Klasszikus

Tallér Zsófiára emlékezik a zenészvilág

2021.10.01. 13:40
Ajánlom
Kilépés a fényre címmel emlékeznek október 2-án a Zeneakadémián a közelmúltban elhunyt zeneszerzőre, akinek legismertebb műveiből hangoznak el részletek a koncerten.

Idén áprilisban, tragikusan fiatalon hunyt el a zeneélet különleges egyénisége, Tallér Zsófia, aki operáinak, gyermekdarabjainak és filmzenéinek köszönhetően alighanem az egyik legtöbbet hallgatott kortárs zeneszerző volt. Az október 2-án a Zeneakadémia Solti Termében rendezett emlékesten

a zenei, a színházi és a filmes szakma emlékezik a komponista sokoldalú munkásságára.

A koncerten részletek hangoznak el Tallér Zsófia dalaiból, kísérőzenéiből, a Johanna című operafilm zenéjéből, a Leánder és Lenszirom című, nagy sikerű gyermekoperából, mely három évadon át szerepelt a Magyar Állami Operaház műsorán. Az estet a Pert Em Heru című, az egyiptomi halálkultuszt feldolgozó, Artisjus-díjas oratórium részletei zárják. A zenei részletek között

 idézetek hangoznak el a zeneszerző zenéről, zenedramaturgiáról, tanításról szóló gondolataiból.

Az emlékest házigazdája Mátyássy Szabolcs, a prózai részekben Pelsőczy Réka és Zsótér Sándor működik közre. A Ventoscala Sinfoniettát és a Pax et Bonum Kamarakórust Dobszay-Meskó Ilona, a Magyar Állami Operaház Gyerekkórusát Hajzer Nikolett vezényli. Az opera- és oratóriumrészletek szólistái Boross Csilla, Molnár Ágnes, Bakonyi Marcell, Daragó Zoltán, Cserna Ildikó, Bódi Marianna, Megyesi Zoltán és Gábor Géza lesznek.

Időpont: október 2., 19:00-21:00

Helyszín: Zeneakadémia, Solti Terem

Részletes műsor és jegyvásárlás a Zeneakadémia honlapján érhető el.

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

Kapcsolódó

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.