Klasszikus

Támogatás zenekaroknak

2008.06.02. 00:00
Ajánlom
Megszülettek a helyi önkormányzatok hivatásos zenekari és énekkari támogatásának 2008-as eredményei.

Ennek értelmében a XXII. kerület Budafok-Tétény
Önkormányzata 100 millió forint (Budafoki Dohnányi Zenekar), a III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat (Óbudai Szimfonikus Zenekar) 53 millió forint, a IV. kerület Újpest
Önkormányzata (MÁV Szimfonikus Zenekari Alapítvány) 33 millió forint, a XIV. kerület Zugló Önkormányzata (Zuglói Filharmónia Kht.) pedig 9 millió forint támogatásban részesül 2008-ban.

A vidéki önkorményzatok közül Pécs Megyei Jogú Városi
Önkormányzata (Pannon Filharmonikus Zenekar) kapta a legtöbb támogatást, összesen 117 millió forintot, Miskolc Megyei Jogú Városi
Önkormányzata (Miskolci Szimfonikus Zenekar) 114 millió, a Győr Megyei Jogú Városi Önkormányzata (Győri Filharmonikus Zenekar) 110 millió, Debrecen Megyei Jogú Városi Önkormányzata (Debreceni Filharmonikus Zenekar) pedig 102 millió forintot kapnak.

"A költségvetési törvény értelmében az 1 milliárd 10 millió Ft-os keret az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium költségvetésében van elkülönítve, de a keret szétosztása az Oktatási és Kulturális Minisztérium feladata, mert ez a keret azon önkormányzatok támogatására szolgál, amelyek hivatásos zenekart és/vagy énekkart tartanak fent illetve támogatnak egy hosszútávú közszolgáltatási szerződés keretében.

A keret 1990-ben jött létre a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és a Kulturális Minisztérium kezdeményezésére, akkor 80 millió Ft-tal. Ez a keret évről évre növekedett, míg el nem érte a 450 millió Ft-ot, majd 2003-ban duplájára emelkedett (990 millió Ft), azóta tartja a szintet." - mondta el lapunknak Gerenday Ágnes, az OKM zenei referense, szakmai tanácsadója.

A támogatás tehát nem közvetlenül a zenekarokat érinti, hanem az azokat fenntartó önkormányzatokat, így lehetőség nyílik arra, hogy a támogatási rendszerbe új és új zenekarok lépjenek be. A szakmai kuratóriumnak öt tagja van, akik egy felállított kritériumrendszer alapján döntenek a támogatás odaítéléséről.

A pályázati eredmények teljes listája ezen a linken tekinthető meg.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Az intuíció vezet” – Beszélgetés Tabajdi Ádám orgonaművésszel

Tabajdi Ádám az orgonistavilág sokoldalú alakja. Kívül-belül ismeri a hangszert és irodalmát, gyakornok volt a párizsi Notre-Dame-ban, számos rangos, nemzetközi versenyen szerepelt már sikerrel és előkészületben van egy átiratának kottás kiadása. Az MVM Zrt. jóvoltából Junior Prima Díjjal kitüntetett művész azt is elárulta, mit gondol a versenyekről, és milyen orgonát választana magának.
Klasszikus videó

Három nyelven csendül fel a Csendes éj a Danubia Zenekar és a Máltai Szimfónia videójában

Hátrányos helyzetű gyerekekkel rögzítették a Csendes éj című klasszikus karácsonyi dalt, amely lovári, angol és magyar nyelven csendül fel Lakatos Mónika, Nótár Mary és Takács Nikolas, valamint a Szent Efrém Férfikar közreműködésével.
Klasszikus hír

Elmarad Nina Stemme áriaestje a Müpában

Az intézmény tájékoztatása alapján a világhírű svéd szoprán lemondta december 7-re tervezett Wagner-estjét, így a koncertre szóló jegyeket az intézmény visszaváltja.
Klasszikus ajánló

Kállai Ernő lesz az Anima Musicae vendége

December 9-én egy újabb zseniális művész, Kállai Ernő foglalja el az Anima Musicae kamarazenekar koncertmesteri székét a Nádor Teremben, ahol szólójátékával is megajándékozza a közönséget.
Klasszikus magazin

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.