Klasszikus

Tanácskozás a zenekultúra jövőjéről

2006.04.27. 00:00
Ajánlom
Tizennyolc európai klasszikus zenei szaklap, rádió és internetes portál főszerkesztője tartott szakmai konferenciát április 24-26. között a Művészetek Palotájában. A konferencia házigazdája a Gramofon – Klasszikus és Jazz című magyar szakmai folyóirat volt, amely idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját.

A Midem Classical Awards (MCA) zsűrijének éves találkozóján az európai koncert- és fesztiválélet, illetve hanglemezkiadás helyzete mellett olyan kérdések is szóba kerültek, mint a komolyzenei kultúra, zenehallgatás, zenei műveltség fenntartása és megőrzése a 21. században.

A franciaországi Cannes-ban minden év januárjában kerül sor a MIDEM nemzetközi zenei szakkiállításra, amelyen 2006-ban több mint 10 ezer szakember vett részt, mintegy 130 országból. A Midem Classical Awards (MCA) díjkiosztóján 14 kategóriában díjazzák az előző év kiemelkedő klasszikus zenei teljesítményeit. A díj zsűrijét 18 európai zenei médium – szakfolyóiratok, rádiók, internetes portálok – képviselője alkotja, akik minden év tavaszán találkoznak valamely európai városban, hogy szakmai konferencia keretében egyeztessék stratégiájukat, feladataikat. A konferenciának idén Budapest adott otthont a Művészetek Palotája Gramofon – Klasszikus és Jazz című zenei lap jóvoltából. A Gramofon – Klasszikus és Jazz főszerkesztője, Retkes Attila évek óta részt vesz a cannes-i MIDEM keretében rendezett MIDEM Classical Awards zenei díj szakmai zsűrijében. A konferencia remek alkalmat kínál, hogy Európa vezető zenekritikusai kötetlen szakmai eszmecserék keretében tájékozódjanak az egyes országok zenei életéről, és megosszák egymással saját tapasztalataikat.

A komolyzenei kultúra, a koncert- és fesztiválélet, valamint a hanglemezkiadás jelentős problémákkal küzd: az internetes zenefogyasztás, a zenei élet kommercializálódása jelentősen és negatívan befolyásolja a komolyzene művészi színvonalát, a koncertlátogatási és lemezhallgatási szokásokat. A válság kezelésében, új megoldások kialakításában meghatározó szerepet vállalhat a zenei média, amely a klasszikus zenei kultúra kommunikációjával foglalkozik. A budapesti konferencián többek között az európai zeneélet olyan jelentős személyiségei vettek részt, mint James Jolly, a brit Gramophone főszerkesztője; Gregor Willmes, a német FonoForum főszerkesztője; Luis Sunén, a spanyol Scherzo főszerkesztője; Nathalie Krafft, a francia Le Monde de la Musique főszerkesztője vagy Martin Hoffmeister, a német MDR Rádió zenei főszerkesztője.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.