Klasszikus

Takács-Nagy Gábor a MÁV Szimfonikusok élén

2010.06.18. 12:15
Ajánlom
Szeptember 1-jétől a világhírű hegedűs, kamaramuzsikus, pedagógus és dirigens veszi át Kollár Imrétől a művészeti vezető és a vezető karmesteri pozíciót. A váltásra Kollár kétéves szerződésének lejárta miatt kerül sor.

A MÁV Szimfonikusok karmestere Kesselyák Gergely, állandó vendégkarmestere változatlanul Rodrigo de Carvalho lesz. Míg Takács-Nagy elsősorban bécsi klasszikus (Haydn, Mozart, Beethoven), addig Kesselyák inkább romantikus (Bruckner, Csajkovszkij) műveket dirigál majd a 2010/11-es évadban. A két művész neve már Gál Tamás leköszönését követően is felmerült, de akkor még egyikük sem tudta elvállalni a zenekar teljes szakmai irányítását. 2008 szeptemberében ezért a vezetést Kollár Imre vette át, aki a zenekar repertoárjából eddig hiányzó művekkel és szokatlan műsor-összeállítással igyekezett elnyerni a közönség tetszését. Az ő regnálása alatt került sor a koncertek átcsoportosítására az Operettszínházba, ahol a következő évad koncertjeinek zömét is rendezik. A bérletes nézők láthatóan jó érzéssel fogadták a Zeneakadémia Nagytermét átmenetileg helyettesítő teret, így a döntés mindenképp jó lépésnek bizonyult.

Lendvai Györgyöt, a MÁV Szimfonikusok ügyvezető igazgatóját Takács-Nagy rendkívül hasznos és eredményes munkája, a hegedűs-karmestert pedig a zenekar fejlődési lehetőségei és a magas színvonalon megvalósult közös koncertek győzték meg. A Genfben élő muzsikus, aki jelenleg is a Genfi Konzervatórium kamarazene tanszékének vezetője, valamint a Varga Tibor Sion-i Zeneakadémiájának kamarazene professzora, 2005 óta művészeti vezetője a zenekar Festetics kamarazenekari bérletének és 2008 óta első vendégkarmesteri pozíciót tölt be náluk. Kesselyák, mint a Miskolci Nemzeti Színház operatagozatának zeneigazgatója, a „Bartók+" Nemzetközi Operafesztivál alapító zeneigazgatója szintén elfoglalt zenész, de együttes erővel el tudják látni a zenekar szinte minden koncertjének dirigálását.

„Optimista vagyok a zenekar egyre magasabb színvonalú teljesítményét látva" - mondta Takács-Nagy a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón. „A karmesterség nagyon komoly szakma és az egyik legnagyobb kihívás, hogy a tagok emberi és muzsikusi mivoltát is meg kell nyernem a közös munka érdekében. Azokban az időszakokban, amíg nem én dolgozom a zenekarral, igyekszem a lehető legjobb karmestereket elhozni számukra és külön jegyzetet is készíteni fogok a legfontosabb irányelveket összefoglalva, hogy a távollétemben vagy szólampróbákon is legyen egy vezérfonal, ami mentén haladni tudnak. A magyar zenekultúra nem tűnhet el, mert ez az egyik legfontosabb terület, amiben világhatalom vagyunk és most, amikor mindenhol rengeteg a baj, rendkívül fontos, hogy olyan koncerteket adjunk, amik megemelik a minket hallgató emberek lelkét is."

„A zenekar gazdasági szempontból stabil, az alapító-fenntartó MÁV Zrt.-vel aláírt hároméves szerződés idén jár le, az újratárgyalásokra szeptemberben kerül sor" - fogalmazott Lendvai György. „Nem kizárt, hogy a Múzeum u. 11-i székhelyre a MÁV Szimfonikusok mellé a jövőben új intézmény költözik. A Vasutas Zeneiskola áttelepülésével hosszú távon egy új kulturális központ létrehozása körvonalazódhat."

http://www.mavzenekar.hu/

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Színház

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.
Színház

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.