Klasszikus

Tallér Zsófiára emlékezik a zenészvilág

2021.10.01. 13:40
Ajánlom
Kilépés a fényre címmel emlékeznek október 2-án a Zeneakadémián a közelmúltban elhunyt zeneszerzőre, akinek legismertebb műveiből hangoznak el részletek a koncerten.

Idén áprilisban, tragikusan fiatalon hunyt el a zeneélet különleges egyénisége, Tallér Zsófia, aki operáinak, gyermekdarabjainak és filmzenéinek köszönhetően alighanem az egyik legtöbbet hallgatott kortárs zeneszerző volt. Az október 2-án a Zeneakadémia Solti Termében rendezett emlékesten

a zenei, a színházi és a filmes szakma emlékezik a komponista sokoldalú munkásságára.

A koncerten részletek hangoznak el Tallér Zsófia dalaiból, kísérőzenéiből, a Johanna című operafilm zenéjéből, a Leánder és Lenszirom című, nagy sikerű gyermekoperából, mely három évadon át szerepelt a Magyar Állami Operaház műsorán. Az estet a Pert Em Heru című, az egyiptomi halálkultuszt feldolgozó, Artisjus-díjas oratórium részletei zárják. A zenei részletek között

 idézetek hangoznak el a zeneszerző zenéről, zenedramaturgiáról, tanításról szóló gondolataiból.

Az emlékest házigazdája Mátyássy Szabolcs, a prózai részekben Pelsőczy Réka és Zsótér Sándor működik közre. A Ventoscala Sinfoniettát és a Pax et Bonum Kamarakórust Dobszay-Meskó Ilona, a Magyar Állami Operaház Gyerekkórusát Hajzer Nikolett vezényli. Az opera- és oratóriumrészletek szólistái Boross Csilla, Molnár Ágnes, Bakonyi Marcell, Daragó Zoltán, Cserna Ildikó, Bódi Marianna, Megyesi Zoltán és Gábor Géza lesznek.

Időpont: október 2., 19:00-21:00

Helyszín: Zeneakadémia, Solti Terem

Részletes műsor és jegyvásárlás a Zeneakadémia honlapján érhető el.

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

Kapcsolódó

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.