Klasszikus

Táncdallamok a klasszikus zenében

2021.12.31. 10:20
Ajánlom
Tánc és zene az évszázadok során mindig is elválaszthatatlanul összetartozott, így a legnagyobb klasszikus zeneszerzők is számos táncmotívumot vagy -ritmust feldolgoztak. Mutatunk egy csokorra valót, hogy garantáltan jó legyen az ünnepi hangulat!

Ifj. Johann Strauss: Déli rózsák

Az újév köszöntésének egyik klasszikus tánca a keringő, a Bécsi Filharmonikusok is évről-évre egy csokornyival örvendezteti meg a közönséget. A Strauss-család művei közül bőségesen válogathatunk szép dallamokat.

Astor Piazzolla: Libertango

Az argentin zene mestere és legnagyobb népszerűsítője egyik legfontosabb inspirációját találta meg a tangó muzsikájában. Ez a hatás mutatkozik meg egyik legismertebb művében, a Libertangóban is.

Brahms: 5. magyar tánc

A tradicionális magyar zenéhez és zenei motívumokhoz is sok szerző fordult az idők folyamán. Brahms munkája elsősorban a népies műzenére és a cigányzenére épít, a híres ötödik tétel egy csárdást dolgoz fel.

Bernstein: Szimfonikus táncok a West Side Storyból

Maga Bernstein állított össze nagyjából húszperces szvitet a West Side Story legfontosabb zenei anyagaiból, amelyek között népszerű, latin-amerikai eredetű táncritmusok is előfordulnak.

Kodály: Galántai táncok

A zeneszerző gyermekkora egyik meghatározó helyszínének táncmuzsikáját dolgozta fel népszerű zenekari művében. A lassú verbunkossal induló darab a végén fergeteges mulatságba torkollik.

Milhaud: Ökör a háztetőn

A francia komponista rövid balettzenéje (amely a premieren Jean Cocteau koncepciójában került színpadra) bőségesen merít a brazil zenei világból, a szerző beszámolója szerint a cím is egy népdalból származik.

Bartók: Román népi táncok

Az eredetileg szólózongorára komponált rövid ciklus hallatán mindenkinek megmozdul a lába, ráadásul itt éppen Kocsis Zoltán és Kelemen Barnabás utánozhatatlan előadásában hallgatható meg.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.
Klasszikus magazin

A játéktól az áhítatig – Francis Poulencre emlékezünk

Hatvan éve hunyt el Francis Poulenc zeneszerző, a Hatok csoport tagja, aki sokáig vidám, szellemes vagy éppen frivol műveivel hívta fel magára a figyelmet, ám pályája második szakaszában a vallási témájú alkotások váltak uralkodóvá.
Klasszikus ajánló

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.