Klasszikus

Tanácsok muzsikus szülőknek

2012.06.17. 08:00
Ajánlom
Híres művésznek lenni sok utazással, gyakorlással, hektikus munkakörülményekkel jár. De mit tegyenek azok, akik e mellett gyermeket is vállalnak?

A The Strad 2012. májusi számában a fenti problémáról több hegedűművésznőt és egy muzsikus férjet is kifaggattak, akik sikeresen megoldották ezt a könnyűnek egyáltalán nem nevezhető kérdést. A probléma gyökere abban rejlik, hogy a zenész anyukáknak jóval kevesebb idejük marad a szülés előtti és utáni pihenőre. Míg más szakmákban egy év szabadság áll rendelkezésre, addig a szólista anyukák általában két hónappal szülés előtt még koncerteznek és két hónappal utána már színpadra állnak, az évekkel előre megtervezett és leszervezett koncerteknek köszönhetően. Rachel Barton Pine például három héttel a nagy nap után ismét úton volt, Leila Josefowicz pedig májusban adott életet második gyermekének, és következő év márciusában már teljes, egész estés programot játszott. "Gyereket várni és úton lenni egyszerre, nagyon-nagyon nehéz. Késői koncertek, rendszertelen étkezés, időeltolódás - ez pont az ellentéte annak, amire szükséged lenne" - mondja Josefowicz.

Lisa Batiashvili (képünkön) szerint "a tested pontosan megmondja, mikor kell megállni. Én nem vállaltam koncertet az utolsó nyolc hétben, de mindkét gyerekem születését követő kilencedikben már ismét hangversenyeztem. Igaz, éreztem a fáradtságot, és hogy még pihenésre lett volna szükségem" - fogalmazott.A gyakorlásra is kevesebb idő jut, amit tudatosítani kell. Batiashvili szerint - akinek tavalyi, budapesti koncertjéről szóló, rendkívül pozitív kritikánk itt olvasható - meg kell találni azt a módot, amellyel kevesebb idő alatt több munkát lehet elvégezni. Pine például úgy változtatta meg gyakorlásmódját, hogy míg azelőtt minden héten más repertoárral foglalkozott, addig a baba születése után mindig csak a következő három hónap műsorát játssza.

Ez a fajta életvezetés természetesen nem csak az anyukáknak, hanem az apukáknak is megterhelő. Gil Shaham hegedűművésznek és feleségének, Adele Anthony-nak három gyermekük van, akik azt tapasztalták környezetükben, hogy nincs elég idő a csemetékre. "Mi nem akartuk ezt érezni. Mielőtt az első gyerekem, Elijah született, sikerült évi ötven koncertre lefaragni a limitet. A hangversenyek közül számos a lakóhelyem közelében volt, de volt több is, ami pár napos utazással járt. Most próbálok még rövidebb turnékat elvállalni, és ha csak lehet próbálok, játszom, majd éjjel hazautazom. Ez az egyetlen út, hogy a zenével és a családommal is elég időt tölthessek" - mondta. A Pine-féle női verziója ennek úgy fest, hogy nem ő vállal kevesebb turnét, hanem inkább családja kíséri el őt minden nagyobb útra. "A repülőút elég trükkös" - mondja Pine. "A hegedű kicsit hasonlít a gyerekre, mert nem hagyhatod felügyelet nélkül. Ezért most az utazásaink úgy néznek ki, hogy a férjem figyel a hegedűre, a bébiszitter figyeli a csomagokat, én pedig a gyerekre vigyázok!"

Az eseteket látván felmerül a kérdés, megér-e ennyi nehézséget és kényelmetlenséget a gyerekvállalás? Jozefowicz szerint az anyaság élménye megváltoztatta a játékát is: "Jobb muzsikus lettem. Bizonyára humánusabb az az ember, akinek van gyereke, de kontrasztok is adódnak. Nem figyelhetsz egyszerre az életed minden fontos területére, csak egyvalamire koncentrálhatsz - egyensúlyt kell teremtened tehát. Továbbá a mi szakmánkban lévők sokszor úgy érezhetik, hogy ők a világ közepe, de egy gyerek megmutathatja, hogy ez nem így van. Ez egy nagyon fontos jelzés!" - tette hozzá Jozefowicz.

Ismernek magy muzsikus házaspárokat? Netán önöknek is van hasonló tapasztalatuk?

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.