Klasszikus

Takács-Nagy Gábor: Nem akarok alakítani, mint a James Bond

2020.05.04. 09:35
Ajánlom
A világhírű karmester és hegedűművész, a Takács Kvartett alapítója genfi otthonában a Don Giovanni tanulmányozásával töltötte a karantén első napjait. Március végén készült villáminterjúnk vele.

Művészi szabadság című sorozatunkban ismert művészeket keresünk meg a kérdéssel: mit csinálnak most? Hogy látják a jelenlegi állapotokat?

Mivel töltöd a napjaidat a karanténban?

Most, hogy nincs az az őrült rohanás, ami a muzsikusok életét jellemzi, és nincsen beosztva minden percem, aktívan tartom magam. Otthon tanulok olyan darabokat, amik a nem is olyan távoli jövőben talán színre kerülnek. Most éppen a Don Giovannival foglalkozom. Feleségemmel Genf külterületén lakunk, zöldövezetben. Sokat sétálunk, reggelente én pedig gyorssétákat teszek.

Gyorsséta?

Az a lényege, hogy harminc percig olyan gyorsan sétálsz, amilyen gyorsan csak tudsz, hogy kiizzadj. Utána mindig pozitívabban érzem magam. Ajánlom mindenkinek nagyon.

Hogy viseled a leállást?

A rengeteg nyomorúság mellett van jó oldala is: az emberek végre időt töltenek a családjukkal. Persze, az ember nem arra született, hogy kalitkában éljen.

Tartasz a betegségtől?

Született optimista vagyok. Persze, vigyázok, de nem félek. Na, nem akarok alakítani, mint a James Bond, hogy nem félek, az emberben van egy apró szorongás vagy féltés – a családtagjaim miatt is –, de nem ez határoz meg.

Észrevetted, hogy ebben a nehéz helyzetben az emberek – jobb híján az internetes térben – több szolidaritást mutatnak egymás iránt?

Nagyon tetszik! Békeidőben is így kéne élni. Szerintem a zenének még nagyobb szerepe lesz a járvány után, ha az élet visszatér a rendes kerékvágásba. A zene gyógyszer a léleknek.

Mi hiányzik a legjobban a „rendes kerékvágásból”?

Emberekkel lenni, tanítani, zenélni. Nekem mindig ez a legfontosabb: a tartalmas kapcsolatok. Meg aztán hiányzik a foci és a tenisz is. Lehet, hogy meglepődsz ezen, de követni szoktam a bajnokságokat, visszanézem a legszebb gólokat.

Mi lesz az első dolgod, ha beindul az élet?

Újra elkezdek tanítani – itt, a genfi zeneakadémián oktatok vonósnégyest. Nagyon várom, hogy találkozzak a növendékeimmel. És várom, hogy utazhassak, koncertezhessek.

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

A karmester nem közlekedési rendőr

Kapcsolódó

A karmester nem közlekedési rendőr

Kitűnő hegedűsből lett rendkívüli karmester. Takács-Nagy Gábor energiája a színpadon a zenét szolgálja, interjú közben pedig az őszinte beszélgetés záloga. Október elején, egy budapesti zenekari próba és egy mesterkurzus közben kerestük fel az Egyesült Királyságban élő művészt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Lakatos György, a Gundel és a Hilton legendás prímása

A muzsikust 76 éves korában érte a halál, temetéséről a család később ad tájékoztatást – írja a turizmus.com.
Klasszikus hír

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.