Klasszikus

Tanácskozás a zenekultúra jövőjéről

2006.04.27. 00:00
Ajánlom
Tizennyolc európai klasszikus zenei szaklap, rádió és internetes portál főszerkesztője tartott szakmai konferenciát április 24-26. között a Művészetek Palotájában. A konferencia házigazdája a Gramofon – Klasszikus és Jazz című magyar szakmai folyóirat volt, amely idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját.

A Midem Classical Awards (MCA) zsűrijének éves találkozóján az európai koncert- és fesztiválélet, illetve hanglemezkiadás helyzete mellett olyan kérdések is szóba kerültek, mint a komolyzenei kultúra, zenehallgatás, zenei műveltség fenntartása és megőrzése a 21. században.

A franciaországi Cannes-ban minden év januárjában kerül sor a MIDEM nemzetközi zenei szakkiállításra, amelyen 2006-ban több mint 10 ezer szakember vett részt, mintegy 130 országból. A Midem Classical Awards (MCA) díjkiosztóján 14 kategóriában díjazzák az előző év kiemelkedő klasszikus zenei teljesítményeit. A díj zsűrijét 18 európai zenei médium – szakfolyóiratok, rádiók, internetes portálok – képviselője alkotja, akik minden év tavaszán találkoznak valamely európai városban, hogy szakmai konferencia keretében egyeztessék stratégiájukat, feladataikat. A konferenciának idén Budapest adott otthont a Művészetek Palotája Gramofon – Klasszikus és Jazz című zenei lap jóvoltából. A Gramofon – Klasszikus és Jazz főszerkesztője, Retkes Attila évek óta részt vesz a cannes-i MIDEM keretében rendezett MIDEM Classical Awards zenei díj szakmai zsűrijében. A konferencia remek alkalmat kínál, hogy Európa vezető zenekritikusai kötetlen szakmai eszmecserék keretében tájékozódjanak az egyes országok zenei életéről, és megosszák egymással saját tapasztalataikat.

A komolyzenei kultúra, a koncert- és fesztiválélet, valamint a hanglemezkiadás jelentős problémákkal küzd: az internetes zenefogyasztás, a zenei élet kommercializálódása jelentősen és negatívan befolyásolja a komolyzene művészi színvonalát, a koncertlátogatási és lemezhallgatási szokásokat. A válság kezelésében, új megoldások kialakításában meghatározó szerepet vállalhat a zenei média, amely a klasszikus zenei kultúra kommunikációjával foglalkozik. A budapesti konferencián többek között az európai zeneélet olyan jelentős személyiségei vettek részt, mint James Jolly, a brit Gramophone főszerkesztője; Gregor Willmes, a német FonoForum főszerkesztője; Luis Sunén, a spanyol Scherzo főszerkesztője; Nathalie Krafft, a francia Le Monde de la Musique főszerkesztője vagy Martin Hoffmeister, a német MDR Rádió zenei főszerkesztője.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Színház

Mi jár a fejedben? – indul a Rózsavölgyi Szalon online műsora

Szombat esténként online beszélgetésekkel jelentkezik a Rózsavölgyi Szalon, Mi jár a fejedben? címmel. Csiby Gergely és Józan László a november 21-i adásban Zimányi Zsófiával, a Rózsavölgyi Szalon alapítójával, művészeti vezetőjével, a Pro Urbe Budapest kitüntetettjével, Pokorny Lia és Ágoston Péter színművésszel és Pájer Alma Virág bábszínésszel beszélgetnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.