Klasszikus

Támogatás nélkül bezár a Fonó

2003.06.25. 00:00
Ajánlom
Évente 25-30 millió forint közpénztámogatással megmenekülhetne, sőt eredményesen mûködhetne a Fonó Budai Zeneház és a Fonó Records. Ez az összeg nem több, mint egy átlagos zeneiskola költségvetésének fele. Az elsősorban népzenével foglalkozó kulturális intézmény és hanglemezkiadó mostanra 40-45 millió forintos adósságot halmozott fel, és felszámolás fenyegeti. László Sándor ügyvezető igazgató ugyanakkor határozottan cáfolja, hogy a csődhelyzetnek bármi köze lenne a politikához, a tavalyi kormányváltáshoz.

Ütött a Fonó utolsó órája? Ezzel a drámai címû sajtóközleménnyel fordult a nyilvánossághoz néhány napja a dél-budai Sztregova utcában mûködő zeneház és hanglemezkiadó vezetése. "Lassanként igyekszünk felkészülni arra, amit velünk együtt a Fonó közönsége sem szívesen fogad el: az aggasztó körülmények őszre a Fonó eddigi profiljának drasztikus megváltoztatásához, végeredményben pedig az intézmény bezárásához, javainak elárverezéséhez és eddigi tevékenységének végleges megszüntetéséhez vezetnek” – áll László Sándor ügyvezető igazgató közleményében.

Értékmentő magánvállalkozás

A Fonó Budai Zeneházat 1995-ben alapította egy számítástechnikai és elektronikai területen tevékenykedő üzletember, Lukács József. Társaival együtt úgy gondolta, érdemes pénzt és energiát fektetni egy olyan kulturális centrum mûködtetésébe, amelynek feladata a magyar és Kárpát-medencei népzenei kincs megőrzése, minél szélesebb körben való megismertetése. Szakmai körökben úgy ítélik meg, hogy a Fonó nyolc év alatt bizonyította létjogosultságát. Több mint négyszáz különböző népzenei és néptáncegyüttes, dzsesszzenekar, kísérleti mûfajokat képviselő formáció lépett fel a házban, s tevékenységük elismeréseként 2000-ben megkapták a Pro Cultura Urbis díjat.
Népzene, dzsessz, kísérleti mûfajok

A közhasznú társaságként (kht.) mûködő zeneház tevékenységét jól egészíti ki a Fonó Records Kft., amely eddig százhúsz lemezt jelentetett meg. "Többségében olyan mûvészek felvételeit adtuk ki, akik addig máshol nem kaptak megszólalási lehetőséget. Lemezeink évek óta tizenhét országban képviselik Magyarország zenekultúráját; rendszeresen részt veszünk Európa legnagyobb szakmai szemléin, például a cannes-i Midemen” – mondja László Sándor. Kiadványaik közül kiemelkedett az Utolsó óra program eredményeit bemutató Új Pátria sorozat eddigi tizenhat lemeze (l. keretes írásunkat), illetve az Ortutay Gyula egykori legendás gramofonsorozatát korszerû, multimédiás verzióban összegző Pátria CD-ROM, valamint Vargyas Lajos A magyarság népzenéje címû összefoglaló gyûjteményének megjelentetése. 2003-ban viszont – anyagi források hiányában – még egyetlen CD-t sem tudtak kiadni.

Szándék kérdése a támogatás

László Sándor a Magyar Hírlapnak elmondta, a Fonó magánkezdeményezésként jött létre, s ezért a mindenkori kulturális kormányzat nem érezte feladatának, hogy támogassa. A zeneház és a lemezkiadó mûködéséhez 2002-ben kaptak először támogatást: 2 millió forintot a fővárosi Pro Cultura Urbis Alapítványtól, ez azonban költségvetésüknek csak elenyésző része. Ez az alapítvány idén is döntött a nehéz helyzetbe került Fonó támogatásáról: hétmillió forintot szavaztak meg, amelynek folyósítása a közeli hetekben várható. László Sándor szerint évente 25-30 millió forint közpénztámogatásra lenne szükség ahhoz, hogy a zeneház és a lemezkiadó megmeneküljön. Ez szerinte csak szándék kérdése, hiszen ez az összeg egy átlagos zeneiskola költségvetésének fele, így a minisztériumi büdzsében elenyésző tétel lenne. Koncz Erika, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) helyettes államtitkára viszont azt nyilatkozta, hogy mivel a Fonó nem tartozik a tárca által fenntartott intézmények közé, mûködési támogatást nem tudnak adni.
Elterjedt, hogy a Fonó csődje közvetve politikai okokra, a tavalyi kormányváltásra vezethető vissza: a Fidesz-kormány idején ugyanis a kulturális tárca jelentős összeggel segítette a lemezkiadót. László Sándor a politikai találgatásokat határozottan cáfolja: Rockenbauer Zoltán minisztersége idején az NKÖM csak az Utolsó óra programhoz nyújtott támogatást, ami a Fonó számára még így is 15 millió forint veszteséggel zárult. Mûködési támogatást viszont a Fidesz-kormány idején sem kaptak, így a helyzet tavalyhoz képest nem változott. "Azért léptünk a nyilvánosság elé, mert végre el kell dönteni, hogy csak szavakban vagy ténylegesen fontos-e mindaz, amit a Fonó képvisel.”

 
 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!