Klasszikus

Támogatás zenekaroknak

2008.06.02. 00:00
Ajánlom
Megszülettek a helyi önkormányzatok hivatásos zenekari és énekkari támogatásának 2008-as eredményei.

Ennek értelmében a XXII. kerület Budafok-Tétény
Önkormányzata 100 millió forint (Budafoki Dohnányi Zenekar), a III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat (Óbudai Szimfonikus Zenekar) 53 millió forint, a IV. kerület Újpest
Önkormányzata (MÁV Szimfonikus Zenekari Alapítvány) 33 millió forint, a XIV. kerület Zugló Önkormányzata (Zuglói Filharmónia Kht.) pedig 9 millió forint támogatásban részesül 2008-ban.

A vidéki önkorményzatok közül Pécs Megyei Jogú Városi
Önkormányzata (Pannon Filharmonikus Zenekar) kapta a legtöbb támogatást, összesen 117 millió forintot, Miskolc Megyei Jogú Városi
Önkormányzata (Miskolci Szimfonikus Zenekar) 114 millió, a Győr Megyei Jogú Városi Önkormányzata (Győri Filharmonikus Zenekar) 110 millió, Debrecen Megyei Jogú Városi Önkormányzata (Debreceni Filharmonikus Zenekar) pedig 102 millió forintot kapnak.

"A költségvetési törvény értelmében az 1 milliárd 10 millió Ft-os keret az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium költségvetésében van elkülönítve, de a keret szétosztása az Oktatási és Kulturális Minisztérium feladata, mert ez a keret azon önkormányzatok támogatására szolgál, amelyek hivatásos zenekart és/vagy énekkart tartanak fent illetve támogatnak egy hosszútávú közszolgáltatási szerződés keretében.

A keret 1990-ben jött létre a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és a Kulturális Minisztérium kezdeményezésére, akkor 80 millió Ft-tal. Ez a keret évről évre növekedett, míg el nem érte a 450 millió Ft-ot, majd 2003-ban duplájára emelkedett (990 millió Ft), azóta tartja a szintet." - mondta el lapunknak Gerenday Ágnes, az OKM zenei referense, szakmai tanácsadója.

A támogatás tehát nem közvetlenül a zenekarokat érinti, hanem az azokat fenntartó önkormányzatokat, így lehetőség nyílik arra, hogy a támogatási rendszerbe új és új zenekarok lépjenek be. A szakmai kuratóriumnak öt tagja van, akik egy felállított kritériumrendszer alapján döntenek a támogatás odaítéléséről.

A pályázati eredmények teljes listája ezen a linken tekinthető meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Színház

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.