Klasszikus

Takács-Nagy Gábor: Nem akarok alakítani, mint a James Bond

2020.05.04. 09:35
Ajánlom
A világhírű karmester és hegedűművész, a Takács Kvartett alapítója genfi otthonában a Don Giovanni tanulmányozásával töltötte a karantén első napjait. Március végén készült villáminterjúnk vele.

Művészi szabadság című sorozatunkban ismert művészeket keresünk meg a kérdéssel: mit csinálnak most? Hogy látják a jelenlegi állapotokat?

Mivel töltöd a napjaidat a karanténban?

Most, hogy nincs az az őrült rohanás, ami a muzsikusok életét jellemzi, és nincsen beosztva minden percem, aktívan tartom magam. Otthon tanulok olyan darabokat, amik a nem is olyan távoli jövőben talán színre kerülnek. Most éppen a Don Giovannival foglalkozom. Feleségemmel Genf külterületén lakunk, zöldövezetben. Sokat sétálunk, reggelente én pedig gyorssétákat teszek.

Gyorsséta?

Az a lényege, hogy harminc percig olyan gyorsan sétálsz, amilyen gyorsan csak tudsz, hogy kiizzadj. Utána mindig pozitívabban érzem magam. Ajánlom mindenkinek nagyon.

Hogy viseled a leállást?

A rengeteg nyomorúság mellett van jó oldala is: az emberek végre időt töltenek a családjukkal. Persze, az ember nem arra született, hogy kalitkában éljen.

Tartasz a betegségtől?

Született optimista vagyok. Persze, vigyázok, de nem félek. Na, nem akarok alakítani, mint a James Bond, hogy nem félek, az emberben van egy apró szorongás vagy féltés – a családtagjaim miatt is –, de nem ez határoz meg.

Észrevetted, hogy ebben a nehéz helyzetben az emberek – jobb híján az internetes térben – több szolidaritást mutatnak egymás iránt?

Nagyon tetszik! Békeidőben is így kéne élni. Szerintem a zenének még nagyobb szerepe lesz a járvány után, ha az élet visszatér a rendes kerékvágásba. A zene gyógyszer a léleknek.

Mi hiányzik a legjobban a „rendes kerékvágásból”?

Emberekkel lenni, tanítani, zenélni. Nekem mindig ez a legfontosabb: a tartalmas kapcsolatok. Meg aztán hiányzik a foci és a tenisz is. Lehet, hogy meglepődsz ezen, de követni szoktam a bajnokságokat, visszanézem a legszebb gólokat.

Mi lesz az első dolgod, ha beindul az élet?

Újra elkezdek tanítani – itt, a genfi zeneakadémián oktatok vonósnégyest. Nagyon várom, hogy találkozzak a növendékeimmel. És várom, hogy utazhassak, koncertezhessek.

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

A karmester nem közlekedési rendőr

Kapcsolódó

A karmester nem közlekedési rendőr

Kitűnő hegedűsből lett rendkívüli karmester. Takács-Nagy Gábor energiája a színpadon a zenét szolgálja, interjú közben pedig az őszinte beszélgetés záloga. Október elején, egy budapesti zenekari próba és egy mesterkurzus közben kerestük fel az Egyesült Királyságban élő művészt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Klasszikus

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.
Vizuál

Saját agyműtétjéről készített fotósorozatot a Capa-nagydíj nyertese

„Nem tudtam, mi történik velem. Megijedtem, tanulmányoztam, mostanra elfogadtam” – írta Neogrády-Kiss Barnabás fotós.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

A tanár és az előadóművész egyensúlya – interjú Farkas Gáborral

Szeptembertől a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője lett, hazaköltözik Tokióból Farkas Gábor zongoraművész. Lehet, hogy észre sem vettük, hogy távol volt: rendszeresen találkoztunk vele a hazai színpadokon. Mert, miként a zongoraművész vallja, koncertezést és tanítást együtt érdemes művelni.
Klasszikus interjú

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.
Klasszikus interjú

„A közönség lelkesedése azonnal feledtette az összes problémát” – gondolatok a 6. Klassz a pARTon margójára

A zenei világot tekintve 2020 a lemondott koncertek éve. A fesztiváloknak különösen lesújtó ez az esztendő, mégis van pár szerencsés sorozat, ahol a csillagok együttállása – és persze a vírus két hulláma közti nyári fellélegzés – lehetővé tette, hogy visszacsempéssze az élő klasszikus zenét az emberek életébe. Ilyen volt a Balaton északi partján már hagyományos Klassz a pARTon is, ahol közel félszáz hangverseny szólalhatott meg. A program összeállításáról, a szervezés nehézségeiről, a koncertéletbe való nagy visszatérésről és a legfontosabb élményekről Érdi Mártával és a fesztivál művészeti vezetőjével, Érdi Tamás zongoraművésszel beszélgettünk.
Klasszikus hír

A Magyar Tehetség Nagykövete lett Várdai István

Várdai István a tehetséggondozásban vállalt szerepe miatt idén októberben megkapta a Magyar Tehetség Nagykövete címet.
Klasszikus ajánló

Várdai István szólójátékával indítja az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Zeneakadémián nyitja meg az idei évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar október 25-én. Az új művészeti igazgató Várdai István szólistaként is fellép az évadnyitó koncerten. A műsorban J. S. Bach és fia, C. P. E. Bach, valamint Mendelssohn klasszikus darabjai szerepelnek.