Klasszikus

Táncdallamok a klasszikus zenében

2021.12.31. 10:20
Ajánlom
Tánc és zene az évszázadok során mindig is elválaszthatatlanul összetartozott, így a legnagyobb klasszikus zeneszerzők is számos táncmotívumot vagy -ritmust feldolgoztak. Mutatunk egy csokorra valót, hogy garantáltan jó legyen az ünnepi hangulat!

Ifj. Johann Strauss: Déli rózsák

Az újév köszöntésének egyik klasszikus tánca a keringő, a Bécsi Filharmonikusok is évről-évre egy csokornyival örvendezteti meg a közönséget. A Strauss-család művei közül bőségesen válogathatunk szép dallamokat.

Astor Piazzolla: Libertango

Az argentin zene mestere és legnagyobb népszerűsítője egyik legfontosabb inspirációját találta meg a tangó muzsikájában. Ez a hatás mutatkozik meg egyik legismertebb művében, a Libertangóban is.

Brahms: 5. magyar tánc

A tradicionális magyar zenéhez és zenei motívumokhoz is sok szerző fordult az idők folyamán. Brahms munkája elsősorban a népies műzenére és a cigányzenére épít, a híres ötödik tétel egy csárdást dolgoz fel.

Bernstein: Szimfonikus táncok a West Side Storyból

Maga Bernstein állított össze nagyjából húszperces szvitet a West Side Story legfontosabb zenei anyagaiból, amelyek között népszerű, latin-amerikai eredetű táncritmusok is előfordulnak.

Kodály: Galántai táncok

A zeneszerző gyermekkora egyik meghatározó helyszínének táncmuzsikáját dolgozta fel népszerű zenekari művében. A lassú verbunkossal induló darab a végén fergeteges mulatságba torkollik.

Milhaud: Ökör a háztetőn

A francia komponista rövid balettzenéje (amely a premieren Jean Cocteau koncepciójában került színpadra) bőségesen merít a brazil zenei világból, a szerző beszámolója szerint a cím is egy népdalból származik.

Bartók: Román népi táncok

Az eredetileg szólózongorára komponált rövid ciklus hallatán mindenkinek megmozdul a lába, ráadásul ezen a különleges, régi felvételen ráadásul a szerző Szigeti József hegedűművésszel játssza a darabot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Klasszikus ajánló

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus hír

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.
Klasszikus ajánló

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.