként fellépést nyert a genfi Victoria Hallban.
Klasszikus ajánló

Íme a februári Beethoven-maraton teljes programja!

Forradalmi, látnoki, zseni – a klasszikus zene örök csillagát, Ludwig van Beethovent ünneplik a Müpa, a BFZ és a magyar zenei élet legmeghatározóbb muzsikusai 2020. február 2-án, a zeneszerző születésének 250. évfordulóján. Az igazi fanatikusok 11 órán át hallgathatják a zeneszerző-óriás műveit.
Klasszikus beszámoló

Ilyen érzés volt egyetlen európaiként hallgatni a Concerto Budapest koncertjét Kínában

Szürreális és tanulságos élmény volt, de emlékezetes volt az este Fucsouban a zenekar azon tagjai számára is, akik a koncert előtt egy vörös szőnyegen sétáltak Jackie Chan-nel.
Klasszikus gyász

„Igazi Angyal volt” – Emlékezések Kurtág Mártára

Fischer Iván és Keller András a Slipped Disc hasábjain búcsúztak a múlt héten elhunyt zongoraművésznőtől, Kurtág György alkotótársától.
Klasszikus magazin

Tudta? Nemessányi-hangszeren játszik az Operaház koncertmestere, Kállai Ernő

Nagyszerű lehetőségként egy Nemessányi-hegedű került az Opera birtokába tavasszal, amely hangszer ebben az évadban fog igazán szerephez jutni, mégpedig Kállai Ernő koncertmester játékán keresztül. De nézzük, miben is áll ennek a jelentősége.