Klasszikus

Tánclépések, pikáns népmesék délről

2004.02.24. 00:00
Ajánlom
Tánclépésekkel Európába címmel új programsorozatot indít az angyalföldi József Attila Művelődési Központ. Szombatonként zenés-táncos estek segítségével szeretnék megmutatni az uniós népek kultúrájának, szokásainak, életének egy-egy részletét.

– A művelődési központ már régóta törekszik arra, hogy összekösse az ismeretterjesztést a szórakozással, és könnyedebb formában juttassa el az információkat a látogatókhoz. Korábban például gyerekeknek szóló meséket, előadásokat szerveztünk az EU népeiről. Most ezt bővítettük tovább úgy, hogy ezúttal inkább a felnőttekre számítunk, szeretnénk megmutatni nekik, hogy milyen szokások, táncok léteznek ezekben az országokban – vázolta terveiket Vas Béla, az estek szervezője.

A 28-i, első est a déli országokról szól. Házigazdája Olasz Etelka színésznő lesz, aki a hét órakor kezdődő programot egy kis mesével kezdi: elmondja Europa és Zeusz történetét – ebből kiderül, miért is hívják ma a kontinensünket Európának. Ezután egy-két spanyol és görög, pikáns, vagyis inkább felnőtteknek szóló népmese, történet következik.

A művelődési ház csarnokának falait erre a napra fotókkal, poszterekkel, prospektusokkal díszítik, hogy vizuálisan is megidéződjenek a mediterrán országok, tájak. A gasztronómia sem maradhat ki: a büfében tradicionális görög ételek várják az új ízekre fogékony látogatókat.

Az est fő motívuma a zene, a tánc: lesz flamenco- és görögtánc-bemutató, a Mascarades görög zenekar pedig koncertet is ad. Emellett mesélnek a görög zenéről, a görög hangszerekről is – ez utóbbiak közül néhányat meg is mutatnak a helyszínen. A programokat görög táncház zárja, ahol bárki megkísérelheti elsajátítani a korábban látott táncokat.

A tervek szerint a sorozatban két héttel később, március 13-án néhány északibb nép kerül sorra. Többek között az írek, akiknek zenéjét és táncait a M. É. Z. együttes mutatja majd be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Színház

Kiosztották a MOST FESZT díjait

A legjobb monodrámát, stúdiószínházi előadást és a legjobb alakítást ismerte el a zsűri, de a közönségzsűri is osztott ki díjat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.